2008-05-29

Kom ihåg att kolla brandvarnaren!

Det har varit en lång och händelserik dag idag! Först och främst kom vårt nya biblioteksdatasystem igång - Libra.se. Vi har varit utan i en dryg vecka, men ändå haft öppet, så det var bara att ta tag i alla transaktioner som skulle in i det nya! Vi har lagt upp ett word-dokument där vi skrivit in låntagaruppgifter och "blippat" böckerna, så det var egentligen bara att kopiera och klistra in i det nya systemet. Och det har gått riktigt bra! Jag och kollegan Kerstin har tillsammans hjälpts åt att lägga in alla utlån, och vi hann även börja med att dra en del böcker åter. Nu sista dagarna har vi haft fem vagnar med böcker som blivit inlämnade under den här dryga veckan - det kommer att bli tomt och luftigt bakom disken!

När vi var på introduktionskursen till Libra.se var Berit och Ylva som jobbat med detta mycket noga med att påpeka att vi ska använda så mycket kortkommandon som möjligt, och så lite mus som möjligt. Bra tycker jag, som gärna använder kortkommandon till allt! K är däremot en "musmänniska", men idag var jag på bettet och visade henne alla tips och trix jag kunde - och hon tycker det är ganska bra med kortkommandon! Fast det tar ju naturligtvis tid att lära sig, och i början är det lätt att känna sig frustrerad. Men hon har varit jätteduktig!

Och lite emellanåt läser jag en ungdomsbok, "Björn!" av Bengt Nilsson. Fick tips om den av kollegan som drog till Norge, och trots att jag inte läst den har jag lyckats snacka ut den på några bokprat, bara genom att minnas vad hon sa om den. Men nu kände jag att det är dags att läsa den själv. Vi ska ha bokfrukost med SP2:orna på tisdag, och det är en otroligt blandad klass vad gäller det mesta, och läsning är inget undantag. Så jag har laddat med Stieg Larsson, Johanna Nilsson, Gary Paulsen, Karin Wahlberg, m. fl., och så tänkte jag även ha med "Björn!". Och den är bra!!När jag slutade jobbet idag for jag direkt till Coop Forum där Saba blommor fanns och sålde plant och annat. Köpte lite lavendel och bacopa, innan jag for vidare till Skallåsens handelsträdgård. Där blev det några pelargoner och en del kikande innan jag styrde mot Överhörnäs. Där skulle det vara någon typ av lokal plantmarknad, men jag blev inte så imponerad utan for till Stugan med det jag redan hade istället. På vägen upp passerade jag en gård där det legat ett ganska stort, gammalt hus - som nu hade brunnit ner! Jag tänkte faktiskt på det huset när jag var ute och prommade för några veckor sedan, för det stod en rullator utanför men jag har aldrig sett någon där. Nu var det bara en rykande kolhög kvar och polisen hade spärrat av runt grunden. Tänkte på den som bodde där, och nu när jag kollade igenom DN.se ser jag att tanten som bodde där brann inne. Även Allehanda.se skriver om branden. Sådana saker är så himla otäcka.

Snälla, kom ihåg att kolla brandvarnaren! Inte bara genom att trycka på knappen, utan håll en tändsticka under också.


2008-05-28

"Jukebox" av Åke Edwardson

Jukebox av Åke EdwardsonJag har äntligen lyssnat mig igenom "Jukebox" av Åke Edwarson. Inte så att den är dålig, absolut inte, och Pale Olofsson läser den riktigt, riktigt bra. "Det är inte dig det är fel på, det är mig." En sliten klyscha, men den här gången ack så sann! Jag har varit alldeles för trött när jag ska lyssna, och har tvärsomnat direkt. Och med en lyssningstakt på i snitt 5 minuter per dag så är det inte underligt att det tar tid...

Så, till boken!


Det är i mitten av 1960-talet och Johnny Bergman, "Raggar-Bergman" kallad, lever på att hyra ut jukeboxar. Men tiden håller på att rinna från honom. "Det nya" står för dörren, en tid där man inte fikar på kondis och lyssnar på jukebox, utan köper fikabröd på snabbköpet och lyssnar på LP-skivor hemma. Där finns ingen plats för en som Johnny, som kuskar runt i sin Duett och servar jukeboxar. Vi får följa honom under denna sista sommar, där inte bara Sverige som Johnny känner det är på väg att försvinna, utan han själv gör upp med det gamla, hårda raggarlivet och byter färdväg i livet.

För mig, som knappt varit närmare 60-talet än Elvis och Beatles på CD, är "Jukebox" en varm och mjuk bok som levandegör en tid helt olik den vi har idag. Det liv som Johnny lever finns inte idag, inte heller det Sverige han lever det i.

Tänk dig en mörk Volvo Duett som en klar och varm sensommardag bränner fram på en rykande grusväg genom ett gulnande vetefält.

Den bilden får jag av "Jukebox".

Helt enkelt en perfekt bok för sommarläsning.

Om du inte är för trött.
Skugga av Karin AlvtegenBörjade på nästa ljudbok igår kväll, "Skugga" av Karin Alvtegen. Vad jag tycker? Tja, hann ju bara lyssna ett spår innan jag somnade, så jag får återkomma om den...


