2010-10-31

Lika som bär

Soundtrack: "Dansa din djävul" med Petter.Satt hos P och läste en tidning, surrade lite och hörde plötsligt från TVn som stod på i bakgrunden en riktigt skön version av "Dansa din djävul". Tydligen något program som fyran kör där ett gäng artister träffas, berättar om sig själva och gör varandras låtar, typ.

Och det var då det slog mig. Vem som är lik Thomas Di Leva. Hittade tyvärr inga riktigt bra bilder, men håll med om att de är lika varandra!Lika som bär, eller hur!? :D

Och, ja, jag håller ju i all fall på team Jakob, jag... ;)


2010-10-30

Stella parva nectare

Soundtrack: "Vinkel, vinkel" med Klara Ottosson. Med tillhörande musikvideo! ;)Vissa dagar är längre än andra. Men det finns alltid små ljusglimtar även i dem, och vi bara väljer att se dem. Helt plötsligt dyker de upp, de kan vara i flera timmar som när man är med härliga vänner och skrattar så man får kramp i magmusklerna. Eller så dyker de upp och vara bara ett kort litet ögonblick, ungefär som när en stjärna blinkar till på himlen.

Vi måste bara lära oss att se dem, att vara öppen för de där glimtarna när de kommer. Inte alltid lätt.P är ju kvar på sjukhuset över helgen, och apropå det såg jag det här på Marits blogg:

‎”Årets nobelpris i fysiologi eller medicin borde naturligtvis ha gått till Fredrik Reinfeldt för hans upptäckt att inga sjukdomar behöver vara längre än ett år – en upptäckt som saknar motstycke i medicinens historia.”

Gunnar Nordenstam – Läkare

Så kan man också se det! :rolleyes:


2010-10-29

... och så var det lov

Soundtrack: "Friday I'm in love" med The Cure.De är duktiga på att använda tidningshörnan, våra småsorkar till elever! Och mitt bland alla Snowmobile, Bilsport och Cosmopolitan ligger Tempus, Fokus och Allt om vetenskap. Ett enkelt sätt att se vad som läses.  ;)Och nu är det fredag och nästa vecka höstlov! Lov men inte ledigt, typ. Jag jobbar ju ändå, eftersom jag har en helt vanlig anställning och inte en lärartjänst. Några komptimmar tänker jag ta ut, men tre av förmiddagarna är ändå inbokade till möten och utbildning. Och så har jag en del läsning att ta igen. ;)

Det ska vara klassuppsättningsmöte på Arken på torsdag, och då ska vi som brukar bokprata för barn och ungdomar träffas och se vad vi ska köpa in för det ändamålet. Jag brukar nästan bara läsa ungdomsböcker till det här tillfället, de andra är så himla bra på att berätta om barnböcker och jag litar helt och fullt på deras rekomendationer. Men ungdomslitteraturen läser jag gärna!

Och den här gången är det så mycket bra jag tänker ta upp! "Hungerspelen" så klart, har du inte läst - GÖR DET!!Tänker även ta upp "Drömmar som krossas" (om en fotbollskille) och "Spelet" (skiiitrolig!!). Och så önskar jag att jag hunnit läsa "Fallen ängel", men jag var så otaktisk att jag lämnade bort den till Louise i cafeterian. Typiskt. Fast hon hade en skön kommentar idag: "Jag har det så jobbigt med mina böcker. Hemma gråter jag bara, och här är det så spännande att jag inte kan slita mig." Hon fick "Jag saknar dig, jag saknar dig" av mig förra veckan, men det gick inte för då satt hon bara och grinade på jobbet... ;)Och så är det några till böcker jag hade tänkt läsa, men inte har hunnit med. "Innebandypiraterna", "Airhead", "Saker som aldrig händer", "VM-sommar" och "Det är så logiskt alla fattar utom du". Fem böcker. Och det är ju inte förrän på torsdag, eller hur!? :D

Men nu skiter jag i det här och traskar iväg för att hälsa på P. Han är bättre men får inte komma hem än. Får sova ensam ett par nätter till. ;(


2010-10-27

Full fart framåt

Soundtrack: "What a difference a day make" med Jamie Cullum.Förra veckan skrev jag att det inte händer så mycket. Sen har jag inte hunnit skriva alls. Måndag och tisdag hade vi författaren Åsa Anderberg Strollo på besök i Parkbiblioteket, mer om det kan du läsa på Parkbibliotekets facebooksida, och det var liksom fullt upp med det.

