2010-08-30

Lita aldrig på en väderprognos

Alltså, ursäkta mig, men var någonstans står det att det ska vräka ner regn vid femtiden på måndag eftermiddag på den här bilden? Har haft 750 elever i biblan idag, och jag kommer dessutom att känna mig som en dränkt katt innan jag är hemma. Håller tummarna för att batteriet i mp3-spelaren håller hela vägen, och att Ö-vik energi fixat fjärrvärmeanläggningen under dagen.


2010-08-29

Ha! Där fick du, Bill!!

Jag gillar hösten och det finns flera anledningar till det, bland annat de mörka kvällarna, den klara luften, och att jag för en gångs skull har långa naglar! Det brukar vara så ungefär till mitten av oktober, sen har MODOs usla spel gjort att jag bitit ner dem en efter en.

Och idag har jag använt mina snygga naglar till att räcka finger åt Microsoft genom att installera OpenOffice (lite tveksam, men jag har ju Google docs att falla tillbaka på också, och ja, MS Office är inte avinstallerat än...) och framför allt har jag installerat Thunderbird! Har verkligen retat upp mig som tusan på den där sketna rutan med "Det här exemplaret av Microsoft Office är inte äkta... blablabla". Som om jag skulle betala för något som jag på drygt ett år inte ens fått att fungera som jag vill?! Thunderbird = snabb installation, klicka OK, ALLT fungerar!! Så nu kan jag inte bara ta emot mail, jag kan även skicka dem från min dator... :PHar även hunnit med en sväng till Stugan, plockade med lite potatis, all lök, ett par gurkor och några klasar körsbärstomater hem. Gott! Och så har jag prommat en sväng i mina EasyTone, den långa svängen förbi Nötbolandet och Norrvåge. Man kan säkert diskutera hur mycket skorna ger eller inte i träningsväg, men jag för min del får en rakare hållning och en jäkla träningsvärk i rumpan!


2010-08-28

Stora göra-ingenting-dagen

Krashade totalt i sängen igår kväll, och kom inte ur den förrän vid nio! Och då bara för att Anna och Klara var på väg hit. Hade ändå storslagna planer för dagen, buss in till stan och strosa runt lite, och sen en prom hem, fara till Stugan en sväng, mysa lite i den klara sköna höstluften, kanske en film till kvällen, osv, osv.

Istället hamnade jag framför datorn, gnager på en bit stekt halloumi och har precis gjort en mini-Gudrun. :bigeyes:

Nåväl. Vi höstpremiäreldade i alla fall igår kväll. (Gammal bild.):D Och nu verkar gatans alla gubbar ha någon sorts båthandel utanför oss! Sex gubbar som står och tittar på en motorbåt, fingrar på motorn och kliar sig i skallen! Gulligt! Om jag inte vore så försynt skulle jag ta ett kort! :)


2010-08-25

I'm not dead, just floating

Det är helt sjukt mycket på jobbet just nu! Vi har biblan (den del av den som är torr och öppen) full med elever trots att vi bara har hunnit med två hela skoldagar än. Vi lånar ut kurslitteratur och miniräknare till ... som sjutton. Och vi jobbar fortfarande på att få till en fungerande planering för höstterminen. Och så fick vi veta i måndags att kollegan nu blir omplacerad på halvtid till ett annat bibliotek i Ö-vik.

Hon börjar där på torsdag i nästa vecka.

Men än lever jag.2010-08-16

Äntligen lite liv och rörelse!

Idag har så lärarna intagit Parkskolan - så skönt med liv och rörelse i korridorer och arbetsrum! Jag tror inte att det finns något så ödsligt som en lovtom skola, det är något onaturligt, nästan skrämmande, över det. Men nu tar en ny termin vid! På måndag kommer ettorna, det är så kul att få heja på dem allihopa när de vallas runt på skolan av lärarna! Och så på tisdag kommer tvåorna och treorna, och jag riktigt längtar efter dem!!