2008-05-27

Monopolspelet med våra svenska städer

Nya MonopolNu finns Monopol med svenska städer istället för de trista Stockholmsgatorna att köpa! Kan glatt konstatera att Östersund är med, liksom Örnsköldsvik - och Hammarn som placerade sig högst av de tre! Inte så tokigt, med tanke på att det är en huvudort i en liten, liten, kommun med inte ens 6000 invånare. I hela kommunen, alltså. Fast jag måste erkänna att jag inte minns vad jag röstade på. Örnsköldsvik? Östersund? Det kan även ha varit Hammarn, men det känns inte helt säkert. Kul i alla fall att de kom med!

I vintras var det ju också en omröstning angående SVTs solfilm, där en fjärde ort skulla läggas till. Eftersom jag är (och alltid har varit) barnsligt förtjust i just solfilmen röstade jag som en galning på Östersund! Typiskt bara att det var något fuffens på gång så att det inte blev något av med det, utan istället blev det Lycksele som fick ta den hedrande fjärdeplatsen.

Vill du läsa mer om Solfilmen, hittar du det här.

 I går städade Hotell & Restaurang ur frysarna. Jag och kollegan var snabbt på plats och fick två fulla kassar var med färdiglagad mat för 50 kr! Det är verkligen toppen att ha en restaurangutbildning på jobbet...2008-05-26

Fler duktiga elever på Parkskolan!

Snabbkollade Allehanda nu på lunchen och ser att en av Parkskolans elever har vunnit Norrlandsmästerskapet inom VVS. En annan av våra duktiga elever, som vann Norrlandsmästerskapet ifjol, fick i år åka till SM, där han tog en andraplats.

Heja Parkskolan!


2008-05-25

Rapport från Stugan

Ännu en lugn och skön helg i Stugan. Men det känns som om de går så himla fort! Vi hinner inte mer än dit på fredag eftermiddag, så ska vi hem igen på söndag kväll. Lite hinner vi med under dagarna i alla fall...

Kai och Kenneth i båtenI lördags kom Kai (grannen) och Kenneth (svärfar) och hjälpte oss köra igång vattenpumpen för att få upp vatten från sjön. Eftersom vi har gemensam brunn ute på udden är det aj-aj att använda det vattnet till blommor, biltvätt och liknande. Alltså har alla en egen pump med (i vårt fall) en jäääättelång slang som går ner i sjön. Ifjol var det lite stök och bök med att få det hela att fungera, och jag for och köpte en ny slang. Den blev aldrig inkopplad då, utan det skulle göras nu i år. När vi då ändå höll på valde vi att flytta på slangen så den inte går rakt nedför slänten, utan längs skogskanten. För att fästa den ute i vattnet tog vi den gamla flytbojen som legat i vattnet utanför vår stuga i ca 20 år. Så kom den till nytta också! På kortet håller Kenneth på att knipsa av vajern som satt i bojen för att få loss den. Men nu finns det vatten, och det bara fungerar hur bra som helst!

Potatis i hinkarNär jag gick in i växthuset på fredag kväll hoppade potatisarna på mig och skrek ut att de ville bli nergrävda! Jag hade grävt ner ett par i hinkar redan förra helgen, och de kikar redan över kanten. De övriga grävde jag ner i landet på lördag eftermiddag. Det kommer nog att funka, jorden håller konstant över 13 grader, och jag låter fiberduken ligga kvar ett tag till.

StuganIdag har jag mest hållit till på andra sidan huset. Jag har målat på "grunden" runt stugan. Det är egentligen helt öppet in under stugan, men vi har skruvat på en sockel av vanligt virke som vi sedan målat på med slipersolja för att få det hållbarare och lite snyggare. Den sista etappen gjordes ifjol när Patrik och Micke gjorde biten till höger om trappen. De gjorde en gigantisk lucka för att komma åt vattenpumpen, vilken populärt kallas för "Pärleporten". Det är tradition att stämma upp i skönsång när någon ska dit och öppna luckan... Nu ska bara trappen oljas, och sedan är jag rätt nöjd med framsidan!

Men mest har jag ändå varit i min "Myshörna" på tomten. Det är ett litet utrymme längst till vänster på tomten där det tidigare inte växte något - alls! Först planterade vi ett körsbärsträd som vi fick av Sofia och Håkan i Umeå i bröllopspresent (tack!). Sedan flyttade jag dit vinbärsbuskarna jag fått från Slåtteråsen och krusbärsbusken jag fick av mina systrar när jag tog min examen. Och ifjol köpte jag en rabarberplanta och grävde ner där. Som pricken över i hänger där min gunga, som jag fick pengar till av mamma och pappa när jag tog min examen, och som jag sovit mer än en timme i. Bara den här helgen är det nog närmare tre timmar...