Idag har jag varit ledig, även om jag faktiskt var in på jobbet en sväng vid lunchtid - men det var enkomt för att dricka en kopp kaffe med kollegan. Saknar henne som tusan när hon inte är där, så jag var bara tvungen! :)

Men ledig idag som sagt, tillbaka på jobbet imorgon.Ingen trollskog, bara min bakgård!


2010-10-23

Ett riktigt skönt avslut på veckan

Soundtrack: "Little bit of soul" med Bon Jovi.Det händer inte så mycket på jobbet nu - har fått ställa in den absolut sista biblioteksintroduktionen för terminen, och två grupper med småttingar fick klara sig utan sagostund eftersom kollegan som skulle ha varit med mig torsdag-fredag är sjuk. Istället har jag fokuserat på att vara en snäll, glad och hjälpsam bibliotekarie, även om jag känner att orken tryter på eftermiddagarna.

Och det är då de dyker upp, de där underbara små ögonblicken som kan lyfta en hel dag. ♥

Först kom Kristna skolgruppen med en cupcake till mig, för att jag "är en sån bra bibliotekarie och jobbar ensam så mycket". Gullungar!!Sen kom BP/EN1 och hade bokcafé med sina lärare i biblioteket. Lärarna hade fixat fika, och eleverna hade förberett genom att läsa en skönlitterär bok som de berättade om utifrån givna kriterier för de andra i små grupper.Jag fick också vara med och mingla runt, även om en del tyckte det var lite jobbigt eftersom de visste att jag hade läst boken de pratade om. Jag hade nämligen ett bokprat med dem när de kom på biblioteksintroduktion, och många valde av de böcker jag pratade om då. Men de var jätteduktiga, de hade verkligen läst och ansträngde sig för att göra en bra presentation, och de hjälpte varandra genom att lyssna, fråga och diskutera handlingen.

Och när en av eleverna ropar på mig i slutet av lektionen och säger att "Den där Avhopparen, den var riktigt bra, den!", då värmer det ett bibliotekariehjärta lite extra. Återkoppling från en av dem det verkligen berör, det är feedback när det är som bäst!Fast det var lite svårt att fokusera när kameran kom fram. :D2010-10-18

Det kom ett mail...

Soundtrack: "Moonlight shadow" med Mike Oldfield och Maggie Reilly.Fullt ös hela dagen, utlåning, återlämning, boktips, webbpublicering, telefonen ringer, tanter som vill surra en stund, planera klassbesök med lärare, ännu en biblioteksintroduktion, slipa på författarbesöket nästa vecka, och så elever i hundratal... När klockan passerar tre är det onekligen så att luften går ur mig, den sista timmen fram till stängning är inte lönt att använda till tankeverksamhet, om jag säger så.

Det får bli annat istället. Bokuppsättning. Läser Cecilias inlägg om Creative Commons och nickar igenkännande åt mina egna tankar. Kolla på påminnelselistan för de mindre barnen. Läsa eftermiddagens mail. Och där var det:

"Hej Tina!
Jag såg på Facebook att du hade gjort två snygga och informativa affischer till Öppet hus på Parkskolan i våras. Nu ska vi ha Öppet hus här på XXskolan och jag undrar om jag skulle kunna få använda dina affischer? Jag har gjort en egen affisch men dina var mycket bättre. Jag anger naturligtvis att du är upphovsman.
Vänliga hälsningar..."

Skit vad glad och stolt jag blev!! Fast samtidigt lite skamsen, bilderna har jag ju bara snott rakt av utan några som helst upphovsrättstankar. :blush:

Men mest glad. ;)Och nu: tittar ut i mörkret, ser månen kika fram mellan grankvistarna. Önskar jag hade kamera och tålamod att få till det där perfekta fotot, det som verkligen gestaltar den magiska förtrollning som ligger i månens sken. Men det är verkligen inte min grej.October 25th Cloudy Moonlight av Audreyjm529 CC (by)


2010-10-16

Tom Malmquist, en riktig inspiratör!

Soundtrack: "Van Gogh's ear" med Tom Malmquist.Måste erkänna att jag har nerräkning. Två veckor kvar till lovet - sen är det periodvila. Det har varit mycket nytt för mig den här terminen, bara hälften så mycket kollega, poesiskrivande med åk 9, udda informationssökningslektion, föredrag för utländska lärare och igår hade vi besök av en poetrackare, minsann!

