2010-11-30

Bokprat och Läslust!!

Soundtrack: "Eye of the tiger" med Survivor.Nu är jag på gång igen!

Har tillbringat de senaste dagarna tillsammans med Patch och Ed, två av personerna i "Fallen ängel" respektive "Jokern". Anledningen är den traditionsenliga Läslustan som i år går av stapeln i morgon onsdag på Parkbiblioteket. Jag brukar tipsa om två ungdomsböcker, och i år föll valet på de här två. Anledningarna är lite andra än vad jag brukar ha haft.

Oftast väljer jag de två böcker som gett mig mest läsglädje i kombination med minst sömn - en riktigt bra bok ska vara omöjlig att lägga ifrån sig på kvällen, och exempel genom åren är "Bryta om", "Hålla masken" och "Livet på en kylskåpsdörr". Men år tänkte jag lite annorlunda.

"Fallen ängel" är mer än ett substitut för dem som läst Twilightböckerna både fram- och baklänges. Den är lite djupare, lite... mer, helt enkelt. Den kräver mer rent språkligt även om den absolut inte är svårläst. Men den ger något annat. En vilja att veta mer. Vad är en fallen ängel egentligen? Vad är en ärkeängel? Finns det flera? Samtidigt är boken spännande, har en del fantasyinslag och, viktigt nog, igenkänningsfaktor. Flicka, tonåring, kärlek, ängslan, kompisar, ensamhet, you name it! Allt det som gör en bra ungdomsbok.

"Jokern", däremot, är nästan tung. Tråkig. Jobbig. Och alldeles, alldeles underbar! Sällan har en bok lyckats så väl med att framföra sitt budskap *ler i mjugg* på ett så sofistikerat sätt. Jag kommer på mig själv med att tänka på Ed emellanåt, och hans budskap. Det är vackert, det är trollbindande och det är viktigt. Och när jag väl fastnade i boken, fanns det ingen annan väg ur den än att fortsätta framåt, att möta både Eds och mina egna spöken, och att göra det på rätt sätt. Fantastisk bok. Även om läsupplevelsen inte var optimal.

Mina tankar kring presentationerna av de båda böckerna finns i mina google docs, kolla gärna på dem och kom med kommentarer: "Fallen ängel" och "Jokern".

Och så idag snubblar jag över ett av Unos alldeles för sällsynta med ack så läsvärda blogginlägg, "Äntligen prat om bokprat", och jag känner hur bibliotekarisk jag är. Vi har organiserade bokprat var och varannan vecka, och ibland, även om det bara är en gång per år, även för allmänheten. Och då inte bara vi bibliotekarier, utan även en f.d. lärare, en författare och en journalist. Tyvärr är bokhandelns representant inte med i år, men kanske nästa år?

Och när jag läser Unos inlägg kommer jag på mig själv med att tänkta "just så är det"! Barn och unga kommer naturligt fram till oss som jobbar i biblioteket och frågar för att få hjälp att hitta en "bra bok". De vet att vi gör vad vi kan för att hitta rätt bok till rätt person vid rätt tillfälle. De gör sig det omaket just för att de VET att det är det enklaste, bästa och roligaste sättet att skapa sig en föreställning om en helt ny bok. Och den där första bilden, grunden till vad vi tror om en bok, den är viktig.

Även vuxna frågar, men inte alls i samma utsträckning. Varför då? Varför känner man sig som vuxen ivägen när man ställer en fråga i biblioteket? Jag är ju kunden! Eller beror det inte på det, utan på något helt annat? En hemsk misstanke slår mig - vet man inte som vuxen hur viktigt det är att få saker och ting berättade för sig? Jag minns det samtal jag hade med två av mina chefer tidigare i höst och blir lite fundersam. Då tog jag det som två människors okunskap, men tänk om det faktiskt är värre än så?

Nästa tanke blir då: vad kan jag göra åt det?

 
2010-11-27

Glad advent på er!

