2010-07-31

Test av MMS-bloggning

20100721499 (MMS)

Har hittat lite roliga funktioner som jag faktiskt inte visste om, måste bara få testa lite. Fast nog trodde jag att MoDo skulle vara värt mer än 39 euro...? :P2010-07-31

Börjar varva upp

I fredags var det den sista semesterdagen för i sommar. Och jag känner att jag börjar varva upp lite smått redan nu. Egentligen BORDE jag väl passa på att njuta av de sista lediga dagarna, men nä. Jag ser helt enkelt fram emot att börja jobba så mycket att jag inte riktigt kan hålla tankarna borta. Lite konstigt är det, speciellt som jag aldrig har problem med att lämna arbetet kvar på kontoret när jag går hem i vanliga fall.

Men jag har så många idéer!! Det är så mycket jag vill göra, dela, medverka i och insprirera till!! Lyssna bara på det här:

Första måndagen kommer alla nya ettor. Och de flesta kommer förbi biblioteket med sin lärare. Äntligen!!!

Första tisdagen
kommer alla våra "gamla" elever, och jag vet att en del av dem kommer titta in till mig och Kollegan redan då. ÄNTLIGEN!!!! ♥

Snart dags för introduktioner för ettorna. Med bokprat. Och i år ska jag banne mig knycka åt mig en bärbar dator och projektorn och vägra lämna tillbaka den innan jag är klar. =)

Sa jag bokprat? Att få tala om de absolut bästa böckerna som går att uppbringa inom bibliotekets värld och försöka ge en rättvis bild av vad handlingen har att ge, jag gillar det! Det är kanske teaterapan som tittar fram, men att berätta om en bok som får mig att nästan börja gråta varje gång, det är något speciellt. För att inte tala om alla spännande spökisböcker som finns för mellanstadiet...

Informationssökning. Har redan tänkt ut två utvalda lärare som ska få ynnesten att samarbeta med mig å det snaraste under hösten. Hoppas de känner sig lite utvalda också... =)

PoesÖ-projektet som är inplanerat att starta upp redan under andra terminsveckan. Två lektioner med en Själevadskollega i åk 9 på Sörlidenskolan. (Här är det lite ångest inblandat också.)

Författaren Åsa Anderberg Strollo som ska komma på besök veckan före höstlovet, hon som skrivit den rent fantastiska "Bryta om".

Poeten Tom Malmquist som kommer för att träffa så många gymnasieelever som bara är möjligt under en fredagseftermiddag, och en liten skrivarstuga ska han ha också!

Sagostunder! Har faktiskt allvarliga planer på att damma av Elsa Beskovs "Hattstugan" under hösten, mina tidigare klassiker har ju gått hem...Det här kommer bli så kul!!!!!!!!!!

(Just nu förtränger jag det fruktansvärt tråkiga faktum att min Kollega kommer att försvinna på halvtid. Jag hoppas i alla fall att det dröjer innan allt är klart med det.)


2010-07-27

Road tripen i bilder

Anna var den som körde mest

Uspenskijkatedralen i Helsingfors

Domkyrkan i Helsingfors

Finsk karaoke på båten

Min lilla syster och jag

Stora Bält-bron

Rømø - ett vackert naturreservat i sydvästra Danmark

Det går att sova i baksätet på en Passat...

Det blev en hel del tid i bilen

Vi hittade en parkeringsplats mitt i Amsterdam, alldeles på kanalkantenMånga vackra hus i Amsterdam

Vackert!

På Österlen


2010-07-24

Österlen, Liseberg och P!nk

Det har blivit några mil de senaste dagarna... Onsdagen tillbringade vi nästan enbart i bilen och tog oss från Amsterdam via Hamburg och en del småvägar till danska gränsen. Sov i Flensburg och rullade vidare därifrån på torsdag eftermiddag. Fram emot kvällen korsade vi Skåne och snurrade runt lite på Österlen innan vi styrde kosan västerut igen.

