2008-04-30

En utställning om Oskar

Schindler's listEn av mina absoluta favoritfilmer är "Schindler's list", som handlar om Oskar Schindler och hur han räddar livet på ca 1000 judar under andra värlskriget. Nu har han fått en egen, permanent, utställning i den tjeckiska staden Svitavys stadsmuseum. Det är han väl värd!

Och ja, det är väl klart att jag vet att bilden av Schindler är romantiserad i filmen, men att se de faktiska ättlingarna till dem han räddade gå förbi och lägga en minnessten på hans gravsten, det är en slutscen som är svår att bräcka!


2008-04-29

Så här duktiga elever har vi på Parkskolan!

Det strömmar ganska många elever genom biblioteket en helt vanlig skoldag, men de man ser mest av är Samhällseleverna. Dels för att de nästan alltid håller till i samma korridor som vi, dels för att deras lärare ser till att de använder biblioteket väldigt mycket. Därför känns det extra kul när en av killarna i Sp2:an nu har vunnit ett pris i en uppsatstävling! En gratis resa till USA och Kanada, späckad med massor av upplevelser! Stort, stort grattis Anton!


Canon PowerShot A720
Gick förbi Bokia på vägen hem. Beställde en digitalkamera strax före helgen, jag blev så himla less på att inte kunna lägga upp snygga och roliga bilder här på bloggen! Och idag fick jag ett meddelande om att paketet fanns att hämta ut på bokhandeln. Kameran känns hur bra som helst! Det är en Canon, men många pixlar och ett jättelångt objektiv! Ska absolut provfota en hel del i Stugan i helgen, så bilder kommer! (Jag har tagit några bilder redan nu, men de är bara på P, så jag skippar att visa upp dem...)

Lusten och dämonernaMen det är farligt det där med postutlämning i bokhandeln. Kan inte låta bli att gå en lov och kolla lite, stod länge och väl och bläddrade i olika trädgårdsböcker innan jag bestämde mig för att jag faktiskt inte fick köpa någon bok idag! Tog mig ända fram till kassan och nästan förbi - och där låg den. "Lusten och dämonerna" om Ingmar Bergman. Var ut och åt med delar av Soppsällskapet igår kväll, och vi talade en hel del om "Lusten och dämonerna". Har läst en del om den, bland annat i DN och i Svenskan, och jag sa senast idag på jobbet att "det är en bok som jag vill köpa". Och nu låg den där! Vad kunde jag göra? Men så har jag nu en stor, tjock, fin bok brevid nattduksbordet. Jo, böckerna hamnar brevid nu...

Visst är den fin?!


2008-04-27

E-böcker - en annan typ av läsning

PC för alla tipsar i dagarna om hur man kan låna digitala böcker gratis. Det här är ju inget nytt, många bibliotek erbjuder ju redan e-böcker som man antingen kan ladda hem till sin dator och läsa på skärmen, eller lyssna på medans man är uppkopplad till internet. Örnsköldsviks bibliotek har liksom övriga länet anslutit sig till Elibs e-bokstjänst, och jag tycker att det är riktigt, riktigt bra! Det är fler än en gång som jag har funderat över något, sökt i bibliotekskatalogen och hittat en e-bok som fungerar precis lika bra. Och sedan är det bara att ladda ner boken ifråga och läsa när man vill under de närmsta 28 dagarna. Är jag inte klar då, är det bara att låna den på nytt!
Nokia N76 - samma modell som jag har
Det fungerar faktiskt riktigt bra i mobilen också. Har installerat Mobipocket Reader på min Nokia, och eftersom skärmen är så stor som den är, går det faktiskt riktigt bra. Fast jag läser ju inte lika länge på mobilen som på dataskärmen.

Men nu börjar det röra på sig för digitala läsplattor. Även om de verkar ha många nackdelar än, så är det något jag tror på. Varför slösa en massa papper när det faktiskt går att lösa ändå. Det mesta jag läser behöver jag ju inte ha på papper. En annan fördel är att böckerna kommer alltid att finnas tillhands för den som behöver dem. Det är ju så att även om jag lånar en e-bok idag, så finns den ju kvar till nästa låntagare som kommer. Den är ju aldrig helt utlånad!

