2009-10-31

"Djävulens märke" av Magnus Nordin

Djävulens märke av Magnus NordinHej!
Jag heter Malin Lärka och är er nya vikarie..."

Den stökiga klass 9c på Katarinaskolan får en ny vikarie, Malin, och äntligen blir det lite lugnare. Hon har dessutom en underlig förmåga att få eleverna att prestera över sin förmåga. Så småningom kommer klassens ordinarie lärare Hanna tillbaka, och Malins vikariat avslutas. Men en morgon hittas Hanna död i klassrummet och Malin blir åter deras lärare. Men det är något riktigt underligt med henne - ibland är hennes ögon blå, ibland gröna.

Och så är det det där avtalet som hon sluter med klassen. Hon garanterar att varenda en av dem kommer att gå ut nian med höga betyg. Men då måste de satsa allt.

Hela sin själ...Magnus Nordin är ungdomsboksförfattare som skriver spännande och skräckiga böcker! Jag har tidigare bara läst två av hans böcker, "Prinsessan och mördaren" och "Tystnadens hus". Men nu var det alltså dags för en tredje, och då valde jag naturligtvis den högaktuella "Djävulens märke". Magnus var nämligen och hälsade på hos oss i Ö-vik veckan före höstlovet. Jag och två kollegor på ett par olika bibliotek hade bokat in Magnus till fem olika skolor under tre dagar.

Tisdag 20 oktober var han alltså hos oss, och sex klasser hade turen att få träffa honom. Naturligtvis var det många, många fler som hade velat vara med, men tiden räckte som vanligt inte till. Extra synd eftersom Magnus namn dök upp som ett förslag av lärarna på SV-konferens i våras.

Magnus NordinHan berättade natruligtvis om Djävulens märkeLiksom han berättade om Prinsessan och mördaren, som just den här klassen ska läsa nu efteråt.


Lite extra glad blev jag när vi på klassuppsättningsmöte i veckan tillsammans med övriga folkbibliotek i kommunen tog beslut om att köpa in ett antal ex för bokprat. För jag kan ärligt säga att jag sträckläste boken - den är spännande! Och att Magnus knyter an till ett av de mörkare kapitlen i vår historia på ett skickligt och lättfattligt sätt gör ju mig som historieintresserad lite extra varm om hjärtat!

Vilket kapitel i historien? Häxprocesserna...


2009-10-14

Garderoberna är på plats

Nu händer det saker varje dag! Igår morse när jag var förbi Huset var det fullt av hantverkare där, och under dagen kom och gick två elektriker, två rörmokare, fyra snickare och en ventialtionsgubbe. Och så jag då, som väl mest var i vägen och kom med dumma frågor av typen: "Varför är garderobsinredningen sådär? Den ska ju vara åt andra hållet..." Men jag är helnöjd med garderoberna! Den i datarummet är jättestor och kommer att rymma hur mycket som helst! Och den i hallen är så snygg att jag nästan blir lite kär när jag ser den. Men favoriten är nog ändå klädskrubben i sovrummet - dörrarna där smälter in så himla bra att de nästan inte syns när de är stängda! Med lite tur kanske garderobsmonstren inte ens hittar dit! (Det är ju jag som sover närmast den...)

Datarummet utan garderob......och datarummet med garderob.

Hallen utan garderob......och hallen med garderob.

Sovrummet och klädskrubben......och klädskrubben med dörrarna......som nästan inte syns när de är stängda!

Hur som helst! Alla garderober är alltså på plats, och snickarna har börjat sätta dit badrumsinredningen där den ska vara. Rörmokarna jobbar på stötvis allteftersom de får tillträde där snickarna är klara, och elektrikerna försöker komma åt att göra sitt jobb där de andra inte är. Och det går bra!

Lilla badrummet......fyllt med inredning.

Tyvärr kommer vi inte att kunna börja bära in saker i helgen som vi hoppades på, men under nästa vecka kommer det att gå. Oj, vad nära det är nu...


2009-10-11

Luftkonditioneringen är på plats

Det kommer allt närmare... I fredags ska målaren ha blivit klar, och kyl-grabbarna har varit där och installerat färdigt kylanläggningen. Vi har en del i sovrummet, en vanlig standardklump, och en del i vardagsrummet som ska klara att kyla köket, vardagsrummet och datarummet. Det jag gillar mest med den är att den sitter tätt, tätt mot taket. Snyggt!

Lufkonditioneringen i vardagsrummetNu börjar det se färdigt ut...


Och nu har de börjat plocka bort pappen från golvet, så nu kan man se hur det kommer att se ut som färdigt! Tänk er en soffa där vid fönstren, lite lampor, en kamin som sprakar... I veckan kommer så rörmokaren, elektrikern och snickarna att påbörja det absolut sista, och med T U R kan vi börja bära in grejor nästa helg.

Längtar mig halvt tokig efter att få flytta in!!


2009-10-07

Det kryper vidare...

Pratade med plattsättaren igår, och blev så nyfiken att jag var tvungen att svänga förbi Huset och kolla lite i morse. Nu är kaklet i köket fogat och så har han lagt golvklinker i hallen. Tvättstugan är det absolut sista han gör, eftersom alla som jobbar där går in och ut ut huset den vägen. Låter klokt, tycker jag.