Fredagen tillbringade vi på Liseberg där vi tog berg-och-dal-banorna på löpande band och avslutade med Uppskjutet och Höjdskräcken - hur kul som helst!

Och på kvällen var det Ullevi och konsert med P!nk och tAKIDA som gällde - något vi naturligtvis skålade för innan! :)

Och nu är vi på väg norrut med Ö-vik som mål.


2010-07-22

Åh! Vilken KÄRRING jag är!

Det var varmt i Tyskland idagEn snabb summering av Amsterdam: lilla syster är en killer på att köra bland spårvagnar och en miljard cyklister. Parkerar man på en reserverad parkering kan bilen bli bortforslad. Lamporna på Red Light District är inte bara röda.

Och jag har med mig drygt 200 tulpanlökar hem. Från Amsterdam. Om inte det är kärringstämpel, då vet inte jag...


2010-07-20

Många mil blir det...

Från Stockholm tog vi oss igår i rask takt till Skåne där vi trodde vi skulle köra över Öresundsbron, men eftersom vi är slavar under gps-guden hamnade vi på färjan från Helsingborg istället. Sen irrade vi runt lite i sydöstra Danmark innan vi hittade en glad polis som hjälpte oss på rätt väg. Tillbringade natten i bilen, A sov fram och jag vek ihop mig i baksätet. Sen har vi passerat både Hamburg och Bremen, och nu är vi snart framme i Amsterdam!


2010-07-19

Helsingfors, båt och måsskit

A i fotartagen, med örat fullt av fågelbajsNu är vi tillbaka på svensk mark igen. Helsingfors bjöd på strålande sol, högsommarvärme, attackerande måsar och rejäla skavsår. Båtresan i sin tur bjöd på god mat, de sju dödssynderna, fantastiska skärgårdar, Bandidos och sjösjuka.

Och så fick A en måsskit i örat! :)


2010-07-17

Nu är vi på väg!

Igår hade vi en lugn och härlig dag i Östersund, kollade runt lite, shoppade något par skor och så... :) Avslutade med hämtthai och en kall pilsner på As soliga balkong. Men nu är musikbiblioteket uppdaterat, gps-en hittar än så länge vägen och A sköter rattandet.

Here we go!2010-07-16

Varje resa börjar med ett enda steg

Är på väg västerut. Sitter på bussen och har precis druckit en kopp kaffe i Sollefteå. Vi närmar oss allt mer mitt hemma-hem, som jag tyvärr inte kan svänga förbi idag. Imorgon vrider jag och lilla syster om Pärlans startnyckel tidigt med Stockholm som delmål. Men idag kan vi bara ta det lugnt, Anna har fixat allt vi behöver tänka på. Hon är ansvarsfull, min lilla syster. :)

Åh, det regnar förresten i Sollefteåskogen.2010-07-15

Photoshop

Muttrade en hel del när jag la upp bilderna igår, eftersom jag inte har ett vettigt bildredigeringsprogram på den här datorn. Försökte ju visa hur lugn och vacker Billsjösjöns yta låg där på morgonkvisten, men eftersom jag är alldeles för kass på kamerans funktioner så blir sällan bilderna så där riktigt bra. Och då är det skönt att kunna fixa till det lite i t.ex. Photoshop. Som jag alltså inte har.

Men så började jag fundera lite. Har jag inte sett någonstans att det finns en webbaserad version av Photoshop? En snabb googling och svaret är japp - det gör det! IDG är bra att ha! :)

Allt man behöver är att öppna ett Adobe-konto och sen är det fritt fram att använda. Det är naturligtvis inte alls alla funktioner som finns där, men det räcker helt klart till för mig! Jag kan ändra kurvor för ljusstyrka och färger, finpusta konstraster och masker, och jag tycker själv att resultatet är riktigt hyfsat, även om jag satt ute i solen när jag höll på och så att säga inte hade riktigt rätt arbetsljus. Det är i alla fall bra mycket mer likt livescenen, än vad det oredigerade fotot är.