Tom Malmquist, närmare bestämt, det lovande hockeylöftet som la av och istället blev poet, musiker och skribent. Hm. Spännande. "Vad kommer han att prata om?" har en del lärare frågat. "Ingen aning", har mitt svar varit. Och lite nervöst är det att fylla en aula med 300 elever för en föreläsning som jag inte riktigt har koll på. Men jag måste ju förutsätta att Karin på Länsbiblioteket, som är den som bokat honom, vet vad hon gör.

Och tusan så bra det var!!!!

Tom höll en skiiiitbra föreläsning om motivation och om att våga, våga, våga! Våga prova på, våga göra fel, våga göra bort dig - han menar att vi alla kan uppnå vår dröm, om vi vågar. Det är aldrig för sent, det är aldrig fel, det är aldrig kört - VÅGA PROVA! Han drog massor med paralleller till idrottsvärlden, pratade om Kenta Nilsson, Åsa Sandell och Mats Wilander. Men även om Edison, Harry Bernstein och Mozart. En riktig inspirationsföreläsning!

Ååh! Vad jag hoppas att de elever som satt där och lyssnade i trekvart verkligen tog till sig det han sa och att de kan plocka fram det när det behövs!

Efter föreläsningen höll Tom en workshop med lite drygt en klass. Vi fick prova på att själva skriva dikter, vackra ord, fula dikter, flytta in i en dikt - det var riktigt roliga övningar! Jag skulle gärna testa att göra det fler gånger i mindre grupper. Kul!!

Men nästa gång ska jag ha med mig ett kamerastativ... Shakin' Tina, that's me! ;)


2010-10-14

När det kommer till dem du älskar

Soundtrack: "Joy of my life" med John Fogerty.Hörde på nyheterna i går att ms-sjuka i sverige inte får rätt vård.

Det är bara det att det inte är någon nyhet. Och det drabbar absolut inte bara ms-sjuka. Men det drabbar. Det drabbar gamla, sjuka, barn. Och även mig.

När P upptäckte att det var något om var fel började det med svårigheter att åka skridskor. Efter att ha spelat hockey i nästan hela sitt liv började han plötsligt vingla runt på isen, hade ingen koll. Redan där misstänkte han att det var något allvarligt som var fel, men han gjorde som så många andra: förnekade. När han senare fick en "flapp-fot" även när han gick, var det dags att söka hjälp.

För honom gick det fort - undersökningar, ryggmärgsprov, magnetkameraröntgen och diagnos. MS. Multipel Skleros. En livslång sjukdom utan möjlighet till tillfrisknande. En anledning till att det faktiskt gick fort i just hans fall det är att i hans närhet finns människor som vet hur man tar sig fram, som kan ta tag i saker och som vägrar ge sig innan de tycker sig ha fått ett riktigt svar. En annan anledning är att en av Ps farbröder också hade MS. Det är inte ärfligt, men man ser ett visst genetiskt samband och därför fanns misstanken där på ett tidigt stadium.

Diagnos fick han. Mediciner. Nu prodigerade sjukdomen (som det heter) snabbt i alla fall, mycket snabbare än för de flesta andra. 1½ år efter diagnosen satt han i rullstol, och där sitter han än. När han och jag träffades i maj 2001 var han fortfarande en ganska vältränad och mycket solbränd kille (han hade precis avslutat en fyraveckors rehab på Tenneriffa), han jobbade halvtid, hängde ofta med kompisar ut på helgerna, ett hyfsat vanligt liv, liksom.

En del av detta berodde bland annat på en årligt återkommande MS-dag, eller teamdag som det kallas, där P varje gång fick träffa kurator, arbetsterapeut, sjukgymnast, MS-sköterska och neurolog. En rejäl genomgång av allt, vad han behövde hjälp med, nya hjälpmedel, söka fonder, funderingar kring framtida behandlingar, medicinering, osv. Dessutom fick han en gång per år åka till Härnösand på MedRehab för en treveckors rehabbehandling. Kontinuerlig sjukgymnastik, kanke återkommande psykologsamtal, träffa andra i samma situation, utbyta erfarenheter, sorger och glädjeämnen, allt koncentrerat till tre veckor - en riktig intesivkur!

Kontakten med Medicinavdelningen är inte lika stor som tidigare. Den huvudsakliga kontakten nu är med en allmänläkare på vårdcentralen. En jättebra läkare, men inte neurolog, inte den som känner P och hans sjukdom. Senast han var till Härnösand är två år sedan. Det finns inte plats för andra än nysjuka där längre. Varför? Neddragningar. Kostnadsbesparingar. Och det drabbar naturligtvis P.

