2008-06-21

Vädret i Stugan

Den här sommaren tror jag att jag skulle kunna skriva en hel uppsats bara om vädret!

Underbar morgon vid BillsjösjönVeckan började underbart! Sjön var alldeles blank, och värmen steg allteftersom. Jag hade en ledig dag och passade på att börja dagen med en långpromenad! När jag kom hem var jag alldeles genomvarm och bytte snabbt om till shorts och linne och begav mig ut till växthuset. Efter bara en kvart hör jag hur stora droppar faller ner på taket - jättehårt! Tittar ut genom dörren och upp i himlen, men inte en tillstymmelse till moln. Fattar ingenting, går tillbaka in i växthuset, men eftersom smattrandet bara tilltar tänker jag att det är nog bäst att gå in. Sagt och gjort. Väl inne sitter jag och tittar ut på en himmel som bara blir mörkare och mörkare och, japp, där kom den. Åskan. Med mycket stor begynnelsebokstav. Det blir något särskilt här när det åskar, jag vet inte om det är kombinationen mellan sjön och berget som gör det, men det åskar ofta hårt och precis över udden. Just den här gången höll det sig på lite avstånd i alla fall, det kom aldrig närmare än "ettusentvå".

Först kom regnet - samtidigt som solen sken...... sedan började det hagla också...... men på eftermiddagen sken solen igen

Hagel på altangolvet... och slutligen har fronten dragit förbi och forsätter åt väster
Det nöjde sig dock inte med åska, utan när den mattades av kom haglet. Och jag ljuger inte när jag säger att hagelkornen var 1 cm i diameter! Kolla på kortet där det ligger på altangolvet! Och det slog ner så hårt att det studsade en bra bit tillbaka upp. Du kan ju tänka dig hur blommorna såg ut efteråt. Det var mest trasiga blad och ledsna blomknoppar, men nu börjar det mesta ha hämtat sig igen. Och visst är det ganska mäktigt att titta på molnen som far förbi högt upp i det blå?

En riktigt dimmig morgonI onsdags morse tog jag fram kameran igen. Den här gången var det en rejäl dimma på morgonen, det gick knappt att se över till andra sidan sjön! Och hela vecka har det varit fram och tillbaka. Sol, regn, lite åskmuller, sol, regn, dimma, sol, osv.En riktigt gynsam handklippare (Ö-viksmål)Idag har vi som vanligt klarat av en mulen förmiddag, en solig och varm lunch, sedan ett uppblåsande med tillhörande muller och en liten regnskur innan solen nu har letat sig fram igen. Så i mellanpassagerna har jag passat på att ge mig på två av mina födelsedagspresenter. När jag fyllde år (eller, ja, strax efter) fick jag ett presentkort av P på Granngården. När jag var hem till Mamma och Pappa såg jag en liten grässax som mamma hade, och i veckan for jag och köpte en sådan för presentkortet. Så nu är häcken rensad och det är skarpa kanter runt buskar och blommor!

När jag fyllde år (eller, ja, strax efter) fick jag även pengar av svärmor. Hon ville att det skulle gå till något roligt i trädgården, så därför passade jag på att köpa en vinranka! Har surrat om den ett par år nu, men inte kommit till skott. Nu hade jag läst in mig lite och visste vilken sort jag ville ha, och var jag ville ha den i trädgården. Så när jag ändå var på Granngården passade jag på att shoppa upp födelsedagspengarna från svärmor också. Och idag har jag grävt ner plantan! Den ska få växa upp och under fönstret till den stora delen av väggen, där den ska få klänga vidare. Det går inte att sätta den längre mot knuten, för där öppnas ju Pärleporten, men jag tror det kommer bli bra ändå! (Stenarna runt plantan är bara för att hålla jorden på plats så här i början. De ska bort sedan.)

VinrankanTanken är att den så småningom ska täcka i alla fall en bit av väggenOch så här ska druvorna bli!

Jag måste också få visa av mina smörbollar! Jag grävde upp två plantor på Borgnäset, en dryg halvmil från Boberg där mamma och pappa har ett torp, eller vad jag ska kalla det. Där finns smörbollar som har spridit sig ut i skogsmarken, och för några år sedan grävde jag upp två små plantor och tog med hit. De trivdes dock inte så bra, eftersom jag grävde ner den ena i fullständigt mörker mot norr och den andra i gassande sol i en slänt. Efter ett par år kom jag i alla fall på bättre tankar, jag grävde upp dem och flyttade dem så att de kommer att skymma avluftningen på avloppstanken istället. Där är det vandrande skugga och lite småfuktigt i marken hela tiden, så där trivs de mycket bättre! Kolla bara på bilden och se själv! Och jordgubbar blir det i sommar! Jag har ungefär 10 klasar med blommor på varje planta! Mums!

