2010-11-10

Kura gryning

Soundtrack: Trollmors vaggsång.Har kurat lite idag tillsammans med ett gäng härliga killar och deras lärare. Levande ljus, lite mut-kakor och en halvtimmes högläsning ur "Låt den rätte komma in".

Jag gillade årets tema, Det magiska Norden, och pratade lite om att vi har en gemensam mytisk historia i de nordiska länderna, att det är ett sätt att förklara sådant vi inte förstår eller kan förklara. Jag spånade lite fritt runt Näcken och rädslan för vatten, samt älvor och hur lätt det är att gå vilse i dimma. Jag berättade också lite för dem om asatrons Fenrisulv och kopplingen till varulvar och rädslan för våra "vanliga" vargar innan läsningen.

En mysig stund, även om jag kan tycka att texten är lite svår. Det är många hopp i handlingen mellan olika platser och personer, samtidigt som de olika rädslorna verkligen kommer fram - spritmonstret, ofriheten och dödsångesten.

Den utvalda texten finns att läsa på Kura Skymnings hemsida, även om jag tycker du lika väl kan läsa hela boken! ;)
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/LoBU2N5k-bA?fs=1&amp;hl=sv_SE"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/LoBU2N5k-bA?fs=1&amp;hl=sv_SE" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

Kommentarer
Postat av: Jenny

Jag ska också kura gryning med mina elever, nu om en stund. Men jag har helt sonika valt bort kapitlet ur Låt den rätte komma in (för jag tycker också det är en svår text, känns väldigt lösryckt), och läser istället en novell av samme författare, som jag hittade i Färdlektyr 2006. Den heter "Elda telefonkataloger" och är riktigt läskig! :)

2010-11-11 @ 08:02:35
URL: http://jennyinorge.blogg.se/
Postat av: TinaO

Ja, det blir intressant att höra vad de sagt sen när de pratat med läraren om det hela. Hon var med ifjol ockå med en helt annan grupp, och då läste jag ju ur Bröderna Lenjonhjärta - onekligen liiite skillnad i svårighetsgrad!

2010-11-11 @ 08:31:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Om mig

Min profilbild

RSS 2.0