Detsamma ser jag fram emot när Arkenbiblioteket får hem en Mediejukebox eller liknande. Tänk att bara gå till biblioteket med mp3-spelaren, koppla in och låna precis vilken bok jag vill. Inte bara någon av de böcker som finns inne, utan vilken bok jag vill. Mmmm, I like!Jukebox

Apropå jukebox - jag lyssnar ju på Åke Edwardssons bok med just det namnet. Den är störtskön! Det känns som om jag är på plats en varm, lite torr sommar i mitten av 1960-talet någonstans i södra Sverige. Mysigt, mysigt.Var förresten upp en sväng till Stugan idag med. Stoppade ner jordtermometern i en av odlingslådorna, och den visade på 7 grader efter en stund. Och i växthuset är det riktigt varmt. Ska kolla nattemperaturen där till helgen...


2008-04-26

Trädgård i norr

OlivträdetI dag har jag varit på trädgårdsmässan i Umeå! Det var riktigt, riktigt kul, även om mässan var mycket mindre än jag trodde. I ärlighetens namn ska jag säga att det räckte, men mer är alltid kul! Inhandlade en hel del "kulgrejor", en trädgårdsmadonna, en stenfigur (en sån där elaking som sitter på Notre Dame - jag minns inte vad de heter), en fallkärmshoppare i luffarslöjd - och ett olivträd! Det ska bli spännande att se! Enligt säljaren ska det klara att bo inne hos mig under vintern, och må kanon i växthuset under sommaren. Spännande, spännande!

Kunde inte hålla mig, utan for till Stugan nästan direkt jag kommit hem för att lämna av grejorna och kolla läget. Lite deprimerande att det är så mycket snö kvar - det är länge tills det går att kratta där, kan jag säga. Kul var dock att tulpanerna har hittat upp en 5-6 cm, och att krokusen blommar! TrädgårdsdesignOch att rabarber, vinbär, krusbär och körsbär har bladknoppar... Just nu känns det som om jag kommer att längta mig tokig tills vi börjar vara där på riktigt.

Kunde inte hålla mig helt på trädgårdsmässan - det blev en bok också. "Trädgårdsdesign" av Helena Åhlund, som verkar vara en riktigt bra "tänk på det här också"-bok.


2008-04-26

6-årsprojektet

Wilma och spökhuset I går genomförde jag den andra och sista delen av 6-årsprojektet. Det är ett gemensamt projekt över hela kommunen som går ut på att alla 6-åringar i Örnsköldsviks kommun ska få både en upplevelse och en bok, "Wilma och spökhuset". Upplevelsen består av en bildpromenad som alltså alla 6-åringar får genom bibliotekspersonalen, oavsett hur långt man har till biblioteket.

Det här har varit tok-roligt, och jag hoppas verkligen att vi har möjlighet att permanenta detta. Som det är nu är det ett projekt som finansieras med Kulturrådspengar.


2008-04-23

Världsbokdagen, skolbibliotek - och mjölk

VärldsbokdagenDet är Världsbokdagen idag! På Parkbiblioteket har vi inte firat alls. Idéer och tid har inte synkat så bra på slutet... I morse var vi i alla fall bjudna till Arkenbiblioteket på frukost (smörgåstårta!) med tillhörande boktips. Vi var fyra ur personalen som tipsade om olika böcker, och det gick ganska bra, tycker jag. Jag talade om "Bryta om" och "Jinx". Dessutom talade jag mig så varm om "Källor i Sverige" att boken kom på villovägar en stund efteråt. Men kul var det! Och framförallt att träffa alla igen. Eller nästan alla, en del saknades ju tyvärr.
Bryta om Jinx Källor i Sverige
En av kollegorna var kvar på Parkbiblioteket och höll öppet. Mycket välbefogat, visade det sig. Det var två klasser som satt där och jobbade, och en förskolegrupper som kom förbi och lånade böcker. Tänk om de små hade varit tvungna att traska tillbaka igen, utan att få låna några nya böcker... Men samtidigt mycket trist för den som inte fick vara med på frukosten.Jag var till Härnösand igår. Det är en lite konstig stad, tycker jag. Där finns fängelset, länsmuséet, landshövdingen, Mittuniversitetet, stiftets kyrka, och en massa annat. Men staden är så pyttig! Rent mentalt känns det som om Härnösand borde vara större än Örnsköldsvik och mer som Sundsvall, men när jag väl är där känns Ö-vik mycket större. Mysko.