SmörbollarnaOch jordgubbsblommorna!


2008-06-19

Aktivitetsdag med kollegorna

I går onsdag var biblioteket stängt. Anledningen var en aktivitetsdag där biblioteks-, expeditions- och SYVpersonal från både Park- och Nolaskolan tillsammans med våra två chefer var till Olofsfors för att besöka den gamla hyttan, trivas och umgås. Det blev en tokhärlig dag, med många intressanta lärdomar och skratt. Jag kan ibland uppleva att jag inte känner de andra så himla bra, inte ens de som arbetar på expeditionen på Parkskolan, och ännu mindre de som arbetar på Nolaskolan. De flesta av dem har jag överhuvudtaget inte sett!

Vi for tillsammans i skolans två minibussar till Olofsfors, och väl där började vi med att besöka den nya smedjan och Magnus Baudin som driver den nu. Många fina saker finns i galleriet (och många av dem finns på Galleri M i Örnsköldsvik), och det blev en hel del tittande. Han visade oss även lite om hur det går till att smida saker och ting för hand, allt han visade oss gjorde han på frihand, och det blev t.ex. en spik (svårare än man tror), en kapsylöppnare och en ljusstake! När han någon gång använder formar till smidet, så börjar han med att smida formen... Ett äkta hantverk, med andra ord! Det fanns även en lärling där, Marcus Mars, och han hade bland annat gjort väldigt fina halsband - kunde inte hålla mig, utan köpte ett med harspår på!

Full shopping i gallerietOckså en arbetsplats...Allt arbete gjordes för handkraft

Herrgården med glasverandan där vi åt lunchSedan åt vi lunch på herrgården, vi fick sitta på glasverandan och det blev onekligen väldigt varmt även om utsikten inte gick av för hackor! Efter lunchen berättade Cathrina, gymnasiechefen (som är från trakten) en del om bruket, herrgården och järnhanteringen innan vi styrde stegen mot den gamla masugnen. Två år har luciafirandet sänts från Olofsfors, och båda gångerna har man hållit till inne i den gamla byggnaden som tidigare huserade masugnen. Stort och mäktigt, även om ugnen nu är borta. Cathrina - som höll en väldigt intressant spontanguidning runt hela området - berättade att efter att bruket lagt ner hände det att byinvånarna behövde byggnadsmaterial, och då gick man helt sonika och plockade tegelsten från masugnen!

Scenen där masugnen tidigare stodSkiss över hyttanFick kollegan Kerstin att ställa upp på bild!!

Det behövs 4,5 ton kol för att framställa 1 ton järn
När bruket var som aktivast hämtades järnmalmen från södra Sverige, eftersom det inte var lönsamt att skicka de mängder kol eller virke som behövs för att ha malmförädlingen där. Jag tycker det låter bakvänt, men en illustration jag senare såg på muséet förklarade det hela mycket bra: för att få fram 1 ton järn behövs 4,5 ton kol. Och det är stora mängder kol det...

Fick även se hur en gosse ska varaMasugnen sett utifrånKvarnen som ligger granne med masugnen

Efter sightseeing bar det av till Sunnansjö där ovan nämnda Cathrina bor, där hon bjöd på kaffe, bär av alla de sorter och goda pajer och kakor! Även där blev det en hel del "sightseeing" eftersom hon byggt upp en helt enastående trädgård! Ett av hennes stora intressen är rosor, och fastän de inte blommade än på långa vägar, kan man ändå ana hur storslagen trädgården är i slutet av juli! Hon hade även en liten "önskebrunn", en meditativ asiatisk hörna och en gigantisk uteplats där vi utan problem rymdes allesammans under fikat. Där fanns även ett citronträd, och ett olivträd som var aaaningen större än mitt...

Fika på Cathrinas uteplatsCathrinas asatiska hörnaUlrika önskar...

På det hela taget var det en jättetrevlig dag som kändes som ett perfekt sätt att runda av ett läsår på.


2008-06-15

Halvmånadsrapport från Stugan

Regnmätaren - och det är bara dagens regn!Juni har minst sagt bjudit på varierande väder! Först sol och tokvarmt i tio dagar, men efter att vi valt att flytta till Stugan har vädret slagit om totalt. Sammanlagt har det kommit drygt 20 mm regn i veckan (plus ca 10 mm hittills idag - jag tänker INTE gå närmare regnmätaren och kolla!), vinden har varit ömsom från väst, ömsom från syd, men sällan bara en lätt bris...