Jag förstår att saker och ting kostar. Jag förstår att man måste göra prioriteringar när anslagen minskar.

MEN JAG FÖRSTÅR INTE VARFÖR MÄNNISKOR INTE SKA FÅ KOSTA?

Om pengarna inte ska läggas på människor - vad fan ska vi då lägga dem på?

Hög?

Så här ser jag det: jag har en helt OK inkomst. Jag betalar 45% i skatt. Och det är värt varenda krona när jag vet att mina pengar går till vård, omsorg och skola. Till sjuka, gamla och barn. Till människor som behöver dem.

Däremot har jag inget som helst intresse av att betala till höga riksdagslöner, och absolut inte till byråkratiska regelryttare på Försäkringskassan. Mer om det en annan gång.

Men när människor inte får kosta drabbar det även dem som behöver mest. Alla som på något sätt kommer i kontakt med sjukvården är där för att de behöver hjälp, inte för att det är så himla kul. De behöver hjälp att bli friska, att komma tillrätta med skador, eller, som i Ps fall, hjälp med att underhålla det som finns kvar så att försämringarna inte blir värre än vad de absolut måste bli.

P har inte längre möjlighet att få den hjälpen.

Och att se honom fara illa av att han känner att han blir sämre, det är det som drabbar mig. För han är the joy of my life.


Fotograf: Didrik Palmqvist


2010-10-12

Utsidan av huset

Soundtrack: "Our house" med Madness.Det blev ju ingen gräsmatta för oss i höst, marken måste få sätta sig ordentligt säger Grävar-Gubben (aka Gunnar), och den mannen ska man lita på. Alltså har det fått ta tid med altanerna, och sakta, sakta har de växt fram. Nu börjar man i alla fall skönja hur resultatet ska bli. Och det blir bra! Såklart! :)Ser ni den lille gynnaren som sitter på fönstret bredvid ytterdörren? Han har en termometer på magen, så från insidan ser man vilken temperatur det är ute. :)Och inte nog med att det inte blir någon gräsmatta - de vilda djuren har varit på vår tomt!! Fast älgarna håller sig till tomtgränsen, och det är klart, kunde jag välja på att gå bland ris och snår eller på plan om än lerig mark, då skulle jag också välja det sistnämnda. Och så höll jag på att trampa i en rävskit när jag rundade knuten - BLÄ! Jätteäckligt juh!! :D
2010-10-11

Höstpromenad på Flickr

Soundtrack: "Höstvisa" med Bo Andersson.Är så barnsligt förtjust i hösten med alla dess färger, stormar, regnskurar och mörker. I helgen tog jag faktiskt med mig kameran på en av prommarna och förevigade några av de fantastiska färger som träden bjuder oss på nu. En anledning till detta var naturligtvis att jag börjat kika lite mer på Flickr, och att jag behövde lite bilder att lägga upp. Passade också på att redigera dem lite, mest bara för att komma ihåg hur tusan det är man gör. Tycker fortfarande att Photoshops onlineverktyg passar mig bra, även om det natruligtvis är en hel del funktioner som saknas. Naja, det räcker åt mig! Ett par bilder till hittar du i min photostream på Flickr. Mer kommer.

2010-10-10

IKEA, anyone?

Soundtrack: "Visa i Molom" med Alf Hambre.

Kurig morgon. Jag sitter vid min dator och läser en riktigt bra ungdomsbok. Jag har en jätteskön soffa i vardagsrummet men saknar läslampa där. Alltså kan jag bara sitta i soffan och läsa om det är fullt dagsljus eller om det inte gör något att jag får huvudvärk. Jag behöver en läslampa, alltså.

Sitter och spanar ut i morgondimman och så börjar jag fundera. Det jag har relativt högt på inköpslistan är en bäddsoffa eller liknande till mitt rum. Då finns det en säng att sova i där, och det går att sitta riktigt skönt i den. Hmm. Har jag inte sett en soffa nyss som skulle kunna passa...? Jo, just det! Fast då skulle jag behöva göra mig av med skrivbordet, det blir lite trångt annars. Och om skrivbordet ska väck måste jag hitta en annan plats till datorn, alternativt fixa en bärbar. Hmmm....