MyshörnanGungan...De spaljerade vinbärsbuskarna och trädgårdsbänken


Men jag har inte bara sovit, jag har pysslat också! Kenneth har fixat armeringsjärn i lagom längd åt mig, och så har jag spaljerat upp vinbärsbuskarna i fem grenar vardera. Jag tycker det blev tokbra, och sedan får vi väl se vad buskarna tycker. Krusbärsbusken är redan från början uppstammad till ett litet träd, så det passar dessutom bra ihop. Mellan vinbärsbuskarna har jag ställt en bänk (auktionsfynd - 20 kr), och så har jag täck marken runt buskarna med täckbark. Brevid bänken har Gargouille hittat sin plats, och i närheten av gungan kikar Stubbgubben fram. Fågelbadet i betong står naturligtvis brevid rabarbern, och än så länge är det större än plantan. Men det räknar jag med att det blir ändring på! Och i ett träd i närheten hänger ett sånt där pling-plong-spel i trä och sprider lugnande toner ut över platsen. Här brukar jag sitta och mysa!
GargouilleStubbgubbenRabarbernPling-plongen

Och inte är det fel på utsikten från gungan heller:

Utsikten från gungan

Och i växthuset bara växer det! Jag tycker det mesta verkar gå så himla fort, jag hinner nästan inte med! Det enda jag är lite bekymrad över är gurkplantorna, antingen blir det lite kallt för dem på nätterna, eller så har jag gett dem för mycket vatten. Mest troligt det sistnämnda, antar jag. Och så kunde jag inte hålla mig! I torsdags när jag tog en prom i anslutning till lunchen gick jag förbi närmaste ICA. Och då säljer de plant! Underbara, orangea, tagetes! Jag kunde som sagt inte hålla mig, utan köpte med mig så mycket jag kunde bära. Det var tur att jag var ute och gick och inte for förbi i bilen...

Svartöga, både vita och gula, liksom HedvignejlikaTagetes, tagetes och en del hänglobeliaSolrosor och ringblommorTulpaner i den övre odlingslådan

I den övre odlingslådan är det ännu ganska trist. Jag hade tänkt satsa på en örtagård där, men det känns inte som om det kommer att bli i sommar, utan jag satsar på att fylla den med ringblommor och annat fint istället. Men tuplanerna är som synes i full gång! Plockade ett par för att kunna se dem även inne. Visst är det fint med levande blommor?

Tulpaner...


2008-05-22

"Ginnys rike" av Philip Pullman

Ginnys rikeGinny är som vilken sextonåring som helst. Livet är ganska OK, hon ska bli konstnär som sin mamma, som dog när hon var liten, och hon och pappa har ett bra liv tillsammans. Eller?

Ginny har alltid känt sig lite utanför. Hennes mamma var svart, och Ginny är något så ovanligt som en mörkhyad tjej i Wales, vit inuti men helt olik alla andra utanpå. Den ende som hon känner någon sorts samhörighet med är Andy, som är adopterad från Afrika. Men inte ens han släpper henne ända in på livet.

När hon så får reda på att hennes pappa har haft en helt ofattbar hemlighet för henne under alla dessa år är det som om världen börjar rasa ihop runt Ginny. Bit för bit upptäcker hon att allt hennes pappa sagt och allt som hon intalat sig själv bara är lögn. Vem är hon egentligen? Vem är hennes pappa egentligen? Och hennes mamma?

Och plötsligt är ingenting som det har varit.

"Ginnys rike" är en bok om att hitta sig själv och om hur man ibland reagerar över saker och ting på ett oväntat sätt. Ginny känner att hon saknar sin bakgrund. Hennes mamma var en framstående konstnär, men Ginny har aldirg sett något av det hon målat. Hennes släkt finns kvar på Haiti, men Ginny vet inte ens vad de heter. Hon har ett svag minne av sin farmor och farfar, men hennes pappa talar aldrig om dem. När verkligheten börjar komma ikapp både Ginny och hennes pappa reagerar Ginny med att blanda ihop verklighet och fantasi, och i sina förtvivlade försök att komma underfund med hur allt hänger ihop gör Ginny de mest oväntade saker.

Det är en vuxen bok om ungdomens alla utmaningar, och som vanligt träffar Pullman mitt i prick och fångar läsaren direkt.


2008-05-21

"Barnmöte" i Bredbyn

I dagens Allehanda kan man läsa om Bo Rs besök på Arkenbiblioteket. Han har varit runt i kommunens alla skolor och talat, och tidningen tog den absolut sista chansen att vara med och göra ett litet reportage. Efter att Annica på Arken varit på dem som en ettrig terrier flera gånger...

Och Örnsköldsvik har årets stadskärna - igen! Lite stolt blir jag, det finns ju några städer att tävla med i Sverige!Som jag vill varaJag har varit på "Barnmöte" i Bredbyn hela dagen idag. Vi började med ett klassuppsättningsmöte, där vi hade en lång, lång lista med titlar att arbeta oss igenom, men det hela slutade med en ganska moderat inköpslista. Två ungdomsböcker fick jag igenom - utan att ha läst någon av dem! Det var dock en som hade läst båda och tyckte att de var bra och att de kommer att fungera att bokprata om. Den ena är Katarina von Bredows nya "Som jag vill vara", som handlar om Isabella, 15 år, som blir tillsammans med sin drömkille, och livet leker och är underbart tills hon upptäcker att hon är gravid. Alla runt omkring henne, inklusive pojkvännen, tycker att hon naturligtvis ska göra en abort, men för Isabella är det inte lika enkelt.

Om jag kunder drömmaDen andra boken jag fick igenom var "Om jag kunde drömma" av Stephanie Meyer. Den var inte med på grundlistan och jag har som sagt inte läst den. Ändå har jag lyckats snacka ut den varje gång jag har försökt! Vem drömmer inte om en vampyr och kärlek...? Att dessutom Fia tog den med sig för att se om det inte är något för Boklådan är ju bara bonus!