Det har med andra ord inte hänt särskilt mycket här i veckan. Jag har ju jobbat, och P har pysslat på med hjälp av den bärbara datorn från Stugan. Jag har i alla fall fått ner all blomplant i krukor, så nu står det fyra terrakottafärgade plastkrukor på trappen, och två mycket snygga grå kvadratiska krukor i myshörnan. Det fanns ju faktiskt en anledning till att jag ville ha trappen så bred som den är! Det mesta som har blivit gjort senaste dagarna hände i går lördag, när solen faktiskt sken hela eftermiddagen och termometern nådde upp till 18 grader. Grannarna hade födelsedagsfest för Alice, 10 år, och mamma Magda var mycket glad över det fina vädret - det var 17 barn inbjudna, och ingen hade tackat nej... De badade och lekte i vattnet i timmar, och jag förstår inte att de fortfarande var vid medvetande på eftermiddagen. Kai har ännu inte lagt ut termometern i vattnet, men så varmt kan det knappast vara. Jag tänker i alla fall inte testa den här helgen!

Regntunga skyar över BillsjösjönBlommorna på trappenPatrik och Klara


P:s lillasyster Anna har varit här i helgen med lilla Klara, och de kom och hälsade på oss en snabbis innan de for hem idag. P passade på att "skägga" Klara, dvs gnugga skägget mot henne, och hon tyckte det var skitkul! Hon kom igång och snackade ordentligt då!Förra helgen var jag som jag skrivit tidigare hem till mamma och pappa. Pappa fyllde år och uppvaktades av oss alla. Av Andreas fick han en solstol, som var jätteskön att sitta i. Historien bakom är att Andreas brukar ha otur och ha sönder saker och ting som är pappas, fast oftast beror det nog på att grejorna redan innan är ganska slitna och när Andreas använder dem råkar de helt enkelt nå den punkt när de inte håller längre. Och tidigare i våras hade Andreas lånat en solstol för att sitta i, och efteråt upptäckte han att en av plastgrejorna som ska hålla ryggstödet på plats har spruckit. Alltså köpte han en ny stol till pappa nu... 

Pappa fick mest presenterAnna fick en krusbärsbuskePappas gamla pärla


Anna har precis blivit klar med sin examensuppgift för ekonomutbildningen, så även hon blev uppvaktad. När jag blev klar med min utbildning för tre år sedan fick jag en uppstammad krusbärsbuske av Anna och Ninna i present. Och nu var det så att sorken har varit på krusbärsbusken i Boberg så väldigt i vinter att vi trodde den var död. Alltså måste ju även Anna få en krusbärsbuske i examenspresent! Nu visade det sig efteråt att busken inte var död, men två krusbärsbuskar är ju inte heller fel. Nu är det dessutom en röd och en gul buske som finns i Boberg.

Jag pushade även på för att vi skulle ta fram cyklarna under helgen, och jag och mamma hämtade upp hennes och pappas cykel. Pappas är en gammal pärla som är helt underbar att cykla på - man sitter som en kung! Dessvärre var bakdäcket (som var ett orginaldäck) i väldigt dåligt skick, så när jag provcyklade kom jag inte ens till grannen innan det small. Jag måste försöka få tag i ett nytt däck, gärna med fälg och allt så hundens sommarmotion är räddad. På söndagen lånade jag däremot mammas cykel och drog iväg ungefär en mil neröver, stannade och drack vatten ur en kallkälla, vände och cyklade hem. Men jag måste erkänna att jag hade glömt hur mycket uppför det är när man cyklar hem till Boberg. Och ont i rumpan fick jag!


2008-06-12

Sjung om studentens lyckliga dar!

(En vecka senare har jag äntligen tid att lägga upp ett inlägg från studentdagen!)

Studentdagen. Examen. Sista dagen med det gamla gänget. En dag fylld av glädje, vänner och familj för de allra flesta. Och Parkskolan är inget undantag från det! Vi öppnade så fort vi bara kunde i morse, och snart började det både röra på sig pch höras en hel del glada utrop runt om i skolan. Vi har lärt oss att "MPs pojkar är de bästa pojkarna", att "Ingen annan kan överösta oss" (byggarna, tror jag det var) och framförallt att "Stor och stark, går på Park"! Det har varit en jätterolig dag, jag tror att alla studenter har passerat utanför dörrarna på biblioteket, många har hejat och vinkat glatt och som sagt sjungit en truddelutt för oss. Att vädret har varit kanon har ju inte direkt gjort ungdomarna på dåligt humör...