Fotot som jag la up igårOch det redigerade fotot som är bra mycket mera likt det jag verkligen såg.


2010-07-14

"Are you leaving this?"

Igår åskade det, även om ovädret aldrig riktigt kom mitt över oss. Idag började morgonen med regn, men nu när molntäcket börjat spricka upp lyser solens första strålar upp ett Billsjösjön som visar upp sin allra bästa sida. Sjön ligger lugn och spegelblank, inte ett ljud, inte en rörelse, allt är alldeles lugnt och stilla.När jag går ner till bryggan för att försöka få till något bra foto av sjön möts jag av den lilla tyska familjen som campat på stranden i natt. Vi pratar lite och jag berättar att jag faktiskt ska leta mig ner mot Tyskland i början av nästa vecka. De tittar på mig med frågande blick och kan inte dölja sin misstro när de säger: "Are you leaving THIS...?"2010-07-13

Antikvariat is da shit!

Se där hur det kan gå! Skulle bara kolla på Bokbörsen om Mike Gayles "The To-Do list" finns att få tag på på svenska, och snubblade då över Stephen Kings "Varulvens år" som jag har både älskat och  jagat i evigheter!!! Lite bittert bara att jag inte är hemma när den dimper ner i brevlådan, men tänk vilken läskoma jag ska ha sen när jag kommer hem! :D

Och vilka mardrömmar...!2010-07-13

När Tor svingar Mjölner

Det var varit varmt, varmt, varmt i flera dagar, och nu hör jag att det närmar sig. Mullret. Himlen är mörkt indigoblå över Klövsnäsviken och vi har dragit ur kontakterna till TV, telefon, router, AC, osv, eftersom om det är någonstans som åskan gärna kommer och stannar en stund, så är det till Billsjösjön.

Åskhimmel över Klövsnäsviken

Tur då att jag hann läsa på Lilla Gumman att det är ofarligt att surfa och prata i mobilen även om det åskar.

Jag har egentligen inte så mycket emot åskan, förutom när den envisnas med att slå sönder eller sätta eld på saker, men något som jag absolut inte gillar är att nästan alltid när åskan är på väg så är det en hel hög med barn som letar sig ner på badplatsen. Det tycker jag är lite läskigt.

Och just det, Mjölner. Har du glömt kan du läsa mer om Tors hammare här.


2010-07-11

Hur var det nu med kottletterna?

Har en rent fantastisk semester - det är varmt, det är soligt, och jag bara ligger på gräsmattan på en filt och läääser! Gargouille här har koll på resten.

Ändå känns det som om det går lite sådär med läshögen. Har i alla fall knäckt två titlar till, den ena är Pirjo Holmströms självbiografi "Flashback" som är en fruktansvärd berättelse. Under några år bodde familjen i Solberg ca 8 mil utanför Örnsköldsvik och det är en aldrig sinande ström av övergrepp, psykisk misshandel och rent ut sagt förjävliga vuxna. Mådde bitvis fysiskt illa när jag läste, och senast det hände var när jag (också en sommar) tog mig genom "Silverfisken" av Sofia Rapp Johansson. Riktigt jobbig, och inget jag egentligen kan rekommendera. Men jag misstänker att den kommer att gå bra bland eleverna ändå.

Den andra boken jag har tragglat på med ett tag är "Främlingen i huset" av Sarah Waters. Jag har inte läst något av henne förut, och det var en riktigt angenäm bekantskap! Handlingen utspelar sig i efterkrigstidens England, det är gentlemen och klasskillnader så det står härliga till, och de personer vi får lära känna är dels doktor Faraday, dels innehavarna av godset Hundreds Hall. Kriget och tiden efter det har farit hårt fram med godset och dess ekonomi, och saker och ting är helt enkelt inte vad de brukat vara. Faraday kallas dit första gången när tjänsteflickan är sjuk, men när han genomskådar henne berättar hon att det som allt egentligen handlar om är att huset är ont, att där finns något ondskefullt som vill komma åt dem alla.