Efter lunch talde vi om barnverksamheten. Vi har ju just avslutat Bo Rs författarturné, och frågan är nu hur vi ska gå vidare. Det är tyvärr som alltid pengar som saknas, och att biblioteken ska stå för hela kostnaden själv är inte praktiskt möjligt. En del idéer och tankar finns dock. Vi bestämde även att vi ska fundera på en ny bok till 6-årsprojeket till nästa läsår, eftersom det är något vi alla tyckte var vansinnigt kul att genomföra! Det finns även planer på att införa en 3-årsbok, och att byta ut "Barnens första bok", som föräldrarna idag får genom samarbete med BVC.

En hel del annat avhandlades också, bland annat bokpåsarna som har varit en storhit i de områden där bibliotek saknas, liksom olika tips och knep för att skapa lust att läsa. På det hela taget en riktigt bra dag! Jag gillar när vi är många som träffas för att diskutera och bolla idéer!


2008-05-19

Författarbesök i biblioteket

Eddie Bolander och jagI dag har vi haft besök av Bo R Holmberg, en Ö-viksförfattare som skriver för både små och stora. Har har gett ut allt från bilderböcker till deckare för vuxna, och 2005 fick han ta emot Augustpriset för ungdomsboken "Eddie Bolander och jag". Och idag var han alltså på Parkbiblioteket. Där träffade han två klasser (åk 5), och berättade lite om hur det är att vara författare och lite om sina böcker. Båda klasserna hade tidigare fått ett par titlar av honom som de läst högt i klassen, och flera hade läst andra böcker tidigare. Det var riktigt kul, barnen var med som sjutton, och Bo R själv berättar så medryckande att det är omöjligt att hålla sig för skratt!

Typiskt nog hade jag glömt kameran hemma idag, men jag sprang iväg till närmaste lärarrum och fick låna en av dem. Men jag skyller den bristande kvaliteten på att jag inte hade riktig kläm på alla funktioner i kameran. Och att det var lite dåligt batteri...

Bo R Holmberg in actionBo R Holmberg in actionBo R Holmberg in actionBo R Holmberg in action

Det här är en del av Örnsköldsviks kulturgaranti, som bland annat innebär att alla elever i åk 5 ska få träffa en författare. En annan del av kulturgarantin är 6-årsprojektet som jag skrivit lite om tidigare.


2008-05-18

Helgen i Stugan...

...har varit mycket lugn och skön! Det har varit ganska dåligt väder, men i alla fall ingen snö! Däremot har det blåst och inte varit varmare än ca 10 grader. Skitkallt! Och så tråkigt när det inte går att vara ute! Efter ett par timmar är fingrarna som isbitar och hela händerna bara värker - nä, då är det bättre att vara inne!

Har läst en ungdomsbok som heter "Pojken i randig pyjamas" av John Boyne. Jag tycker inte att det är en ungdomsbok, även om språket är anpassat för lite yngre läsare. Nä, det är en bok som kan läsas av alla vuxna, och av barn om någon vuxen är med och berättar och förklarar saker och ting. Boken handlar om nioårige Bruno som en dag måste flytta tillsammans med hela sin familj, eftersom pappa har fått ett nytt jobb i Allt Svisch. Det finns inga andra barn där som Bruno kan leka med, men en bit från huset där de bor finns ett högt, högt taggtrådsstängsel, och på andra sidan ser Bruno en massa pojkar, pappor, far- och morfäder gå omkring i randiga pyjamaser. Lite orättvist, kan han tycka, när han måste gå omkring i kostym och för trånga skor. Så en dag bestämmer han sig för att gå på upptäcksfärd längs stängslet. Och efter att ha gått i vad Bruno tycker är en oändlighet, ser han plötsligt en pojke på andra sidan stängslet. En pojke som är lika gammal som honom, och som alltid bara har sin randiga pyjamas på sig.

Pojken i randig pyjamas"Pojken i randig pyjamas" är en fruktansvärt grym bok, eftersom berättaren är en nioårig pojke som ser världen på ett oerhört naivt sätt. Samtidigt är det jobbigaste för min egen del den känsla jag hade när boken närmade sig slutet. Jag vet ju var Bruno har hamnat. Jag vet också att pojken i den randiga pyjamasen inte kommer att få träffa sin mamma mer, och jag vet dessutom vad röken ur skorstenarna betyder. Bruno vet inget av detta, och det är det som gör att hans öde är mycket värre än pojkens. Jag kan inte förklara på något annat vis. Läs boken istället.Men allt är inte hemska böcker! Jag hade även lånat med mig ett par trädgårdböcker från jobbet som jag har bläddrat en del i, och lite har jag varit ute. Jag har varit en del i växthuset där det i alla fall är varmt och gosigt. Det är så pass varmt att svärmor bestämde sig för att hennes nyinköpta perenner nog kommer att klara sig där några veckor. Och det är inte ett dåligt betyg! Nu har också de flesta av ringblommorna hittat upp, och det mesta rör på sig som det ska.

VäxthusetVäxthusetRingblommorna

StrandenÄven ute har det hänt lite grann. Det syns inte minst när man tittar mot vattnet. Det synns fortfarande lite svagt där jag eldade i slänten och ner mot vattnet. När jag gjorde det eldade jag så långt det gick, ända mot vattenlinjen. Det var rejält högvatten då! nu är det lite mera normalt, även om det är någon decimeter över normal sommarnivå.