Lite trist då bara att det har regnat in i skolan, så både personalrummet och biblioteket har fått en vattenskada. :( Jobbade ungefär två timmar i biblioteket idag, men sen var jag tvungen att åka hem. Det fullkomligt stinker mögel, näsan blir täppt och skallen bankar. Jag och ställföreträdande chefen på folkbiblioteksenheten har tagit beslutet att hålla biblioteket helt stängt den här veckan, och jag hoppas verkligen att det har torkat upp och blivit åtgärdat till nästa vecka!

Eftersom jag var hemma lite tidigare idag då passade jag på att lifta till Stugan med världens snällaste Micke, och så cyklade jag hem, så imorgon kan jag äntligen låta bilen stå när jag ska på jobbet! :DOooh! Såg precis att jag var en av dem som vann drömtävlingen på Lyckobacken!! :D


2010-08-15

Flyttångest

Har en klump av vemod i halsen idag. I en dryg veckas tid har både jag och P gått runt här i Stugan och bara längtat hem - det har regnat, jag har jobbat och där hemma står vårt varma, sköna hem och bara väntar på oss. Vi brukar utan problem vara kvar i Stugan till Stugsista, men redan förra helgen bestämde vi att vi flyttar hem i dag.

Men nu när det är sista dagen känns det helt plötsligt lite... ångestfyllt. Det är en fantastisk dag idag - solen skiner, det är varmt i luften trots västanvinden och allt är bara så himla vackert att det gör ont! Jag får lite panik, jag är ju inte klar här än!! Tomaterna har inte mognat, gurkan har massor med mer frukt att ge, jag har nyss börjat skörda potatis och lök, man kan fortfarande hitta smultron i slänten och blommorna bara exploderar av färg nu när den värsta högsommarvärmen äntligen gett sig.

Och då far vi hem?2010-08-14

Den värsta maran

Blev häromdagen påmind om en dröm jag hade för länge sen. En av de allra värsta, en sån där mardröm som fortfarande sprider en isande kyla i hela kroppen när jag tänker på den. För den går inte att glömma, inte den här inte.

Jag måste bara berätta bakgrunden till hur jag kom att tänka på den igen: Var och klippte mig i torsdags hos Theres, vi pratade en hel del ekotänk, klimat och annat spännande eftersom hon har öppnat en ekologisk salong nu. Hurra för det!! Ni skulle bara känna doften från hårfärgen - ingen stickande, svidande ammoniak där inte. Den luktar lavendel!! :) Läs lite om hennes tänk i senaste Tidningen 7!

Jag tipsade henne om Rekolådan, som hade sin första utkörning då på torsdag eftermiddag, och hon tipsade mig om Lyckobacken, en blogg av en familj i Ö-vik som försöker leva så ekologisk och hållbart som möjligt. När jag kikade runt där hittade jag en tävling de har just nu, och för att vara med ska man berätta om en dröm som berört mig starkt. Och det är drömmen med stort M. Mardrömmen.

Jag flyttade ju från Östersund till Ö-vik 2002 och hamnade huxflux 25 mil från familj, släkt och vänner. Den jag redan på förhand visste att jag skulle sakna mest var min lilla lilla syster, eftersom vi på slutet bodde väldigt nära varandra och umgicks en hel del.

En natt hamnade jag genom drömmens försorg vid Borgnäset, mamma och pappas torp mitt ute i skogen. Det var jag och Sussie, en av mina gamla kompisar, som var där, vi gick runt och tittade lite och pratade en del. På sättet vi pratade började jag så sakteliga förstå att det var något allvarlig som hänt A, min lilla syster, men riktigt vad det var som hänt förstod jag inte. Inte förrän Sussie rent ut säger: ”Men förstår du inte? Du kommer aldrig få träffa henne igen!”

Min lilla älskade syster var död.

Jag vaknade av att jag grät, tårarna bara sprutade, jag hulkade som ett barn och fick verkligen kämpa mot impulsen att kasta mig på telefonen, ringa A och bara få höra att hon levde. Och även nu, åtta år senare, när jag sitter här och skriver ner den här drömmen känner jag hur tårarna stiger i ögonen.