Två timmar senare sitter vi i soffan och tomsurrar lite, P och jag, när han säger: "När jag köper en ny bärbar, vill du ha den här då?" och så klappar han lite på sin Asus. "Perfekt!" tänker jag och ser hur alla bitarna faller på plats. Bäddsoffa = spikat!

Sen inser jag att jag i alla fall inte har någon läslampa att ha vid bäddsoffan... ;)
2010-10-10

En morgon med Lady Justice

Soundtrack: "I won't let the sun go down on me" med Nik Kershaw.Har haft ett par riktigt intensiva dagar på jobbet, och när det var dags för sista kaffet i fredags kände jag hur luften gick ur mig och med ett "pfjuuuh" kände jag hur hela kroppen bara slappnade av. :)

I fredags var det nämligen dags för mitt sista högprioriterade projekt, en lektion i informationssökning i rättsvetenskapliga databaser. Hade lite småångest för det redan innan, och inte blev det bättre av att en av rektorerna ringde mig på onsdagen och berättade att den läraren slutat med omedelbar verkan, och att de inte hade någon vikarie att sätta in än. Kunde jag ta den lektionen helt själv?

Eeeh... Alltså, juridik är ju inte min starkaste sida, jag har påbörjat JÖKen en eller två gånger, men det är väl det enda. Men som vanligt tänkte jag "hur dåligt kan det gå?" och sa sen "Japp!!". Satt uppe på torsdag kväll och finslipade på det sista, och på fredag morgon kom de stackars små liven till mig i biblioteket...

Vi pratade lite rent allmänt om informationssökning, jag visade dem den del av SAB-systemet som berör samhälls- och rättsvetenskap, var vi har O-hyllan och så naturligtvis vår webbkatalog.

Och sen var det dags.

Utgick från länktipsen jag har samlat på Parkbibliotekets facebooksida. Jag lägger gärna upp mina länktips där, eftersom då vet jag att det är lätt för dem att hitta åt länkarna senare. Det blir en ny underavdelning lite nu och då, oftast när jag har kniven mot strupen och behöver samla tipsen på ett ställe inför ett lektiontillfälle. Vi tittade lite på Riksdagen.se, Lagrummet.se och EUR-lex, och desto mer på Juridik på nätet och EU-lagstiftningen. På slutet pratade vi lite om BRÅ och Brottsoffermyndigheten också. Och de har koll, ungdomarna, och vet vad de båda gör.

Gick väl hyfsat, även om det naturligtvis hade känts bättre att ha någon med som kan juridik också. Och så är det enklare att göra relevanta sökningar om läraren är med, eftersom ha/on vet vad de kommer att pyssla med framöver. Men det fick duga, eleverna kändes nöjda också och kom med både frågor och kommentarer under lektionens gång.Lady Justice fountain by Leonieke Aalders
CC (by nc)
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/zqqXMXpyAkE?fs=1&amp;hl=sv_SE&amp;rel=0&amp;color1=0x006699&amp;color2=0x54abd6"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/zqqXMXpyAkE?fs=1&amp;hl=sv_SE&amp;rel=0&amp;color1=0x006699&amp;color2=0x54abd6" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>


2010-10-07

PoesÖ-uppföljning

Soundtrack: "Air" av J. S. Bach.Är sjukt stolt över att få ha varit delaktig i PoesÖ-projektet som nu närmar sig sitt slut!

Idag hade jag och Maria som jobbat mot Sörlidenskolan en sista uppföljning tillsammans med Annica och Annika från Arkenbiblioteket. Det första jag gjorde i morse var att springa bort till Sörliden och hämta ett usb-minne hos Annica, lärare i åk 9. Där hade hon sparat en filmfil, som består dels av elevernas egna uppläsningar av sina dikter, dels av de illustrationer de fått göra till dikterna. Annica (från Arken) utbrast ett spontant "det var precis så här jag hoppades att det skulle kunna bli!" när vi tittade på filen tillsammans. Och visst är de duktiga!Det var dagens roligaste!

Men nu är det verkligen dags att slipa på det sista inför morgonens lektion i informationssökning i rättsdatabaser. Eller, slipa och slipa, det är nog till att börja med den stora raspen, tror jag. Nåja, själva grovyxningen är i alla fall gjord! ;)


2010-10-06

For those who won't accept deception

Soundtrack: "Everything is everything" med Lauryn Hill.Jag var på Soppsällskapet hos Kristin i måndags - många bra böcker, och en tokgod köttfärssoppa! Erkände när jag var där att jag hoppar lite över skaklarna ibland, och faktiskt har en annan på sidan om, även om det inte är något jag talar så där väldigt öppet om. Men nu vet de andra sanningen om mig.