Faraday viftar naturligtvis bort hennes berättelse som struntprat, kommer på god fot med familjen och börjar så småningom bli något mer än bara en gäst i huset. Men något mystiskt är det med Hundreds Hall, och när sonen i huset faller offer för sinnessjukdom börjar de andra att fundera. När så dottern i huset hör hur det knackar i väggarna, och de gamla tjänsteklockorna börjar leva ett eget liv, då är frågan om det går att bortse från att något är annorlunda med Hundeds Hall. Finns det helt enkelt någon mer där, en främmande kraft som egentligen bara vill ha huset för sig själv...?

En störtskön spökhistoria - läs den!!Jag har också skummat ett antal reseguider om Amsterdam och om norra Tyskland, men jag vet inte jag, det kanske helt enkelt bara blir Reeperbahn och Red Light District? ;)Och nu håller jag på med "När du gör som jag vill" av Henrik Fexeus. Han gjorde en riktigt bra serie för SVT som heter Hjärnstorm, och han har tidigare skrivit "Konsten att läsa tankar". "När du gör som jag vill" har undertiteln "en bok om påverkan" och det är exakt vad det handlar om! Lugnt och metodiskt, men med glimten i ögat går han genom hur vår hjärna fungerar och hur vi omedvetet tolkar färger och former, samt hur mycket vår hjärna verkligen minns som vi inte har den blekaste aning om. Riktigt rolig läsning, och alldeles för mycket känner jag igen från hur man tänker i skyltnings- och produktplacerinssamanhang i butiker. Jag är ledsen, men allt handlar om manipulation.

Rubriken på det här inlägget är faktiskt en sån där sak som jag lärt mig under åren. Det var Ove på Oves livs i Överammer, numera Mat & Prat, som lärde mig att en liten felskrivning på en textad skylt nästan alltid leder till merförsäljning - stoppa in ett extra "t" i ordet "kotletterna" och du säljer mer. :)Och så har jag varit på bio ikväll. Såg "Eclipse" med en lärarkollega på Sörlidenskolan. Ooooh! Jacob Black, he IS hotter than Edward!! :D

Jag vill också ha en varulv....2010-07-08

Miljö- och energistrategi (+ lite Salem)

Läser i dagens Allehanda att Örnsköldsviks kommun har jobbat fram ett nytt förslag till en miljö- och energistrategi. Det var väl på tiden!?

Rent spontant tänkter jag att äntligen borde det gå att få till busstrafik på söndagar, liksom på fredags- och lördagskvällar. Det är helt sjukt att det inte ska gå att ta en nattbuss hem om man varit på sena bion. Har aldrig upplevt något liknande någon annanstans! För att inte tala om nattbussar!? Herregud, hur tänkte man där?

Nästa tanke går till gång- och cykelvägarna. Nu har man kommit igång och jobbar ganska mycket med det, men det var något jag tyckte var jättekonstigt när jag flyttade till Ö-vik - att det inte fanns några speciella cykelstråk för att ta sig ut till olika områden. Och att det inte går att hitta en karta med utmärkta cykelvägar tycker jag fortfarande är konstigt. Eller är jag bara dålig på att leta?

Och något jag absolut ser fram emot är att kunna lämna komposterbart avfall. Jag är nämligen lite "fessen" när det gäller att kompostera matavfall själv. Och det fungerar ju att lämna komposterbart avfall i Östersund, varför ska det då inte fungera här i Ö-vik?

Många förbättringar att se fram emot, alltså.

Jag har inte hunnit läst hela förslaget än, men jag ska absolut göra det! Av det lilla jag snappade upp i ÖA gillar jag verkligen att man på allvar förstår att gemene man måste bli mer medveten om vad vi gör och vad det leder till, och jag hoppas att satsningen på ökad miljömedvetenhet som man vill göra görs ordentligt!