Jag var i alla fall på en seminariedag anordnad av BTJ om skolbibliotek. Mycket nyttigt, många bra idéer, och en hel del frustration över all tid jag inte har! Men idéerna finns i alla fall där, och det är ju verkligen en början. Annars var dagens behållning något helt annat - en rektor! När vi som avslutning satt i mindre grupper och diskuterade olika problem och lösningar var Södermalms skolas rektor med i samma grupp som mig. Han berättade att där har man precis färdigställt ett bibliotek, med bland annat ett djungelrum och en riddarborg, och böckerna har man ställt i olika teman. Allt för att göra biblioteket och allt som hör till det till något lystfyllt för barnen. Det är rektor det! Och så fantastiskt roligt att han var på seminariet om skolbibliotek. Bra!

(Och lite modig tycker jag att jag var - jag åkte buss till Härnösand. Det betyder att jag åkte dubbeldäckare åt båda håll över Höga Kusten-bron. Det var fruktansvärt obehagligt, men lite stolt är jag. Även om tårarna faktiskt var nära på vägen ner när busschauffören helt plötsligt tokbromsade. Men jag överlevde den här gången också.)

Seminaret hölls av Monica Nilsson som skrivit "Informationsfärdighet i praktiken". Mycket av det hon talade om och som vi alla funderade på tar Stefan Pålsson upp på Omvärldsbloggen idag. Så här skriver han bland annat:

"Barn och ungdomar måste både kunna värdera information på ett kritiskt sätt och vara medvetna om de sociala spelreglerna på nätet. Detta är avgörande delar av den digitala kompetensen, det vill säga de kunskaper, färdigheter och attityder som blir allt viktigare för att hantera dagens verklighet och kunna agera som medborgare. Det duger förstås inte att skolan spärrar sociala tjänster och annat innehåll som upplevs som besvärligt och oönskat. Verkligheten förändras och skolans personal måste hänga med i utvecklingen, så att undervisningen blir relevant och i takt med tiden, både när det gäller form och innehåll. Om inte vuxenvärlden tar sitt ansvar, tvingas eleverna hantera problemen på egen hand."

Så sant, så sant. Kanske dags att vi även i verkligheten slutar curla barn och ungdomar i informationssökningen på biblioteket? Inte bara snacka om det, utan faktiskt visa hur man gör och sedan låta dem göra det själv. Vi ska ju inte ge dem den enkla lösningen, vi ska ge dem verktygen att klara sig själva.Dessutom! Nu är Milkos mjölk inte längre ekologisk! Surt, fast det är mest för djurhållningen som jag köper ekologisk. Jag inbillar mig att det är en markering från min sida om att jag vill att våra kossor ska få må bra och bo bra. Men jag vill ändå att de ska få ekologisk mat, de också.

Men blåsipporna har i alla fall tittat fram i Ö-vik!
image15


2008-04-21

I helgen var jag hos mamma & pappa

Det är inteDiddes tårta dumt. Vi är flera i familjen som fyller år i april (fyra stycken), och dessutom fyller storasyster år i slutet av mars, så det är lite att fira en sådan helg. Och det gjorde vi! Massor av tårta och ett par lugna, sköna dagar med den jämtländska luften. Passade på att snusa lite på jackan på söndag morgon, och den luktar helt klart annorlunda jämfört med hur den luktar efter en prom i stan. Frisk luft, det är grejor det!

Mediterande koFick en hel del coola grejor - bland annat en mediterande ko och en höna till trädgårdslandet i Stugan. Även en del böcker ramlade in. Roligast är Meteorologernas väderbok, som innehåller det mesta om väder och klimat. Här finns bilder och förklaringar som till och med hjälper en humanist att förstå naturvetenskapens lagar. Fick även en bok om Jämtland som är jättefin och med mycket kul fakta i.

Var lite trött när jag väl kom hem igår kväll, men på det hela var det en väldigt skön och behaglig helg.Har börjat lyssna på "Jukebox" av Åke Edwardsson. Mysig, är omdömet så långt.Tänkte även passa på att skryta lite om eleverna på Parkskolan. De visar ofta framfötterna och är med högt upp i resultatlistor av olika slag, och elprogrammets elever är de senaste i raden. För knappt en vecka sedan var de med i en tävling som anordnars av Elektriska installatörsorganisationen och Svenska elektrikerförbundet, och blev bäst i Sverige. Det är Parkskolans elever, det! Läs mer om det på allehanda.se .

I morgon ska jag till Härnösand för en seminariedag om skolbibliotek. Det känns kul - jag känner ju inte så många skolbibliotekarier runt om i länet, och ett nätverk är sällan fel.