Vi måste försöka vara rädda om de nära och kära vi har, ingen vet hur länge vi finns där för varandra.

Jag tror jag ska ringa ett par samtal nu.

Anna, min lilla syster


2010-08-13

Giisen har fått sällskap!

Vi har en liten gris i vårt vardagsrum. En svart sötnos i skinnimitation som jag adopterade en jul för några år sedan, och han har trivts riktigt bra hos oss. Ibland sitter han med oss (eller, ja, mig då) i soffan och kollar på TV, ibland leker han med Klara, men oftast softar han bara.

Giisen

Men nu har Giisen fått en kompis! Lill-Flodis har flyttat in!

Lill-Flodis

Jag hoppas han ska trivas lika bra som Giisen, och visst ser de båda ut att komma ganska bra överens? ;) Och jag är säker på att båda får vara med och leka med Klara också, så det borde inte behöva bli någon avundsjuka dem emellan!2010-08-12

Påsakongro

*rys*

Det finns sånt jag gillar. Skräckromaner, musikaler och P är bara några exempel. Sen finns det sånt jag inte gillar. Till exempel stekt strömming, country och spindlar. Framförallt inte spindlar. Få saker kan få mig så panikslagen som när jag får en spindel på mig, jag skriker, fäktar och börjar ofta gråta.

Typiskt då att vårt hus tydligen är ett ruskigt populärt spindelhotell. Jag har hittat spindlar i köket, sovrummet, badrummet, vardagsrummet, ja, ni fattar. Jag gillar dem inte, men det är vanliga svarta små saker, så oftast drar jag förskräckt efter andan, steppar ett par steg, rycker åt mig en papperstuss och gör proceduren kort med dem.

Jajamen. Jag squeezar dem till mos varje gång. Och ni får gärna skylla allt regn på mig.

Och japp. Jag veeet att det är bra att ha spindlar i huset, att det visar att det är ett friskt hus med bra ventilation och bla bla bla. Grejen är bara den att jag inte behöver några spindlar för att veta det. Det har både vår snickare, ventilationsgubbe och besiktningsman talat om för oss. Det räcker för mig.

Men den jag dök på idag slår nog alla rekord. Jag har aldrig sett en så stor spindel i det fria i Sverige. Någonsin! Skiiitläskig!! Den där svarta pricken i den röda markeringen är spindeln.

Jättestor och jätteäckligKolla in den svarta pricken och förstå hur stor den faktiskt var

Jamen, det är väl klart att jag dödade den!!! Och jag lovar, det var värt varenda regndroppe!!

Jag ryser än...Påsakongro -a subst. jämtländskt ord för spindel med stor bakkropp. Fler stavningar finns, se "Orlboka" av Bo Oscarsson.


2010-08-11

Att göra någons dag

Ibland behövs så lite för att lyfta en hel dag! Det kan vara en busschaufför som bidrar till att man kommer till jobbet med ett leende, eller så kan det vara bara en enda liten bloggkommentar. :)

Vad som gjort min dag? Ett mycket trevligt sms från en kär vän! ♥

Vad gjorde din?


2010-08-09

Tam-tara-tam! Här är årets bästa ungdomsbok!!

Det regnade igår. Jag surade, försökte baka en sockerkaka för att muntra upp mig själv, men gav till slut upp och påbörjade Magnus Nordins "Skuggvarelser" istället. Och shit! Vilken bok!!!

Det är sensommar på Gotland när de underliga främlingarna dyker upp. Inte nog med att de bosätter sig i Ryssens hus som är känt som spökhuset i Nejde, de pratar ett underligt språk och beter sig väldigt annorlunda.

Daniel, som jobbar på sin farsas bilskrot, får av en slump kontakt med dem när deras bil behöver fixas. Och han kan inte låta bli att lägga märke till tjejen i den nya familjen - hon har de vackraste ögon han någonsin sett. Bärnstensfärgade.