Och så har ju kossan fått komma ut på grönbete! hon ligger som vanligt och lapar sol under körsbärsträdet. Och strax intill, vid rabarbern har hon sin nya kompis, Gargouille. Och så måste jag bara tala om att vi har grillat två gånger i helgen! Jag är verkligen superförtjust i vår grill! Den köpte vi för pengarna som vi fick när vi gifte oss. Tack alla ni som uppvaktade - trots att ni inte fick vara med på någon vigsel!

Kossan vid körsbärsträdetGargouilleGrillen


Påsklilja


2008-05-16

Senaste från Stugan

Gurkor på väg!Var till Stugan en snabbsväng igår. Det var lite småkallt, måste jag säga. Bara 10 grader inne, och det hade varit -4 sen i tisdags. Brr! Men i växthuset var det varmt och gott, och allt ser ut att trivas ganska bra, måste jag säga. Gurkorna är faktiskt redan på väg! Det där måste vara en speed-sort jag har fått tag i. Hoppas den är god också... Den andra gurksorten verkar ta det lite lugnare, men det syns att den kommer den också. Dessutom är det nog snart Potatis på groningdags att trycka ner potatisen i jorden. Det här med groning är något jag provar för första gången i år, och det stod att potatisen kunde ligga i upp till fyra veckor på gro, men att det bästa var att ta dem när groddarna är ett par centimeter långa. Och det är de nu på ungefär hälften! Har tänkt stoppa en eller ett par i hinkar och ha i växthuset, men resten vete tusan! Jag kan väl inte gräva ner dem redan? Eller? Kollade i och för sig under fiberduken, och jorden håller konstant över 10 grader, så alldeles tokigt är det ju inte. Det viktiga är väl att varken potatisen eller blasten fryser?

Även ringblommorna verkar trivas, några små groddar har redan tittat upp och håller på att sträcka på sig. Det är så roligt! Det var förresten inte bara termometern jag kollade på under fiberduken, jag kollade även hur löken verkar ha det, och det ser ut som om även den trivs. Talade förresten med en kollega idag som sa att morötter kan man så redan på hösten! Det ska jag testa med de frön som är kvar. Spännande! Och tulpanerna är på gång... Dessa underbara vårblommor! Som jag älskar dem!
Ringblomma på väg upp ur jordenLöken är på väg med stora liv!Tulpanerna...
Och vad sägs om utsikten som möter en när man har passerat "pissgubbskurvorna"? Jo, de kallas så av alla runt Billsjösjön... Det var en farbror som bodde där som troligen hade prostatafel, för han stod alltid i något dike någonstans och pissade när man körde förbi... Nog om det.

Utsikten är väl i alla fall fantastisk?!
Utsikten på väg upp till Stugan
Utsikten på väg upp till Stugan


2008-05-15

Nu är pusslet i biblioteket färdiglagt!

Så här blev pusslet!
I går blev pusslet som vi lagt ut i biblioteket färdigt. Det är som jag tidigare skrivit ett Wasgij?, dvs ett pussel där bilden du ska lägga och den du ser på förpackningen inte är samma. Ibland är bilden som man lägger från en annan vinkel, men på det här pusslet gällde det att se in i framtiden. På kartongen ser vi en skolavslutning, med fröken, det nykära paret, osv. På den färdiga bilden är fröken fortfarande med, men det nykära paret är inte så kära längre, utan det vi ser är en reunion 30 år senare. Kul! Och så roligt att eleverna faktiskt vill lägga pussel emellanåt. Det är olika elever som sitter där vid olika tillfällen, ibland ensamma, ibland i grupp. Det var en bra idé kollegan hade där! Bra jobbat, K!

Fröken på kartongbildenDe nykära på kartongbildenFröken 30 år senareMindre nykära 30 år senare...
Hela kartongbilden


2008-05-14

Vattenkrig på jobbet och snö i Sidensjö

Jag skrev för några veckor sedan om hur duktiga elever vi har på Parkskolan. Det har vi, men vi har även lite stök och bök. Just nu pågår ett vattenkrig mellan Park och Nola, som är den andra kommunala gymnasieskolan. Eller, skolorna ingår båda i Örnsköldsviks gymnasieskola som är belägen på två olika platser i stan, och det finns lite hat-kärlek eleverna emellan. Så där som det ska vara. Och just nu har den där hat-kärleken gått lite för långt. I förra veckan stormade Park-elever Nola med vattenballonger och liknande, och i slutet av veckan kom Nola-elever till Park och blötte ner. Jag såg ett gäng som sprang förbi biblioteket, höll andan, men de pös vidare till en annan våning direkt.

Polisen utanför ParkskolanI går (tisdag) var det så dags igen. Ett upprop hade gått ut på Parkskolan och elever begav sig ner till Nola. Hörde av kollegan där att det var dock tji - man hade blivit förvarnade och hade helt sonika låst dörrarna. Rektorn gick ut, blev plaskvåt, men fick i alla fall iväg eleverna. En stund senare dök ett gäng från Nola upp utanför Park... Helt plötsligt kom en av våra rektorer som ett rykande pärfat ut genom dörren, högg tag i första bästa elev han fick tag i, röt så att tungan var nere på bröstkorgen och pekade med hela armen att det bara var att gå in! Det lugnade ner sig ganska snabbt efter det. Men polisen dök upp när grupperna hade börjat skingra sig, och även idag har de varit och cirklat kring skolan. Allehanda har skrivit en del om det hela, och det finns även filmer utlagda på Youtube.