Ett annat område som man nu lägger lite mera tyngd åt är "Upphandling". Där hoppas jag verkligen att kommunens egen upphandlingsenhet sätter sig ner och tar hänsyn till hållbar utveckling när olika upphandlingar ska göras. Närproducerat borde väl ändå premieras? Jag gör i alla fall så när jag ska handla - jag köper Sidensjöpotatis och lokalbakat bröd, svenska äpplen när det finns och glädjer mig åt att tomatsäsongen äntligen är här! (Det har varit tråkigare än jag trodde att hålla mitt klimatlöfte om mer rotsaker och mindre vattengrönsaker...) Jag försöker ha samma tänk när jag ska ha andra saker, jag kan kolla upp information och specifikationer på nätet, men när jag ska handla far jag hellre in till MicroShop, Bohag eller Bokhandeln Örnen eller var nu min "pryl" finns och köper där. Det är inte svårare än så.

Men visst är det enkelt att bli bekväm? Jag var till Strandparken och såg Salem Al Fakir igår onsdag, och jag kunde inte låta bli att tänka på hur sjukt mycket bilar det var överallt runt parken. Jag hade inga problem med att få en parkering hyfsat nära, jag ställde mig vid Ödbergska gården, i jämnhöjd med vår gamla lägenhet, och gick sen den ynka 7-minuterspromenaden ner. Det är verkligen ett tips, det är gratis att stå där, och det är sällan bilar hela vägen, utan det brukar gå att få en plats om man ska på stan en sväng. De flesta vill ju hellre parkera i nya parkerinshuset eller ännu hellre på någon av tvärgatorna för att komma så nära stan som möjligt. Och det är ju bekvämt att parkera nära. Men lite opraktiskt, kan jag tycka.

Har i alla fall laddat ner förslaget, och tänkte läsa det under nästa regnskur. :) Och funderar på om inte jag personligen också skulle ha en miljö- och energistrategi? Varför inte?

Bjussar på en Salem-bild så länge ♥

Salem Al Fakir


2010-07-04

Granen är borta!

Har mamma och pappa på snabbvisit i helgen. Pappa hade nämligen inte sett vårt hus sen den här tiden ifjol! Då var taket nylagt, men ytterväggarna var inte brädslagna, och invändigt var det inte mycket mer än ett skelett. (Anledningen är att de skaffade ny hund ifjol, och han gillar inte riktigt att åka bil.) Men nu vet pappa äntligen hur huset ser ut i färdigt skick.

Skogshuggarpappa på gOch när de ändå var här och hälsade på passade jag på att utnyttja dem lite. Vi har (haft) en stor gran mitt på tomten vid Stugan, en gran som P och hans kompisar brukade gömma sig bakom när de terroriserade alla vuxna på Udden och lekte indianer och cowboys som små. Men nu, så här 25-30 år senare hade granen tagit sig lite väl stora friheter och tog upp halva tomtytan mellan stugan och vägen. Dessutom har jag fått klättra upp i den minst en gång per sommar och kapat kvistar, för det har alltid varit någon kvist som hängt över telefonledningen och hotat slita av den. Väck med granen alltså!

Och visst blev det bra!?! Vi fick helt plötsligt en mycket större tomt! Och så mycket ljusare det blev på altanen. :)

Så här såg tomten ut från vägen innan......och så här ser den ut nu.

Men först fick pappa kvista den lite, så den inte skulle rycka med sig telefonledningen ändå. Och sen var det "bara" att ta rätt på allt ris och städa bort. Tur man har en mamma som verkligen gillar att hugga i! :) I ett nafs var allt ris hopdraget till en brasa och allt var undanstädat. Men det var varmt. Så varmt att jag och mamma faktiskt gick ner till sjön och badade - 18 grader. Kallt!

Först stamkvistning på rot för att få loss telefonledningenDet var en jäkla massa kvistar, och låååånga var de!Och så en vedhög till Micke :)Och än en gång, visst blev det bra?

