2010-01-27

"Onkel Montagues spökhistorier" av Chris Priestley

Onkel Montagues spökhistorierOnkel Montague bor i ett stort ödsligt hus i den mörka skogen. Men eftersom onkeln är en fantastisk historieberättare är det faktiskt värt en lång och kuslig promenad för att hälsa på honom, och under skolloven brukar Edgar brukar besöka honom.

De historier Edgars onkel berättar är av ruskigaste slag och med hemska slut. Det börjar oftast med att Edgar får syn på ett föremål, en teckning eller en skulptur, och när han frågar börjar onkel Montague berätta en av sina historier. Nästan alla berättelser handlar om barn som det går riktigt illa för, och nästan alla berättelser har ett ruskigt slut.

En dag när Edgar är på väg hem i skymningen genom den mörka skogen efter att ha lyssnat på onkel Montagues skrämmande berättelser hela dagen möter han ett antal barn som uppför sig konstigt. Han blir stående på stigen medan barnen kommer närmare och närmare, men som tur är dyker onkel Montague upp till hans undsättning. Där och då får Edgar höra onkel Montagues egen historia, och den är minst lika otäck som de andra han har berättat.

"Onkel Montagues spökhistorier" passar alla som uppskattar dystra och kusliga stämningar mer än våldsmamma händelser.


2010-01-21

"Alla har ett hungrigt hjärta" av Björn Sortland

Alla har ett hungrigt hjärtaIna är sexton år, ska gå ut nian senare i vår och vaknar varje morgon med ett tryck över bröstet. De senaste dagarna har hon varit hemma från skolan, influensa tror mamma, men Ina vet att det är mycket värre än så. Hur kunde det bli så?

Ina har alltid vetat vad man ska göra - man ska panta aluminiumburkar, man ska vara snäll med lillebror, man ska smörja lasagneformen... Och man ska inte bli kär i stans snyggaste kille, Erik. Man ska inte gå på fest och tillbringa hela kvällen med honom fast man vet att han är ihop med snygg-Katrine. Och framför allt ska man inte ha sex med honom framåt morgonen. Och nu ringer han hela tiden. Fast han är tillsammans med snygg-Katrine. Fast Ina inte vill prata med honom. Fast hon egentligen vill det mer än något annat.

Och när Ina bestämmer sig för att dra till Oslo och prata med kompisen Synnöve står plötsligt Erik där med sin Volvo och erbjuder sig att köra henne dit. Och varför inte? De har ju faktiskt en hel del att prata om.Björn Sortland har givit ut ett flertal böcker, bland annat boken med den underbara titeln "Vad är så skört att det brister om du säger dess namn". Liksom den är "Alla har ett hungrigt hjärta" är en kort, fin liten bok med stora känslor och små ord:
"Och ännu en gång fattar jag varför jag var med honom då. Jag är en rosa- och silverfärgad Pocahontasballong fylld av en gas som får mig att sväva."2010-01-14

Ny favorit på nätet!

Har genom bloggen 365saker.se hittat en ny favoritsida! Det är Learnsomethingeveryday.com som varje dag presenterar ett faktapåstående på ett utomordentligt sätt - roligt och informativt, och det tillsammans gör att man kommer faktiskt ihåg!Om mig

Min profilbild

RSS 2.0