Men annars har vi snälla och duktiga elever! I går hade även Sp2 och Sp3 en redovisningsdag med workshops. De har jobbat intensivt med tema Kina i några veckor på både samhälls- och historialektionerna, och nu var det dags för redovisning. Jag fick en inbjudan av en av lärarna redan när eleverna började jobba, och igår morse kom en annan in och frågade om jag inte ville vara med. Så jag gick på ett av de första passen som var en redovisning om Himmelska Fridens Torg och massakern 1989. Väldigt intressant och roligt att få vara med! Jag fick även lära mig lite om "rakningens historia"...
Marx - mycket skägg Engels - mindre skägg Lenin - bara pipskägg Stalin - mustaschMao - renrakad
Fniss, fniss! Tyvärr hade varken jag eller Heléne (lärare) någon kamera, men lita på att eleverna var duktiga! Det är inte dåliga krav som ställs på en gymnasieelev idag.En annan sak som varit på tapeten ett längre tag i Örnsköldsvik är byggandet av ett nytt hotell i inre hamnen. Inte så mycket en diskussion om det behövs ett hotell eller inte, mer om att det kommer bli en hiskeligt stor klump, mitt i det vackraste vi har. Nu har även Statt Hotel sagt vad de tycker om placeringen. De kommer att hamna bakom klumpen, liksom Arkenbiblioteket, och mista en del av sin havsutsikt. Svårt det där, tycker jag. Jag tycker det är skitkul att det faktiskt behövs fler hotellrum i stan, samtidigt som jag kan tycka att det måste väl gå att smälla upp den där kolossen på någon annan plats? Skiss över det nya hotelletAtt Scandic inte vill satsa pengar om det inte kommer att ligga just där, det tycker jag låter som rena fascistmetoderna. Förhandlingar - hört talas om det? Om inte - är det verkligen så att hotellet behövs? Jag menar, om det går att avstå om det inte får ligga mitt i inre hamnen, hur nödvändigt är det att bygga då? Men det är säkert något jag inte förstår med det hela.

Och så har vintern kommit tillbaka. Om inte till Örnsköldsvik så i alla fall till Sidensjö. Kan nästan sätta en spänn på att det även snöade på Komnäsudden idag. Får hör med Kai när jag far dit imorgon...


2008-05-11

Rapport från Stugan

Är nästan nyss hemkommen från Stugan, där vi varit denna fantastiskt fina pingsthelg. Jag smygstartade helgen med att handla och köra dit en del grejor redan på torsdag kväll. På så sätt kunde vi ge oss iväg snabbare i fredags. Och så skönt det var att komma dit efter en vecka inomhus! En av kollegorna har dessutom varit sjuk nästan hela veckan, så lite slitigt har det varit. Det går att vara ensam, och lite kul är det när Smultron och Hallonbarnen från Sörlidenskolan tycker att det är lite skrutt att fröken ska läsa en saga och inte jag! Men det är ju roligare att vara två som jobbar tillsammans!GurkblommorNär vi kom till Stugan hade jag i alla fall bilen full - fast nu med plantor! Helgen kan inte representeras av en bättre bild än blommor på en gurkplanta. Tomater, gurkor, chili- och paprikaplantor stod och trängdes i baksätet, och när vi kom fram lastade jag ur allt och bar till växthuset. Första natten gick utan problem - jag har ju min värmefläkt som verkligen fungerar precis som den ska. Men på lördagen fick jag skruva dit fönsteröppnaren, när solen gassade som bäst var det närmare 35 grader där inne. Veckan som varit har inte lett till några bakslag, utan potatisarna som har legat på groning en vecka nu verkar trivas, eftersom det har kommit små groddar här och där på båda sorterna.
Potatis på groningPotatis på groning
Har pysslat på där hela helgen, satt om det mesta till hinkar och ställt det lilla som är kvar på undantag. Det är tur att jag har grannar som har verktyg - skulle borra vattenhål i hinkarna, och borrarna fanns där, medan skruvdragaren är kvar i stan... Det hela slutade i alla fall med tre olika tomatplantor, två vanliga och en körsbärstomat, de är rangliga som tusan, men jag tror nog det blir tomater på dem ändå! Dessutom två gurkplantor av varje sort, summa summarum 4 plantor, och 8 paprika-/chiliplantor. Det är Piri Piri och Hot lemon som står för chilibiten (3 plantor), och California wonder, Hungarian black, Sweet banana och Pusztagold som är paprikor. Tror jag. Jag är lite osäker på om Sweet banana är en chilifrukt eller en paprika, men det visar sig!
TomaterGurkorPaprika
Jag har även passat på att så lite. Dill och persilja är ju inte dumt att förså, och där kastade jag in en rad med lavendel i mitten. Fast nu fick jag höra i helgen att den inte klarar sig här hos oss, så det var väl lika långt som brett. Solrosor och ringblommor fungerar i alla fall, liksom slingerkrasse och luktärt i olika färger. Och mina svartöga är i alla fall på gång. Fast det känns som om jag är sent ute med det mesta. Men det som kommer, det kommer! Det är inte mer noga än så!
Persilja, lavendel och dillSolrosor och ringblommorSlingerkrasse och luktärtorSvartöga
Har även satt upp upphängningslinor och ställt ut blomkrukorna. Nu får de stå ute tills det är dags att plantera i dem. Även kossan, tomten och den arga killen som är brorsa till dem som bor på Notre Dame har fått flytta ut. (Jag måste för min egen skull komma på vad det är de heter! Det är ju något franskt!) Rabarberfågelbladet har också hamnat på sitt sommarställe. Och visst blev det fint i växthuset?
Gurkorna står rakt fram i växthusetTomaterna står till vänster...... och de flesta av paprikorna och chiliplantorna står till höger