Nu är det fogat i köket - känns spännande att snart få se fläktkåpan på plats.Golvet i hallen är lagt, men inte fogat än.Vår hall är inte stor, men likt förbaskat kommer den att både rymma mer och vara mer praktisk än den i lägenheten.

Målaren var ensam på plats i morse, och det var sagt så att han skulle bli klar idag. Och när han är klar är det bara för kyl-killarna att komma och montera in kylanläggningen, samt för elektrikern att fixa det sista. Då kan även snickarna montera in badrumsinredningarna, och sedan är det fritt fram för rörmokaren. Känns kanonbra! Och idag har P fått klart med en elpanna och varmvattenberedare som vi får låna tills fjärrvärmen är färdigdragen och installerad. Men det verkar inte sitta fast det heller, det är grävt och lagt rör på nya ställen varje gång jag far dit.

Det är nära nu...2009-10-05

Kakel i köket

Nu händer det saker hela tiden! Var förbi Huset i morse och kollade vad som hänt under slutet av veckan, och det var lite grann. Allt är målat minst ett varv, och jag är så himla nöjd med fönstren i vardagsrummet! Det blev tokbra!!

Vardagsrummet

Dessutom har vi numera även kakel i köket! Det är som sagt samma kakelplattor som i duschen, fast de är vita i köket. Det är inte fogat än, men visst blir det bra? Vi var lite fundersamma på hur vi skulle göra mot altandörren, eftersom köksbänken inte går ända emot, så plattsättaren fick fria händer att göra något bra, och den lösning han valde tycker jag är klockren.

Kaklet i köketKaklet går hela vägen upp bakom fläktkåpanEn bra lösning på slutet av köksbänken

Dessutom var ett par av snickarna på plats i morse och jobbade för att få in kaminen så snart som möjligt. Isoleringen ska komma senare i veckan, och de vill naturligtvis vara klara uppe på vinden innan de sprutar isoleringen där. Vi har också beställt grejor av rörmokaren, så det närmar sig verkligen!


2009-10-05

"Om jag stannar" av Gayle Forman

Om jag stannar av Gayle FormanDet känns som början på en bra dag - snön gör att skolorna hålls stängda, och Mia och hennes familj bestämmer sig för att fara på en utflykt istället. Men på väg dit händer det som inte får ske. I en våldsam trafikolycka förändras allt.

Mia kastas ur bilen och när hon vaknar upp ser hon sin pappa ligga på vägen, och alldeles bortanför ligger hennes mamma. Hon inser genast att båda är döda. Så får hon se ett bylte vig vägkanten och i tron att det är hennes lillebror Teddy springer hon dit. När hon kommer fram får hon en chock - det är inte Teddy, det är hon själv!

Där hon står vid sidan av ser Mia räddningstjänsten komma till platsen. Hon ser hur hon kopplas ihop med en massa apparater och flygs med helikopter till sjukhuset där hon opereras. Det är ovisst om hon kommer att klara sig och resten av släkt och vänner samlas i väntrummet. Och hela tiden finns Mia själv med som en ande eller ett väsen som kan se allt, höra allt, men inte meddela sig med omvärlden.

Vi får följa Mia under ett dygn efter olyckan, där hon själv, lite från sidan, får berätta om hur hennes nära och kära reagerar på det som hänt, och vi får också ta del av olika minnesbilder hon har som ger oss en bild av vem hon och hennes familj var i livet. Och framförallt får vi ta del av hennes tankar inför det faktum att hela hennes familj, mamma, pappa och lillebror, är borta.

Så står hon då inför det slutgiltiga valet: ska hon följa sin familj till andra sidan? Eller ska hon stanna?


2009-10-02

Hösten är här...

Ja, nu börjar det dra ihop sig här i Stugan! I torsdags morse fick jag skrapa rutan för första gången innan jag kunde fara på jobbet, och även på fredagen var det samma visa. Brr. Men lite vackert är det med rimfrost i gräset...

Rimfrost på stranden

I alla fall när det blivit så ljust att man ser rimfrosten! :)

Blommorna fick i och med den första frosten den sista nådastöten, så i helgen är det bara att tömma de sista krukorna och önska odlingslådorna en god vintersömn.

En ledsen fuchsia...Och även om det är trist att vara i Stugan nu på hösten när det är mörkt, kallt och blåsigt, så känns det ändå att vi börjar närma oss slutet. Målar-killen jobbar på så gott han kan, och nu är alla tak och väggar målade ett varv. Det blir otroligt ljust och fint! Och i veckan har dessutom snickarna varit där och satt upp spröjsen i nästan alla fönster! Och vilken skillnad det blev!! Utifrån blev det väldigt bra, och inne, framförallt i vardagsrummet, blev det helt enkelt kanonbra! Jag har ju varit lite skeptisk till spröjsen och fått för mig att vi kanske inte skulle vilja ha dem uppe eftersom de ändå stjäl en del ljus. Men, alltså, de gjorde precis hela vardagsrummet! Det är TUR att P har den estetiska blicken!! Och att jag litar på honom när han säger att det kommer bli bra... :)

Spröjs på alla fönsterSpröjsen i vardagrummet gjorde att det blev ett helt nytt rum - mycket mera spännande!

Nu är också allt kakel och klinker i båda badrummen helt klart med fog och allt, och även det blev jättebra. Det närmar sig onekligen...

Kaklat och fogat i duschenSamma golv både i duschen och utanför, det är bara olika storlekar på plattorna


Om mig

Min profilbild

RSS 2.0