Och så här såg det ut från stranden innan......och så här ser det ut nu.

Och bara för att vi ska komma ihåg vem som gjort det, så satte pappa sina initialer på stubben... :)

J H was here :)2010-07-01

Läskoma

Jag är ju lite av en tidsoptimist. Kollegan brukar tjata på mig att inte ta på mig mer att göra än vad som är rimligt att hinna med i verkligheten. Tyvärr biter tjatet ganska dåligt på mig, och ju roligare jag tycker att en sak är, desto sämre är jag på att uppskatta den verkliga tidsåtgången. Och när det kommer till läsning är jag rent usel.

Mitt senaste exempel är påsklovsläsningen som jag trodde jag skulle ta där på en vecka. Dumma, dumma, Tina! :)

Annat är det nu. Jag har verkligen sparat böcker, funderat, sållat och valt ut de böcker som jag absolut vill läsa under sommaren, och som jag känner att jag har en realistisk möjlighet att hinna med. Det var i alla fall så det kändes veckan innan jag gick på semester.Det är ju en del trädgårdsböcker där också, de räknas ju inte. Inte heller reseguiderna för Amsterdam, tycker jag. Nu har en av mina semesterveckor snart gått och, tja, jag är väl kanske inte riiiiktigt i takt med tiden och bokhögen.

Det jag faktiskt har gett mig på är "Underdog" av Torbjörn Flygt. En sån där generationsroman som man bara ska ha läst om man minns 1970-talet. Jag minns det nog inte särskilt väl, för efter bara 60-70 sidor kände jag att nej, det här är inte min grej. Ett gäng killar i stadens höghusområde, det är inte särskilt lik min minnesbild av 70-talet. Min bild är lite mer små klasser i gemensamma klassrum, alla kompisar bor i eget hus, kossor vid husknuten, höanna och jag hade fortfarande inte sett en enda vuxen onykter människa. Vi är nog lite för olika, Tobbe och jag.

Hoppade på nästa projekt, "Slutna rum" av Jennifer Egan, enligt baksidestexten en spökhistoria som utspelar sig i trakterna av Ungern eller Rumänien, med mörker och kuslighet. När jag läst 1/4 av boken utan tillstymmelse till spöken och det läskigaste som hänt är att huvudpersonen kastat bort sin mobiltelefon, då gav jag upp även den.

Och det var då det var dags för Boken, Boken med stort B, den Bok jag sparat till min första semesterdag, som jag haft liggande på hyllan i veckor, gått förbi ibland, plockat upp, smekt omslaget, försiktigt öppnat och tittat lite på dikten som fungerar som förord, men snabbt stängt den och lagt tillbaka den. Boken som jag vet kommer att ge mig den skönaste läskoman sen maj ifjol.

"Ljudet av ditt hjärta" av Stephenie Meyer.

Ja, ni vet, "Eclipse"-filmen som hade premiär i går! Bitterbuttra Bella, coola vampyren Edward och biffige varulven Jacob i ett triangeldrama som går utanpå det mesta. Jag veeeet att det är en banal berättelse, jag veeeet att det är stereotyper av tjejer och killar, jag veeeet att Meyer strösslar med adjektiv på ett sätt som inte en människa kan godta av ett vackert, sjungande språk, och jag veeeet att det helt enkelt inte är det en bibliotekarie ska anse vara "bra litteratur".

Men det skiter jag i! För JAG tycker att det är bra, jag fullständigt älskar det banala, det förutsägbara, det pinsamma och det fängslande i hennes berättelser. Och den enda anledningen till att jag inte läst "Ljudet av ditt hjärta" tidigare är att jag vill dra på det, för det är så bra, och jag vet att den känslan får jag inte så ofta av en bok. Den där rena läskoman som gör att jag ligger vaken till tre på natten och tänker "bara ett kapitel till".

Och om den bok som får mig att hamna i läskoma inte är en bra bok, då vet inte jag?


Om mig

Min profilbild

RSS 2.0