Soundtrack: "O helga natt" med Jussi Björling.Levande ljus an masse, adventsljusstakar i alla fönster, varm glögg i koppen, en bra film i dvd:n och ett spelande ljus från en värmande brasa.Och så världens godaste godis till:

4 dl socker
3 dl grädde
1 tsk salt
1 tsk kakao
1 msk vaniljsocker
2 msk smör

Rör ihop socker, grädde och salt, och koka till ca 120 grader. Ta kastrullen av värmen, rör ner resten och kör sen med elvisp tills det tjocknar. Häll upp på bakplåtspapper och låt stela (går fort ute nu!) innan du skär i bitar. Smääälter i munnen!

Tror jag ska ta en till. ;)

2010-11-27

It's getting closer

Soundtrack: "Everyday" med Buddy Holly.Det är verkligen en rejäl berg-och-dal-bana på jobbet nu. Ena dagen surar jag över att jag jobbar ensam för att två minuter senare vara så glad över att jag får dela min vardag med alla dessa underbara elever, nästa dag ångestar jag över tidspressen inför bokprat-högläsning-sagostund för att en kvart senare i lugn och ro sitta och fika med kollegan.

Och nu är det bara tre veckor kvar till jullovet! Innan dess är det några bokprat (både engelska och svenska) kvar, ett gäng sagostunder, ett par högläsningstillfällen *mys* och så nästa vecka: Läslustan! Det är fjärde året jag är med nu, och i år inte bara som biblioteksrepresentat utan även som nybliven styrelsemedlem av Kulturens Vänner. Det känns lite stort. Och samtidigt så himla kul att vara engagerad i något som ligger mig varmt om hjärtat igen!

Istället för att annonsera om det i Allehanda som vi brukar, gjorde vi en liten fuling och bad Tidningen7 om hjälp, så i måndags var fotograf Håkan Nordström till Parkbiblioteket en sväng, och världens bästa Nils Ågren skrev ihop en liten blänkare. Spännande, tro om det kommer fler besökare än vi brukar ha?Och vill du läsa hela Tidningen7 finns denWebben7.se.


2010-11-25

Höjden av lyx är...

Soundtrack: "Vilken underbar värld" med Perssons Pack.... att med frostnupna kinder få titta rakt in i den lågt stående solen.2010-11-21

Close your eyes, clear your heart

Soundtrack: "Human" med The Killers.Cut the cord.Are you human, or are you dancer?


2010-11-21

"Jobblördag"

Soundtrack: "Varm korv boogie" med Owe Thörnqvist.Det var Öppet Hus på Parkskolan igår. Så himla mysigt! Det är så härligt att gå runt på skolan den här dagen, träffa elever, lärare och alla besökare. Det vimlar av folk överallt, och jag måste säga att alla elever jag stötte på var så glada och serviceminded! Ni är skitbra säljare för Parkskolan!! Ja, lärare och vi andra var väl OK vi också, men det är ändå eleverna som gör dagen. Det var så himla skön stämning bland eleverna igår! Jag smög runt lite i N- och J-korridoren, och så hälsade jag på en snabbis längst bort i F-huset, innan det var kollegans tur att gå en runda. Det är liksom helt omöjligt att hinna runt hela skolan på en dag!Automation, energi, el, bygg, måleri, frisör och fordon - det är bara en del av det vi rymmer inom Parkskolans väggar, och det är så kul att få gå runt och titta lite på deras praktiska vardag. Annars dyker ju jag mest upp i lektionssalarna, jag.

Teknikprogrammets designinriktning är alltid lite speciella att besöka. Dels för att Björn, lärare och inspiratör, är så otroligt inspirerarande att lyssna till. Jag är helt övertygad om att han ensam raggar många elever! Och så brukar de göra så fina saker! Jag menar, minns till exempel pepparkakskaninsköldpaddan som vann luciatävlingen för två år sen!