Även olivträdet har fått flytta ut till växthuset i helgen, och minsann, finns där inte några små oliver?! Fast vad tusan ska jag göra med dem - de går ju inte att äta som de är, i alla fall...
image62
Och inte blir det mycket läst i Stugan - annat än trädgårdstidningar och trädgårdsböcker...


2008-05-07

John Ajvide Lindqvist - och Stephen King!

Skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist är årets vinnare av Selma Lagerlöfs litteraturpris. Han får det med motiveringen

"För ett författarskap som rymmer ett mästerligt berättande och en känsla för skräckens och inbillningens djupa krafter"

PappersväggarAjvide Lindqvist har givit ut två romaner och en novellsamling. (En tredje roman är på väg.) P har lyssnat sig genom "Hanteringen av odöda", men var inte jätteförtjust. Själv har jag promenerat mig genom "Pappersväggar", som är en novellsamling. Jag gillade den inte särskilt mycket, men den har bitit sig fast. Och det är de noveller som jag tyckte sämst om medan jag lyssnade, som har satt sig mest i skallen. Exempelvis den första novellen, om Reva och Vore. Tyckte vansinnigt illa om den, och funderade faktiskt på att lägga ner boken innan jag ens kom till novell nummer två. Men den sitter där. Jag kan fortfarande få vissa flashar av bilder och känslor precis när som helst! Det är coolt, men jag har inte ens funderat över att ge mig på någon av de andra böckerna, eftersom jag tyckte så illa om den. Kluvet? Ja, visst! Men jag får väl testa den tredje romanen, "Människohamn", istället, den som ska komma idagarna.

Varulvens årLite konstigt är det ju att jag inte gillar det, med tanke på min aldrig övergående förälskelse i Stephen Kings böcker. Vår relation började redan när jag gick i sexan och fick låna "Varulvens år" an en kompis kompis. Bilderna i den upplagan (som tyvärr var ganska liten och som är svår att få tag i idag) satte verkligen igång "skräckens och Inbilningens djupa krafter" och gjorde så att jag hade mardrömmar i alla fall tills jag gick ut gymnasiet. Men kärleken var väckt!

En annan King-story som betytt mycket är "Monstret i garderoben", en av novellerna i "Dödsbädden"

Är jag ensam hemma öppnar jag fortfarande dörren till skrubben och kollar att det är tomt innan jag går och lägger mig.

Och jag tror att jag kommer sova med ryggen mot väggen i natt.


2008-05-06

Bokenkät

Hänger väl på trenden som Mats Strandberg startade för en vecka sedan:

1. Vilken bok läste du senast?
"Varandras liv" av Astrid Hasselrot. Fast den läste jag inte ut. Då kanske den inte räknas? I så fall är det "Glennkill" av Leonie Swann.

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
"Vi måste prata om Kevin" av Lionel Shriver.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Svårt. Rent författarmässigt är det nog hälften av varje, tror jag, men ska man räkna antal böcker så är det övervägande manligt.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?
Jag kollar allitd innan jag börjar läsa hur många sidor det är i boken. Sedan håller jag stenkoll på hur mycket som är kvar, när jag har "nerförsbacke", osv.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Jag tittar väldigt mycket på böcker (jobbar på bibliotek så det passerar en del under en vecka), men minst lika mycket hittar jag i bloggar. Recensioner och topplistor bryr jag mig däremot sällan om att kolla på.

6. När blir en bok för lång?
Det beror ju så himla mycket på. "Varandras liv" var minst dubbelt så lång som den borde, fast den bara var på 200 sidor. Fast rent generellt har jag väl en psykologisk gräns kring 450 sidor.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Nej. Jag är för kass på det, helt enkelt.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
"Bryta om" av Åsa Anderberg Strollo. LÄS DEN!!!

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
Ja, men det sitter långt in. Men har jag kommit 1/3 utan att det ger mig något mer än en djup suck varje gång jag plockar upp boken, då brukar jag lägga ner.

10. VIlken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Överrepresenterad är skräck. Jag har en Stephen King-samling som jag är ganska stolt över. En genre son inte finns alls måste vara humorböcker.


2008-05-05

E-tjänster och webb 2.0

Jag har deklarerat för länge sedan. Både för mig och P, och via internet båda gångerna. Tycker att det är himla enkelt och smidigt, så det har varit vår melodi i alla fall de senaste två åren. Tydligen är jag inte ensam om att tycka att det fungerar bra, drygt 3,4 miljoner svenskar har deklarerat elektroniskt i år. Heja Sverige! Snart kanske vi slipper ha de där fula, gula papperen som dimper ner i brevlådan. Med en informationsblankett i varje kuvert, även om det råkar finnas fler än en i hushållet som deklarerar.