2008-04-15

Pusslet håller på att ta form

Det här med vilken mat man ska köpa är ju inte enkelt. Men nu skriver DN att det ska komma en klimatmärkning på matvaror, och först ut kommer frukt och grönt att vara. Det gillar jag! Det är ju inte alldeles självklart vad som är bäst - växthusodlade tomater från Skåne eller frilandodlade som är fraktade från Spanien. Jag hoppas klimatmärkningen blir bra så att den faktiskt hjälper mig som halvtrög konsument att välja rätt.I biblioteket håller det nya pusslet på att ta form. Det är himla kul att se, olika ungdomar som kommer och går och byter av varandra. Och det bästa är ju att de hjälps åt, även om de inte alls tänker så.

Motivet på pusslet växer fram

Efter jobbet idag gick jag och shoppade födelsedagspresenter! Halva familjen (inklusive mig själv) fyller år i april, och jag har gjort klart det sista ikväll. Men hur lätt är det när ens lillasyster (nästan) inte önskar sig något!? Och inte särskilt kul heller! Det är ju roligare om man har lite att välja på. Fast jag hittade något till henne i alla fall...
Mina nya strumpor
Passade på att köpa strumpor till mig själv också. Fast varför måsta jag gå på pojkavdelningen för att hitta snygga strumpor som ändå känns kul?


2008-04-15

CD-pocket, högt förtroende och litterär frukost

Nu kommer CD-böcker att även säljas som pocket. Det är Bonnier Audio som enligt DN kommer att släppa en billigare variant av utvalda CD-böcker som funnits i minst ett år. Förpackningen kommer att vara enklare, och priset kommer att hamna på ungefär hälften mot en vanlig CD-bok. Innehållet kommer dock vara detsamma...

En annan glädjande nyhet är att biblioteken är den institution som svenska folket har högst förtroende för. I SVTs Rapport kunde vi igår se ett inslag där en undersökning visar att hela 72 % av svenskarna har stort förstroende för biblioteken. Att dessutom nästan hälften av befolkningen kan tänka sig betala högre skatt om pengarna går till biblioteken säger också en del om hur uppskattade vi faktiskt är. Inte illa! Fast några fler dollars i biblioteksbörsen lär det väl knappast bli...Fick en förfrågan från stadsbiblioteket igår. Nästa onsdag är som bekant Världsbokdagen, och då brukar all bibliotekspersonal inom Örnsköldsviks kommun träffas på Arkenbiblioteket, äta frukost och lyssna på en aktuell författare. Just i år går författarbesöket bort, istället ska några ut personalen bokprata. Och då blev jag tillfrågad om jag kan ställa upp! Blev naturligtvis jätteglad, även om det känns lite pirrigt att bokprata inför människor som jobbat upp till 30 år inom biblioteket...

Jag har i alla fall halvbestämt mig för att tala om "Jinx", och så ska jag se om jag kan få tag i "Om jag kunde drömma". Men programmet känns väldigt öppet än så länge. Men vad sjutton, det är ju drygt en vecka kvar!


2008-04-13

Hur ska ett bra museum vara?

Jag har själv inget bra svar på frågan, men väl en del funderingar. Jamtli i Östersund är mitt "hemma-museum", och är därför mitt favoritmuseum. Där man varit mest sätter ju standarden för resten. Och Jamtli är stort, med massor av konstanta utställningar, och ändå så himla mysigt! Tänk bara att sitta och titta på Överhogdalsbonaderna, med det trolska ljuset som fladdrar fram och tillbaka över ett tyg som är 1000 år gammalt. Och Jamtli är deltagarvänligt! Jag lovar att det barn finns inte som inte hittar något skoj på Jamtli. Det kan räcka med att åka Storsjöodjursrutschkana, och sedan är dagen räddad!
De 1000 år gamla Överhogdalsbonaderna
Museét här i Örnsköldsvik är däremot inte alls mysigt. En fantastisk byggnad, men stort och lite klumpigt är känslan jag får där. Men utställningarna! Man har lyckats kapa åt sig rent fantastiska utställningar, som dessutom byts ut med ganska snabb intervall. Bara ett exempel är Timothy Greenfield-Sanders fotoutställning Alive Days Memory: Home from Iraq, Att sedan personalen är sagolika berättare, oavsett om det handlar om utgrävningen på Bjästamon eller just ovan nämnda fotoutställning, gör upplevelsen komplett!

Men nu är museét stängt. I fredags var sista dagen med utställningar, och igår lördag höll man cykeltävlingen Stair Master. Man tävlade alltså i cykel, nedför museéts trappor... Wetterskog, museiechefen, ställde också upp, även om det tydligen inte gick så lysande. Läs mer om det på Allehanda.