Sp3 under en vända nedför trappornaTidigare i veckan satt Nv3-elever och pysslade i biblioteketOch det här är resultatet av pysslandet

Väntan på att få komma in på ParkenMitt över dagen stängde vi för att vara med på avslutningen på Folkets Park, och det var också väldigt roligt. Det var allsång på "Du gamla, du fria" och "Den blomstertid nu kommer", det var sång och musik av olika elever, och det var tal av både rektor och allas vår favoritlektor, Lars. Det var även stipendieutdelning, och det trodde jag aldrig skulle ta slut! Kolla själv in listan på Allehanda.se! Sedan var det uttåg och samling på utescenen, där alla tillsammans sjöng om studentens lyckliga dar innan det var dags att strama upp sig för att träffa mamma och resten av familjen.

Bia och ett par glada Nv3-killarLars höll tal till studenterna Det var jublande allsång till bland annat Nationalsången

En väldigt, väldigt rolig dag!

Men det är ju inte för alla som studenten är en dag av glädje. Vi passade även på att snabbuppvakta en av våra stammisar i morse också. Det är en kille som sitter flera timmar om dagen i biblioteket, alltid går omkring med en läsk och som ofta bjuder på godis. Vi kände att vi ville visa honom vår uppskattning genom att ge honom en liten, liten present, och han blev riktigt rörd. Jag hoppas vi gjorde hans dag lite gladare.I helgen som var var jag till Boberg och hälsade på hos mamma och pappa. Det kommer lite bilder därifrån också. Fast inte just nu! :)


2008-06-03

"Stenarna skola ropa" av Ruth Rendell

Läste om "Stenarna skola ropa" på Bokhora för ett tag sedan, och eftersom "Patient 67" nämndes på samma lista - fast längre ner! - kände jag att det kan vara något för mig. Stötte dock på en del problem på vägen, eftersom boken är ganska gammal, den kom 1982 på svenska. Luskade fram att det skulle finnas ett ex på biblioteket i Bjästa, men eftersom de inte hittade boken, och den inte hade varit utlånad sedan 1997, var det bara att räkna bort den. Hos oss på Park finns den som kassettbok - men vad hjälper det när jag inte har någon kassettspelare?! Det enda som då fanns att tillgå var Stor Stil-exemplaret, så det fick bli så. Det har faktiskt inte varit alldeles enkelt, sidorna är väldigt breda och jag har svårt att hitta någon riktigt bra rytm i läsandet, men ändå! Vilken bok! Lyssna bara på det här:

"Eunice Parchman dödade familjen Coverdale
därför att hon inte kunde läsa eller skriva."


Stenarna skola ropaSå börjar boken! Det är onekligen en annorlunda början för en spänningsbok där man brukar försöka behålla gåtans lösning så länge som möjligt. Men alltså inte Ruth Rendell. Istället får jag hela tiden ha denna första mening med mig genom boken, som en slags mental "kom ihåg"-lapp när jag sida för sida får lära känna Eunice allt bättre.


Familjen Coverdale behöver en hushållerska, en som kan städa och laga mat på ett ordentligt sätt, inte som någon av alla dessa au pair-flickor de haft, och den enda som svarar på annonsen är just Eunice Parchman. Från början är allt frid och fröjd, mrs Coverdale är mer än nöjd med sin hushållerska, och trots att mr Coverdale kan känna lite konstiga vibbar av Eunice, är det inget de tycker är värt att lägga möda på. Hon gör ju allt de säger, utan knot och riktigt, riktigt bra dessutom!


Men Eunice är inte som andra. Hon kan varken läsa eller skriva, och det enda hon bryr sig om är att ingen annan ska få veta hur det hela ligger till. Att vara analfabet är ett lyte, och som sådan blir man föraktfullt och hånfullt bemött, och det vill inte Eunice vara med om.


Allt eftersom boken rör sig framåt får jag närmare lära känna Eunice och hennes tankar, och jag får en inblick i hur hennes verklighet ter sig, där ett veckomagasin utgör ett allvarligt hot mot hennes liv, och människor som skriver ses som fiender. Och hela tiden vet jag som läsare vad som kommer att hända, eftersom jag har bokens första mening i bakhuvudet:


"Eunice Parchman dödade familjen Coverdale
därför att hon inte kunde läsa eller skriva."


En riktigt cool bok att läsa, och jag känner hur den har satt sig i huvudet. Absolut en bok att läsa om efter något år, precis som tidigare nämnda "Patient 67". Som jag ska skriva om senare. Lovar. Till dess: läs den! Hela Soppsällskapet har läst den, och den har fått högsta möjliga betyg av alla (utom en, men det tror jag mera var en miss i planeringen, typ).2008-06-02

Sista helgen i Stugan...