Men underliga saker börjar hända. En man får sitt hönshus uppbrutet av något, det är för brutalt gjort för att vara en räv. Daniels kompis Lindas lillasyster förlorar sin katt, som senare hittas brutalt slaktad ute på en åker. Och Linda själv får av en slump syn på det störta odjur hon någonsin sett. Det liknar mer ett monster än ett vanligt djur. Och hon ser det i källaren vid Ryssens hus...

Helt ärligt - en av de absolut bästa ungdomsböcker jag läst på länge, länge, länge!!Snabbläste även "Spela död" av Tim Bowler i helgen. Den handlar om Blade som lever utanför samhället, han är en laglös kille som bara litar på sig själv. Ingen annan. Han vet att andra människor letar efter honom, män som vill ha hämnd för något Blade gjorde för flera år sedan. Men Blade är bra på att gömma sig, på att spela död.

Men så träffar han av en slump en gammal tant som hjälper honom. Hon ger honom mat och kläder, men innan Blade hunnit därifrån dyker männen som är efter honom upp och Blade tvingas fly hals över huvud. När han vågar sig tillbaka hittar han till sin förvåning en tjej från ett av gängen där, Becky, och hon övertalar Blade att han ska hjälpa henne att slippa undan gänget och ta sig från stan.

Utan att Blade riktigt vet hur det har gått till har han faktiskt lovat att hjälpa Becky, något som kan bli farligare för honom än han ngonsin kan ana. Fult fart, action och spännning från första till sista sidan!Och idag har jag kollat på en del av de nya böckerna som ramlade in förra veckan. En av dem är "Hemligheter" av Alison Prince som handlar om sextonåriga Kerry bor på en liten ö utanför Skottland, och familjen lever på att hyra ut stugor till turister. Det mesta är helt OK i Kerrys värld, det enda som ger henne bekymmer är hennes sjuka mamma.

Mamma har nämligen ofta ont i huvudet, hon ligger mest hela dagarna och orkar aldrig hjälpa Kerry eller hennes pappa med stuguthyrningen, matlagning eller något annat. När Kerry försöker förklara för sin mamma varför hon borde söka hjälp säger mamman bara att läkarna redan har tagit alla prover men att de inte hittar något.

Kerry vet att det här inte stämmer, men hon håller sin oro hemlig för alla. Ända tills hon träffar Paul, som kommer till ön som turist. Paul lyckas hitta en väg in till Kerrys innersta tankar, och han blir slutligen den utlösande faktorn som hjälper Kerry att hitta kraft och mod att säga till sin mamma hur hon egentligen känner.

Ännu en angelägen och lättläst bok från Argasso! Här tar författaren upp ett ämne som så många barn och ungdomar väljer att tiga om - att någon inom familjen är alkoholist.Och så har vi fått ett gäng nya barnböcker, roliga, spännande och enkla att läsa:

"Satans torn" av Daniel Zimakoff - vad gör man inte för att få vara med i gänget? Jo, bl. a. kan man klätta upp i Satans torn...
"Ella på bergets topp" av Johan Rundberg - om bergsbestigande Ella och kompisen Anders.
"Tandligan" av Helena Bross - om att känna sig lite utanför när alla andra i klassen har tappat minst en tand, men själv har man inte ens en som är lös
"Vitello får en vän" av Kim Fupz Aakeson - om konsten att hitta en vän. Kanske man kan fånga den i en grop?
Och så två skräckisar i serien Kallt blod av Jörn Jensen. Bu!


2010-08-07

Kurar i soffan

Visst har sommaren sitt när det kommer till läsning, men nu när det blir mörkare, murrigare och kurigare kryper jag gärna längre ner i filten med en riktigt otäck bok. Hade tidigare i sommar lyckan att äntligen få tag i Stephen Kings "Varulvens år", som jag letat i säkert 15 år! Den har fått ligga och mogna till sig lite, men nu i veckan var det dags.