Sen har vi ju Hotell & Restaurang också, och det är inte dumt det, inte. Är det några man ska köpa kakor av så är det av dem! De hade också en gissningstävling där man skulle gissa antalet godisar i en burk, och så kunde man vinna den. Självklart var jag med, gjorde små kalkyleringar och jämförde i minnet hur mycket si och så många godisar brukar se ut i en lösviktspåse. Men med tanke på att jag drömde om tävlingen senare på natten, och att jag hade gissat fel på en (1) godis och alltså inte vann, kanske jag tog det på lite väl stort allvar? :blush:

Något som alltid gör mig glad är måleriavdelningen. Alltså, jag blir lika fascinerad varje gång jag går in där! De har lätt den vackraste inramningen från korridoren in till arbetsrummen. Nästa år tror jag att jag skippar att fota eleverna och knäpper på väggarna där istället! ;)Men det här gänget stod för dagens bästa försäljningsargument:

- Hej! Bibliotekarien! Du vill köpa en korv! säger killen längst till vänster.
- Eh, njäe, jag har som precis fikat, svarar jag.
- Jo! säger tjejen, hugger korvtången och är på väg att greppa en korv..
- Ja, säger killen i mitten, bara tio kronor! Vi har sänkt nu, förut tog vi femton!
- Jaha, svara jag, men jag ska nog inte ha någon ändå.
Och det är då det kommer från killen till vänster:
- Jodå, medan vi gör i ordning korven kan du ju tipsa oss om lite böcker!

Jag menar, vad finns det att säga då?

Klart jag köpte korv!


2010-11-17

Monstret i biblioteket

Soundtrack: ""C is for Cookie" med Cookie Monster.Har inte kunnat låta bli att tänka på mina underbara syskonbarn, Daniel, Pernilla och Didrik, varje gång jag passerat barnavdelningen den här veckan!

Anledning är att "Lilla monsterboken" står skyltad där just nu. Här hittat man alla sorters monster - glassmonster, vrålmonster, sprattelmonster - och så ett hiskeligt mo(n)ster på den sista sidan:
;)

Och som grädde på moset har jag den här killen på magen idag...//Mo(n)ster Tina


2010-11-11

Tass-tass-tass

Soundtrack: "9 to 5" med Dolly Parton.Har mest bara tassat runt på jobbet och antingen satt andra i arbete (i brist på en egen kollega) eller fnissat över typisk bibliotekariehumor. Som hur man lättar upp en ångestfylld hylla med lite skratt. Och jag har sett att vi har ställt fel... :)Eller som när jag bläddrade genom den senaste högen med de nya barnböckerna och hittade "Varulvsboken". Jag bara älskar sånt här, just den här bilden visar varulvens utveckling under kvällen till fullmånenatten. Och med tanke på hur min mage låter en sisådär kvart i tolv så skulle nog jag hålla mig på armlängs avstånd från bibliotekarien om jag var elev. :DOch de som har jobbat, det är IT-arna. Gillar när de verkligen försöker lösa mina bekymmer direkt. Och så min lunchavlösning, som fick tampas med två klasser under halvtimmen jag var borta...Och i morgon far jag hem-hem! ♥


2010-11-10

Kura gryning

Soundtrack: Trollmors vaggsång.Har kurat lite idag tillsammans med ett gäng härliga killar och deras lärare. Levande ljus, lite mut-kakor och en halvtimmes högläsning ur "Låt den rätte komma in".

Jag gillade årets tema, Det magiska Norden, och pratade lite om att vi har en gemensam mytisk historia i de nordiska länderna, att det är ett sätt att förklara sådant vi inte förstår eller kan förklara. Jag spånade lite fritt runt Näcken och rädslan för vatten, samt älvor och hur lätt det är att gå vilse i dimma. Jag berättade också lite för dem om asatrons Fenrisulv och kopplingen till varulvar och rädslan för våra "vanliga" vargar innan läsningen.

En mysig stund, även om jag kan tycka att texten är lite svår. Det är många hopp i handlingen mellan olika platser och personer, samtidigt som de olika rädslorna verkligen kommer fram - spritmonstret, ofriheten och dödsångesten.