... för nästa gång vi kommer, då flyttar vi dit för sommaren!

Helgen har verkligen varit tokvarm, vi har kört luftkonditioneringen för första gången, men på söndagen räckte inte det, utan jag fick skjutsa hem P mitt på dagen. Han blev less av att bara kunna vara inne när alla andra är ute och njuter. Hans perfekta temperatur ligger kring 17-18 grader, och för varje grad över det blir han tröttare och tröttare. Och när termometern visade på 24 grader, då gav han upp. När jag kom tillbaka till Stugan sen stod den på 28 grader.

Tagetes, lobelia och lavendel i myshörnanMen det har alltså varit en riktig "vara-ute-helg". Jag har planterat ut nästan all blomplant i krukor, men jorden tog slut så jag fick göra en ytterst ofrivillig paus. Ska fortsätta nästa vecka. Men det är roligt att se hur trädgården förändras av några färgklickar här och där, även om planten är liten än så länge. Några av mina favoriter är orangea tagetes, de lyser upp så alldeles fantastisk fint!

Stugan med balkonglådornaGäststugan - kolla flaggan!!Tomten från gäststugebronMyshörnan

Från min underbara gunga har jag inte bara utsikt över sjön, utan jag har även fri sikt in i Ps trevåningsholk. Varje sommar är det minst en fågelfamilj som bor där, och i sommar är det två familjer!

TrevåningsholkenVäxthuset med tomater, paprika, blommor och småplantVäxthuset med paprika, chili, blommor och närmast potatis

Men det blev lite fullt i växthuset. Jag kan inte för mitt liv tro att det ska bli så kallt att något dör, men jag törs banne mig inte riskera det. Fast alla andra år när jag inte haft växthus har det ju gått bra...

De lila tulpanerna - som egentligen skulle vara svartaHar även börjat sätta ut i den övre odlingslådan. Där har jag tänkt att någon gång i mitt liv ha en örtagård, men eftersom jag kände att det inte kommer att bli i sommar har jag sått massor med solrosor och ringblommor istället. Har börjat sätta ut de små liven, men det tar en hiskelig tid! Ett par kryddplantor har jag i alla fall köpt på mig, citronmeliss och lavendel. Det ska bli lite timjan och basilika också, men det kommer senare, De vita tulpanerna som står mitt i har nästan blommat ut nu, och då börjar de mörkare komma istället. De ska få blomma ut, vissna ner och sedan ska jag flytta dem allihopa till nästa år. Jag vet bara inte riktigt vart, än. Men löken trivs i alla fall!

Citronmeliss och lavendelNu börjar det likna något!Odlingslådorna nerifrån växthusetLöken växer som attans

Slutade lite tidigare från jobbet idag, jag verkligen njuter av att kunna "kompa ut" en timme här och där, och for upp till Stugan för att kolla till växthuset. Stannade till på handelsträdgården och köpte mera blomjord, plus solmull som jag ska blanda ner i trädgårdslandet. Vi får se om det hjälper. Jorden jag fick tag i när jag gjorde odlingslådorna är så hejdlöst dålig, så jag jobbar hela tiden med att förbättra och blanda i kompostmaterial och liknande. Men nu behövde jag tillskott utifrån. Det blir nog bra till slut!Jobbar som vanligt den här veckan - eller, vanligt och vanligt - det är skolavslutning på torsdag och röd dag på fredag, men annars är det som vanligt. Vi drog igång det nya biblioteksdatasystemet Libra.se i torsdags och det känns hyfsat. Fast det är många kommandon och tankegrejor som sitter i ryggmärgen och som blir fel i det nya. Men det kommer. Vi har så snälla och tålmodiga låntagare, så det kommer nog att gå bra!

Och våra duktiga elever fortsätter visa av sig i tidningen...

I morgon bitti ska jag ha ett kombinerat bokprat och frukost med Sp2:orna. Det är inte bara jag som ska prata, utan de ska också tipsa om en bok inför sommaren. Och så ska vi äta samtidigt. Kul initiativ av läraren, tycker jag!Till helgen styr jag sedan kosan mot Boberg. Det har nyss varit morsdag, Papsen fyller år på fredag och lillasyster tar sin examen nu, så det passar bra. Jag ska även försöka komma mig iväg till Laxviken, där Ps lillasyster numera bor med sin lilla Klara - och Klaras pappa Per så klart! Och när jag så kommer hem på söndag är det alltså dags att flytta upp till Stugan. Längtar mig halvt galen!


Om mig

Min profilbild

RSS 2.0