Varulvens år

P tittade på TV och jag kröp lite närmare honom innan jag försiktigt öppnade boken. Har så tydliga minnen av framförallt bilderna, men kunde till min förvånging konstatera att handlingen var i det närmaste bortglömd. Det är väl inget högklassigt mästerverk, direkt, men tusan vad jag fastnar!

I januari har en man sökt skydd i en övergiven lada. Plötsligt hörs krafset av klor mot dörren...Han ställer ner kaffekoppen och tittar ut genom den öppna bilrutan. Plötsligt dyker en varelse upp, sträcker in den kloförsedda tassen...

Jag kan verkligen förstå varför jag så handlöst föll för Stephen King när jag läste "Varulvens år" första gången som 12-13-åring. Och jag funderar allvarligt på att ta en ny omgång med "Det" under hösten...
2010-08-06

När älvorna skrattande dansar runt Stugan

Det är något visst med augusti. Varma, fuktiga, svettiga dagar, att tassa omkring i mörkret och tystnaden på jobbet och försöka förbereda för det läsår som snart drar igång. Men även mörka kvällar, tända ljus, en bra bok och en rejäl latte i soffan, försöka hålla kvar det sista av Stugan innan det är dags att flytta hem igen.

Och så mornarna! Att bo vid en sjö innebär att jag vaknar omgiven av älvor nästan varje morgon i augusti, men hur jag än spetsar öronen kan jag inte höra musiken de dansar till.

Dimman ligger tung även uppe på berget.


2010-08-04

Det är hett att vara bibliotekarie

Nu har Stora Syster med halva familjen farit hem. Själv har jag jobbat drygt en halv vecka efter semestern, och jag är så trött på mornarna att jag inte säger något överhuvudtaget förrän efter förmiddagskaffet på jobbet. Kul kollega. :|

Och varm är det också. Fast det är mulet och regnar idag.

Styvt 28 grader på jobbet.

Didde fick med sig både mamma Ninna och pappa Kent upp till Skulegrottan


2010-08-03

Sommarläsning, del II

Det har gått lite trögt med sommarläsningen, bokhögen vill som inte riktigt krympa i den takt jag inbillade mig att den skulle göra. Optimist som jag är hade jag med två böcker på Road tripen, och jag läste faktiskt. Ungefär 10 sidor. Well, well. :cool:

De stackare som jag ändå knaprat mig genom sen senast är först och främst "Desertwalker" av Wilhelm Agrell. Den handlar om Rob är en helt vanlig amerikansk kille - han är duktig i skolan, han har kompisar och trivs med det mesta. Men han vet också att han har en plikt att göra. Efter 11 september-attackerna mot USA är livet inte riktigt detsamma, och Rob ser det som sin plikt att ta värvning och göra landet en tjänst. Så fort han fyller 18 tar han värvning, och efter en kort utbildningstid skickas han till kriget i Irak. Fast lite konstigt är det - om de amerikanska styrkorna nu är så överlägsna terroristernas, hur kan det då komma sig att kriget inte var över på nolltid som presidenten sa?

Väl på plats i Irak får Rob lära sig allt mer om krigets fruktansvärda sidor, han är med om bakhåll, han ser vänner sprängas i bitar och han gör själv det mest fruktansvärda en människa kan göra. Han dödar. Men är alla på andra sidan verkligen terrorister? Är det alltid rätt att skjuta? Och om inte han skjuter först, vad händer då?

"Desertwalker" är en fruktansvärd bok som tar oss med till krigets Irak där vi får följa med genom långa varma händelselösa dagar, in i militärförläggningar, in i Al-Fallujas labyrintliknande stadsplan, förbi Saddams palats och ända in i hjärtat på en ung man som till slut inte vet vad han ska tro på. Men om inte han tror på det han gör och står för, hur ska han någonsin kunna se de där hemma i ögonen och förklara vad han varit med om? Kan han det?

En bok som väcker många tankar och minnen, inte minst plockar den fram minnesbilder från fotoutställningen Alive Days Memory: Home from Iraq som visades på Örnsköldsviks museum våren 2008. En angelägen bok för alla.