Jag tycker att det är bra att använda elektroniken så mycket det går. Jag har tidigare önskat mig en Mediejukebox till Örnsköldsvik, och jag har skött mina bankärenden på internet sedan ... 1997. En undersökning visar att det vi mest använder internet till är e-post och informationssökning. Absolut inte så förvånande, men det borde väl gå att göra så mycket mer? Själv gillar jag att kolla runt i olika onlinebutiker, även om det hela ofta slutar med att jag ändå går in på affären i stan som säljer samma grejor och köper det hela där. Det är liksom bara principen att kunna kolla på vad jag vill, när jag vill. Men jag måste erkänna att jag har varit lite dålig på att hänga på 2.0-trenden. Jag är anmäld på Facebook, men inte där särskilt ofta. Jag har börjat lägga upp böcker på Librarything.com, men kommit av mig. Jag kollar gärna på klipp på Youtube.com som skickas till mig via länkar, men jag skulle aldrig komma på tanken att leta upp saker och ting själv. Är det helt enkelt så att jag inte riktigt har förstått vad det hela går ut på? Kanske ska kolla på det...And now to something completely different: Familjen Simpsons har utsetts till det roligaste som någonsin visats i TV. Och jag är inte sen att hålla med!

Bart Simpson


2008-05-04

En helg i Stugan

Framsidan, krattad och klar
I helgen har P och jag firat sista april traditionsenligt i Stugan. När jag var upp som snabbast i förra helgen var det fortfarande en hel del snö kvar, men nu har (nästan) allt försvunnit. Det som ligger kvar är en minimal remsa snö under takraset på norrsidan. Vädret har väl varit sådär, men jag har i alla fall kunnat vara ute alla dagar, så det har blivit en del krattat och pysslat. Även om det är trist att kratta, måste jag erkänna att det har varit enklare i år än tidigare. Och visst blir det fint när det är klart!

Fast det finns ju så mycket annat kul att hålla på med!
TrädgårdshörnanLökplanteringenPotatis på förgroning


Jag har grävt om en av odlingslådorna och satt lök i den, och rensat jordgubbslandet i den andra. La fiberduk över och hoppas på att det ska gå lite snabbare. Kanske jag ska så morötter nästa helg? I växthuset har jag städat och lagt potatis på groning. Har inte gjort det tidigare, så det är lite spännande och se om det blir någon skillnad.
Inuti växthusetVärmefläkten
Har i alla fall kunnat testköra värmefläkten jag fick i julklapp, och den fungerar hur bra som helst. Tror nog att gurkorna, tomaterna, paprikorna och chiliplantorna får flytta upp till helgen...
Tulpanerna är på vägRabarbern är också på vägBotaniska påskliljor


Och det händer ju så mycket annat kul också! Tulpanerna är på väg upp ur blom- och örtlådan en masse! Rabarbern tittar upp så sakteliga och när jag skulle elda slänten såg jag att här och var tittade narcisser och tulpaner upp! Jag satte lökar av botaniska sorter för några år sedan, men jag har inte sett så mycket av dem förrän i år. Kul!
Bara lite is kvarGrannarna var ut med båten och tryckte på isen

Och så sjönk isen nu i helgen. Den låg som en enda stor massa när vi kom i onsdags, började röra på sig på fredagagen och så försvann den på lördagen. Jag vet inte om det var tack vare grannarna som rodde ut och tryckte på den, eller om den hade sjunkit ändå...?
KossanDen nya måsenTrädgårsskrämman
Jag har en liten svaghet för trädgårdspryndader. I växthuset vilar än så länge kossan som jag fick i julklapp för några år sedan. I dag fick hon sällskap av en mås som jag hittade bredvid sopkontainern. Och trädgårdsskrämman övervakar naturligtvis omgivningarna, även om hon är under tak än så länge.
Haren kikar fram från sitt vanliga gömställeHönan kanske har hittat sin plats i trädgården


Men haren har flytttat ut! Och den nya hönan som jag fick i födelsedagspresent har även hon gjort en lov och spanat in sitt nya hem. Resten av prydnaderna kommer på kort en annan gång...
Rejäl dimma som drog förbiHögt vatten i vår
I fredags kom det helt plötsligt ett jättestråk med dimma. Jag vet inte om det var en föraning om att isen skulle sjunka, eller om det var något annat. Jag tyckte inte temperaturen svängde så mycket uppe på altanen hos oss. Och stråket var tjockt men drog snabbt förbi! Jag hann nästan inte leta rätt på kameran och trycka av innan det var borta. Coolt. Det har varit ovanligt mycket vatten i år också. Björkarna som brukar stå en bit upp på stranden har haft det blött om fötterna, och Jannes bryggar har för första gången på decennier varit i närheten av vatten. Fast nu är det på väg tillbaka. Vad som tyvärr också är på väg tillbaka är mitt favorithat nummer 1: tistlarna! Grrr!!!! Varje år invaderar de gräsmattan och slår ut i stickiga blaffor överallt! Men i år ska jag ta dem, varenda en!
Tistel


Om mig

Min profilbild

RSS 2.0