Star WarsMuseét kommer att hålla stängt till slutet på juni. Anledningen stavas STAR WARS. En av världens största utställningar kommer till Ö-vik i sommar! Jag tror att det kommer bli skitcoolt, och jag hoppas det kommer ofantliga mängder människor och tittar. Det här är en unik grej! Utställningen kommer inte till Stockholm, Göteborg eller Malmö. Den kommer till Örnsköldsvik! Gör det du också!


2008-04-13

Alice, vatten och islam

Gjorde en snabbrepa på Arkenbiblioteket igår. Det blir bara alltför sällan jag går dit nu, jag går hellre en prom när jag går från jobbet än strosar runt och tittar på böcker på andra bibliotek än "mitt"...

Men nu var det dags! Jag hade en liten lista, och hittade snabbt åt "Källor i Sverige" och "Blogg med Blogger". (Den senare är på väg tillbaka till biblioteket idag.) "Källor i Sverige" är däremot fascinerande läsning. Jag har som ett sorts grKällor i Sverigeundintresse för (små) vatten och natur, även om jag inte är så förtjust i stora hav. Min c-uppsats i historia skrev jag om Ragunda Brunn, en liten brunnsanläggning som fanns i Hammarstrand i början av 1900-talet. Eftersom man läser en hel del annat när man skriver en uppsats hann jag läsa mycket om brunnsliv och om synen på vattnet. Och den här boken, som är utgiven av Källakademin, gillar jag skarpt!

Det stod två andra saker på min lista också, dels "Vems islam" som jag hittade på Vems islambloggen Nittonde stolen. Boken är skriven av Mohammad Fazlhashemi som är docent i idéhistoria vid Umeå universitet. Boken innehåller en historisk genomgång av islams framväxt och de olika tolkningsskolor som finns inom religionen, men det ska ändå inte vara någon försvarsskrift han har skrivit. Intressant. Återkommer med mer tankar när jag börjat läsa.

Den fjärde och sista boken på min lista var "The best of Alice Cooper for guitar tab", ett musiktryck gjort för gitarr, men med noter och ackord så det går att hitta åt på pianot. Mr. Cooper kommer ju till Örnsköldsvik i sommar! Alice Cooper, i Ö-vik, i Arenan, tillsammans med Thin Lizzy (!) och April Divine! Hur bra blir inte det!!!
Alice Cooper till Örnsköldsvik


2008-04-12

"Innan jag dör" av Jenny Downham

Tessa är 16 år och vet att hon ska dö.
Innan jag dör
Inte det där vanliga "alla ska vi dö någongång"-snacket, utan Tessa vet att hon kommer att dö. Snart. Hon har leukemi, och av läkarna har hon fått beskedet att det är kört. Att det bara är en tidsfråga. Att hon ska dö.

Dö när man bara är 16 år. Livet har ju bara hunnit börja! Tessa vill ju också bli kär, förlora oskulden, göra galna saker. Hon har ju inte ens kysst en kille, aldrig blivit kär! Och allt annat man ska göra i livet!!

Så hon bestämmer sig. Hon skriver en lista med 10 saker som hon ska ha gjort innan hon dör, och överst på listan står att förlora oskulden. Men där finns också andra saker, exempelvis att fara till havet och att bara säga "ja" en hel dag. Och hon måste skynda på. För varje dag blir hon ännu lite svagare, för varje dag kommer hon allt närmare den sista, och hon vill så förtvivlat hinna med allt på listan...

"Innan jag dör" är en bok som handlar om livet, men också om att ta farväl. Det är en sorglig bok, men absolut inte någon snyftare. Vi får följa Tessa och hennes närmaste genom hopp, förtvivlan, glädje, sorg, ilska och kärlek. På biblioteket står den klassad som vuxenbok, men det är absolut en bok för ungdomar också!Lite senare kommer även "Hata Romeo" att dyka upp här. En rosa bok, både inuti och utanpå...


2008-04-12

Välkommen till nya Tinas!

Nu är jag less på Blogger! Jag kom inte överens med varken bloggverktyget, html-koden eller css-en. Men det här känns mycket bättre! Jag ska pula på lite mera med koden, men på det stora hela är jag nöjd. Får se om jag för över en del av de gamla inläggen hit också. Tro om man kan skriva ett inlägg och sedan ändra tid och datum? Sätter på det på "att kolla"-listan.

Till dess hittar du de gamla inläggen på http://www.tinaottosson.blogspot.com/


Om mig

Min profilbild

RSS 2.0