Som kontrast till allvaret och brutaliteten i "Desertwalker" har jag sen skrattat mig genom Sophie Kinsellas "Mina hemligheter", som är nästan så långt från krig och allvar man kan komma. Emma är som så många andra tjejer, glad, trevlig, öppen, och kanske inte alltid helt sanningsenlig. Alla har väl små hemligheter? Och Emmas är väl inte värre än andras: hon gillar inte stringtrosor, hon vet inte vad NATO står för, hon avskyr jazz, det var hon som sabbade kopieringsmaskinen på jobbet, osv. Hemligheter som ingen någonsin ska får veta.

Men efter ett smått misslyckat affärsmöte i Glasgow sitter hon nedstämd och fruktansvärt nervös på planet tillbaka till London när planet plötsligt hamnar i ett oväder med fruktansvärd turbulens. Eftersom Emma är skitskraj för att flyga tror hon att hennes sista stund är kommen, och utan att hon riktigt förstår hur det gått till så har hon plötsligt avslöjat alla sina hemligheter för mannen som sitter bredvid. Lite pinsamt blir det ju när allt går bra och planet inte alls störtar utan landar utan problem i London. Emma tröstar sig med att hon i alla fall aldrig kommer att träffa mannen igen, så det borde väl inte vara några problem. Tills nästa arbetsdag, när hon sitter på kontoret och företagets högste boss och grundare kommer dit.

Och japp, det är han. Mannen från planet, mannen som vet alla hennes hemligheter, allt från vilka tanttrosor hon tycker är skönast till att hon faktiskt ljög i sitt CV för att få jobbet...

Och så tokfastnade jag i Johanna Nilssons "Janis den magnifika", inte ens friidrotts-EM kunde riktigt konkurrera med den här pärlan. (Utom Emma Green då!) Janis är sjutton år och sitter i sin brorsas jaguar som hon snott. Allt hon har med sig är massor med konserver, en sovsäck och lite kläder. Och minnen, drömmar och krossade illusioner. Hon hade en gång en bästa vän, Emelie, som hon delade allt med, och som hon trodde delade allt med Janis. Det var inte så. Även om Emelie hade det jobbigt många gånger kunde Janis inte ens tänka tanken att det skulle sluta som det gjorde - att Emelie skulle dö och lämna Janis kvar med tankar, ångest och frågor. Sånt händer ju bara inte när man är 17 år och har hela livet framför sig!!

Målet med Janis resa är "det ultimata", det som hon och Emelie hade bestämt att de skulle uppleva innan de blev gamla och gråhåriga tanter som skulle dö tillsammans. På vägen träffar hon människor av alla de slag, snälla, elaka och galna, och alla ger de Janis en ny bit av det som kallas livet. Men vad är det ultimata i livet? Var finner man det? Som Janis säger: "Visserligen står det i Bibeln att den som söker ska finna - men sedan då, vad händer när man funnit?"

Alla tre är riktigt bra böcker som jag absolut kommer att tipsa om under bokpraten nu i höst.


2010-08-01

Den allra sista semesterdagen...

... har varit en bra dag! Förmiddagen var vi hos svärmor och svärfar, där också Ps lillasyster Anna, hennes dotter Klara och hund Harry var. Nästan hela familjen liksom, Per, Klaras pappa, var den ende som fattades.

Efter lunch dök min Storstrumpa med delar av familjen upp, och de var här till kvällen. Lite glass, en hel del prat, tacos och så smultron... Just nu ligger de nog och snusar sött i Vita Huset, medan jag gruvar mig lite för i morgon bitti. Jag är ju liksom ingen morgonmänniska direkt. Tur P är van och vet vad som väntar! :D

Klara

Harry

Storasyster Ninna och hennes yngste son Didde

Fotona på Klara och Harry har jag helt fräckt snott rakt av från Anna! :blush:


Om mig

Min profilbild

RSS 2.0