2009-11-17

"Decembergatans hungriga andar" av Ulrika Lidbo

Decembergatans hungriga andarPå nätterna ligger Jenny och grubblar. Varför blir hon alltid vald som tredje sist på gympan och varför vill alla killar bara hångla med kompisen Charlie? Varför är hon ett fetto som hatar sitt meningslösa liv?

Men Jenny gör upp en plan. Hon ska bli smal. När hon börjar åttan i augusti ska alla få se. Hon kan inte misslyckas om hon följer sitt superschema. Man kan ju inte bli fet om man äter noll procent fett! Och då kommer alla att se henne och uppskatta henne, till och med den populäraste killen i klassen som sa att han hellre skulle knulla med en gris än med ett fetto som Jenny.

Och planen går bra. Lite för bra. Eftersom hon inte äter mer än ett par tomater och lite morötter varje dag är Jenny konstant hungrig. Och ibland faller hon för frestelsen att äta något, och då blir misslyckandet så mycket större. Men så träffar hon Betty, glamourösa, smala Betty som är allt som Jenny vill vara. Och Betty visar in Jenny i en ny värld, en värld med "festmåltider" som består av glass, smör, Ballerinakex, västerbottenost och djupfrysta pajer. De dukar upp och vräker i sig. Sen kräks de upp allting."Decembergatans hungriga andar" är en gripande och trovärdig berättelse om en tonårstjej som i sitt sökande efter bekräftelse från omvärlden går djupare och djupare in i sin ätstörning. Det är jobbigt att läsa, ofta vill jag bara sträcka in händerna i boken och ruska om henne ordentligt. Men det är även en berättelse om en omvärld som inte ser, som inte riktigt orkar och vill se hur illa det är och som hellre accepterar de lättare lögnerna än att konfronteras med det svåra, och som därför sviker Jenny gång på gång. Men det finns en ljusning.

Jag lovar.


2009-11-12

Kura gryning/eftermiddag

Kura skymning 2009Nu är årets kurande över, och jag bara måste få skriva av mig lite tankar och funderingar.

Kura skymning är en del av den Nordiska biblioteksveckan, som började som en gemensam nordisk manifestation på biblioteken för att synliggöra vår gemensamma berättartradition:

”Liksom i gamla tider skulle människor samlas i skymningen på alla Nordens bibliotek för att läsa och lyssna till spännande och goda berättelser ur nordisk litteratur. … Det blev naturligt att tänka sig att ett sånt evenemang skulle förläggas till årets mörkaste tid, i början av november. Vid en och samma tid en bestämd kväll skulle det elektriska ljuset i biblioteken släckas ner, och i skenet från levande ljus skulle en omsorgsfullt utvald text – densamma överallt i Norden – läsas högt för dem som samlats.”

Från början var Kura skymning tänkt för vuxna (vilken otroligt konstig tanke), men 1999 valde man en text om Emil i Lönneberga, och då halkade även barnen in. Sen har man jobbat vidare på detta och nu har barn och unga en egen text och en egen tid – man ”kurar gryning” runt omkring i skolor, på dagis och i biblioteken.

Och det är det jag har gjort den här veckan. Några klasser har jag haft, och när de kommit till biblioteket har jag redan släckt ner och tänt levande ljus i det vi kallar ”N/K-rummet” samt satt mig tillrätta vid ett av borden där jag också dukat upp med saft och pepparkakor. När alla kommit in har jag först sagt varsågod, de har hämtat fika och sedan satt sig ner – med fullt fokus på mig. (Minnesanteckning: man blir snäll av pepparkakor…)

Sedan har jag berättat lite om den Nordiska biblioteksveckan, tanken bakom högläsningen och så har jag berättat lite om årets tema, ”Krig och fred i Norden”. Att det är 200 år sedan Sverige senast var inblandat ”på riktigt” i ett krig, att våra nordiska grannländer alla har upplevt Andra Världskriget på hemmaplan, men att ingen av oss minns det. Inte ens våra föräldrar minns Andra Världskriget. Och? Varför ska man behöva minnas ett krig?

Det är viktigt att vi i Norden minns våra krig för att förstå vår fred.

Bröderna LejonhjärtaSedan har jag börjat läsa, och den text jag har valt att läsa för mina ungdomar är inte den vuxna varianten ur ”Fänriks Ståls sägner”, nä, jag valde att läsa texten ur ”Bröderna Lejonhjärta”. Stycket handlar om när Tengil kommer till Törnrosdalen, om muren kring staden och om hur Tengil dömer män till döden bara genom att peka på dem. En hemsk text är det.

När jag läst klart har jag också gjort lite återkopplingar till Berlinmurens fall för 20 år sedan. Jag har även berättat för ett par av grupperna om den lärare i tyska jag hade vid Mittuniversitetet som är född och uppvuxen i före detta Östtyskland, och hur hon berättade om murens fall för oss då. Jag har verkligen försökt förmedla den känslan Annett gav mig när hon berättade till mina ungdomar. Och de har lyssnat. Hela tiden.

Högläsning är så otroligt underskattat. Mer sånt på jobbet, det lovar jag härmed mig själv.

Mer information finns också på Kura skymnings hemsida.Och precis som jag skrivit klart det här kommer en lärare och säger ”snäääälla Tina, kan inte jag få komma med en grupp och kura med dig….?” Så klart! Jag fortsätter alltså kurandet nästa vecka också! :)


2009-11-12

"En vampyrs bekännelse" av Anne Rice

En vampyrs bekännelseI ett litet rum i San Fransisco sitter två personer - en vampyr och en journalist. Under natten fram till gryningen ska vi få ta del av en säregen historia. En historia som tar sin början för mer än tvåhundra år sedan på en plantage i Louisiana, när en ung man sällar sig till de levande döda. Det som sedan hände, allt det ofattbara som han upplevt ger honom ingen frid och måste därför berättas.