Den utvalda texten finns att läsa på Kura Skymnings hemsida, även om jag tycker du lika väl kan läsa hela boken! ;)
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/LoBU2N5k-bA?fs=1&amp;hl=sv_SE"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/LoBU2N5k-bA?fs=1&amp;hl=sv_SE" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>


2010-11-09

"Semestern är över, jag låser för i år..."

Soundtrack: "Min soldat" med Ulla Billquist.*Var ledig på eftermiddagen idag och passade på att fara till Stugan. Det var den där absolut sista svängen för året, när det allra sista ska fixas innan vintern och jag viskar ett tyst "hej då, Stugan, vi syns snart igen" när jag låser. Lite vemodigt, samtidigt som allt är så annorlunda nu när den första snön lyser upp och isen precis har lagt en genomskinlig hinna. Det är inte riktigt som jag är van.

Men det är ändå vackert.

Och det är min Stuga.* Rätt melodi men fel text. Rätt text för inlägget ska vara Britt-Elise Olssons text om Per-Albin torpet. Den börjar så här:

Jag står här på min farstukvist med nyckeln i hand.
Det känns som ett svek, ja det gör så ibland.
Semestern är över, jag låser för i år,
övergivet torpet sen står.

...


2010-11-05

Bloggtips

Soundtrack: "Overdrive" med Ola.Jag är lite av en periodare när det gäller bloggning, och nu på slutet har jag mer gillat att läsa andras bloggar än att sätta mina egna ord och tankar på pränt. Det här har lett till att jag har hittat en massa roliga och för mig nya bloggar. Och det är verkligen allt möjligt!

CarlssonKarlsson är en riktig idékälla med massor av inspiration och vackra inredningsbilder! Hur mycket fint som helst i webbutiken, och just nu är det även en tävling på g! En toksnygg väggklocka är vinsten, och jag skulle absolut inte ha något emot att få upp den på väggen. :)

Fbook.se hör till samma katagori som Tjuvlyssnat.se och Tjuvtittat.se - och jag bara älskar det!På den privata bloggsidan har jag bland annat hittat Marits blogg, med en hel del personliga funderingar från Piteåtrakten liksom vackra foton. Ebbas foton, som (såklart) Ebba står bakom är en skön foto/modeblogg av och med en toksnygg tjej från Umeå med näsa för det här med bloggning. Lycka till med allt!! till dig Ebba!!

Och på bokfronten tycker jag att underbara Tonårsboken som görs av två femtonåriga tjejer är ett måste för alla som är intresserade av ungdomsboktips.

Där har ni lite av vad jag gluttar på just nu. :)


2010-11-03

Försöker rycka upp mig

Soundtrack: "MODO - vårt hjärtelag".Hade egentligen tänkt skriva ett inlägg om vad man gör på ett skolbibliotek under loven, om utbildningar, ikappläsning, hyllstädning och biblioteksmöten. Men istället för att bära runt på kameran och se möjligheter överallt går jag mest bara omkring och surar. Visst, jag hinner otroligt mycket när jag inte blir avbruten i det jag håller på med, men - och ursäkta mig - FAAN vad trist det är att jobba själv!!

Hur står folk ut som jobbar ensamma hela tiden?! *rys*

Nåja, jag hade tänkt sluta sura idag, eftersom det kommer kännas bättre i morgon. Då kommer kollegan och vi börjar med ett klassuppsättningsmöte tillsammans med övriga barn- och ungdombibliotekarier runt omkring i kommunen. Har läst lite, men inte alls som jag hade tänkt. Som vanligt! ;)

Och idag har jag fokus på mina små-små sorkar, hade tänkt förbereda bokpraten för åk 3, 4 och 5 som jag ska ha efter lovet.

Och så liiite nojsning över MODOs upphämtning igår. Grym straffläggning! Missade du den? Du ser hela straffläggningen här.Glädje av Henrik Ström, CC (by, sa)


Om mig

Min profilbild

RSS 2.0