Lågmält och skrämmande berättar vampyren om den förbannelse som vilar över honom. Medan mörkret faller, tätnar och slutligen skingras utanför tar han oss med på en resa i tid och rum, en resa där de osannolika blir möjligt och där det onda ställs mot det goda...

"En vampyrs bekännelse" är en riktig vampyrklassiker! Det är den första boken i Vampyrkrönikan, och 1994 filmades den med bland andra Tom Cruise och Brad Pitt i rollerna.


2009-11-11

"Love hurts" av Kim W Andersson

Love hurts"Love hurts" är en samling tecknade serienoveller som flirtar med gotisk romantik och spännande intriger. I albumet får vi möta olika människor i de olika stripparna, och förresten inte bara människor, utan här finns plats för vampyrer och zombies likaväl som prinsessor och isdansare...

Med härliga bilder visar Andersson hur ont kärleken kan göra och hur dramatisk den kan bli, samtidigt som hon blandar in skön portion humor. "Love hurts" har i flera år publicerats i tidningen Nemi. Det är en skön serie som jag verkligen gillar, även om det tog ett tag innan jag "kom på" den. Men testa den gärna - kanske en ny favorit?


2009-11-08

Utmaning

OK, Jenny, jag antar utmaningen! (Jag gillar ju sånt här!!)

Utmana 5 personer och berätta det för dem,
samt för personen som utmanat dig.
Varje svar måste börja med första bokstaven i ditt namn.
Alla svar måste vara riktiga, hitta inte på ord.
Om personen som utmanade dig har ett namn som
börjar med samma bokstav som ditt,
får du inte ge samma svar som han/hon gjort.
Du får heller inte skriva samma svar 2 ggr.
eller skriva ditt namn som svar
(förutom fråga 1)

1. Vad heter du: Tina
2. Ett ord på 4 bokstäver: Tokigt
3. Flicknamn: Therese
4. Pojknamn: Tim  
5. Yrke: Tidiningsbud
6. Färg: Turkos
7. Klädesplagg: Tunika
8. Mat: Tacos
9. Sak i badrummet: Tvål
10. Plats/Stad: Törnrosdalen
11. En orsak att vara sen: Tidsoptimist
12. Något man skriker: Tusan!!!
13. Film: Timmarna
14. Något man dricker: Tequila
15. Band: Tottas Blues Band
16. Djur: Tusenfoting
17. Gatunamn: Tolvmansgatan
18. Bil: Taunus
19. Sång: Take my breathe away2009-11-05

New moon

Igår kl 9.00 släpptes biobiljetterna till den så hett efterlängtade filmen "New moon", eller "När jag hör din röst" som boken heter på svenska. En av få gånger jag faktiskt tycker att den svenska titeln känns bättre än orginalet - men det kanske beror på att jag inte läst boken på engelska?Nåja, hur det vill med det. JAG tänker i alla fall se filmen! Jag har nämligen lovat mig själv att inte läsa tredje boken innan jag sett den andra filmen. Och rackarns så jag längtar!!


2009-11-03

Mitt nya jag

"Mitt nya jag" är inte bara en bok av Sophie Kinsella, det är även hur jag känner mig efter några timmar i stolen hos Therese på Rut & Karl. Klippte mig låååååångt den här gången - och visst blev det bra!?!

Så här ser mitt nya jag ut!


2009-11-02

Det behövs fortfarande saker till huset...

... typ en garageport (den är beställd men kommer inte än på ett par veckor), ett köksbord och stolar (också beställt, också ett par veckor bort), datarumsbord, bokhyllor, TV till vardagsrummet...

... men det finns ju så mycket roligare saker att införskaffa än de som mest bara är nyttiga! En sak som faktiskt både behövs och som känns rolig är duschdraperiet som jag ska ha vid badkaret i det lilla badrummet. Det finns ett så himla coolt draperi på Bluebox.se, jag bara gruvar mig lite för vad maken säger...

Duschdraperiet jag vill ha

Idag har i alla fall tvättstället i vårt privata badrum kommit på plats, så nu kan man tvätta händerna där också! Dessutom har vi fått dit låset på dörren, så man kan faktiskt låsa om sig när man går på toa. Inte illa! :)

Tvättstället i vårt privata badrumLåset på toadörren...

Dessutom är tvättstugan nästan helt klar! Tvättmaskin, tvättbänk med ho och tre rejäla garderober finns på plats - så skönt! Kör med maskin nummer två just nu, och det är SKÖNT att äntligen kunna tvätta allt som blivit liggande sen vi for hem från Stugan. Det är ju fortfarande en del finlir kvar, som att justera benen på tvättmaskinen, rätt handtag på garderoberna och inredning i desamma. Men huvudsaken är att det fungerar - och det gör det!

Tvättbänken med ho och tvättmaskinGarderoberna i tvättstugan ska innehålla städskåp, tvättkorgar och lite annat smått och gott.

KitchenAidSedan är det ju alla andra roliga saker man vill ha... En KitchenAid har jag ju surrat om i ett par år snart, och det kommer bli en svart på köksbänken så småningom. Och då måste man väl ändå ha lite klass och stil på resten i köket också? Och vad passar då bättre än det här förklädet från Nyttadesign.nu...? (Förresten blev jag faktiskt tvungen att köpa en ny stekpanna i förra veckan - den andra blev inte varm, den fungerade helt enkelt inte på induktionsspisen. Den spisen är jag helnöjd med, det går tokfort att koka upp saker och ting, och värmen sjunker på en gång när man sänker indikationen. Jag gillart!)

Det coolaste förklädet av dem alla!


Om mig

Min profilbild

RSS 2.0