Och idag var det dags.

Dags att för första gången på riktigt vara med i en internetbokcirkel! Har smyggluttat lite förut, men inte hittat varken bok eller sida som tilltalat mig. Förrän Johanna på Bokhora förslog att vi skulle bokcirkla Robert Cormiers "Och katten tog en mus". Det verkar inte vara ett sånt himla drag där än, men jag hoppas det kommer!

Johanna har skrivit en kort sammanfattning av boken tillsammans med starten på cirklandet, och det är ju inget tvång att man måste ha läst den nu, har du läst den tidigare kan du ändå vara med!

Själv gillade jag den. En lättläst bok, den har korta kapitel med ett driv fastän de nästan helt saknar cliffhangers, och det tillsammans med den dova stämningen skapade en helhet som verkligen tilltalade mig. Hade nästan lite småångest ett tag för att den kändes så mörk, en liten klump som skavde i magen – och sånt gillar jag! Hoppysslandet av små, små detaljer som sakta skapar helhet är snyggt gjort och gav hela tiden bränsle åt drivet. Men Adam, huvudpersonen, i sig vet jag inte om jag kan säga något om? Det är mer hans känslor än hans person som fastnat hos mig.

Ska bli intressant att se vart den här tar vägen.Och igår ramlade ett litet, litet paket ner i brevlådan här hemma. Det var "Det nätpolitiska manifestet" som är nästa bok att diskuteras på Bokprat. Det är mitt nästa internetcirkelprojekt.

Så här beskriver förlaget boken:

"Det nätpolitiska manifestet tar dig från Teherans gator till nätets djupaste darknets, från tingsrätten i Stockholm till de surrande datorhallar där varje steg du tar på nätet registreras.

Det är en svindlande text som visar hur internet kastat omkull vår politiska tillvaro och bundit oss vid en teknologi som inte går att skilja från våra liv. Nätet är en möjlighet till politisk kamp och frigörelse, men det kan också utgöra ett verktyg för övervakning och repression.

Genom en analys av de senaste årens konflikter kring The Pirate Bay-rättegången och genomdrivandet av FRA-lagen, men även globala nätrelaterade händelser som demonstrationerna i Iran och hjälpkonvojen till Gaza, visar Christopher Kullenberg vägen till ett kompromisslöst nätpolitiskt motstånd med räckvidd långt utanför fiberkanalerna.”


Känns riktigt intressant, tycker jag!

Det är så självklart att jag ska skriva (nästan) vad jag vill, yttrandefriheten är en av våra grundstenar. I andra delar av världen riskera människor fängelse eller dödsstraff. Generation Y är en sådan blogg som jag följer lite sporadiskt.

Yoani skriver om sina vardagliga saker. Om att inte ha mat, inte ha pengar, om korruption och svarta affärer. Hon skriver om hot och polisförhör. Hon accepterar inte vad som helst. Hon vill få fram sanningen.¡Viva Cuba Libre! by Aaron Escobar ♦ (the spaniard)™ CC (by, nc)2010-10-04

Knökfullt både i skallen och på papperet

Soundtrack: "Vingar" med Mikael Rickfors.Har alldeles för många bollar i luften just nu! Försöker verkligen banka in prioriteringsordningen för den här och nästkommande vecka i min trånga skalle:
1. Databaslektion i Rättsvetenskap (samlar länkar, tips och testar databaser varje ledig sekund i informationsdisken!)
2. Bokprat engelska B (hyfsad koll - "ska bara" läsa ett par titlar till. Eller kanske tre.)
3. Bokprat lättlästa böcker (har koll - snabbrepetera lite på ett par av titlarna så löser det sig.)

Mellan de här tillfällena har jag lyckats trycka in två biblioteksintroduktioner med bokprat (check! - puh), uppföljning av PoesÖ-projektet (måste hämta USB-minne på Annicas skrivbord innan torsdag - hon är i typ Rom?), APT (lägga upp mina ärenden, som jag skrivit upp på ett papper. Någonstans) och en halvdag med Tom Malmquist som avslutning på det hela (skicka ut informationen om det - check!).

Ja, och så de vanliga sagostunderna och biblioteksbesöken från mellanstadiet, förstås. Det känns lite frusterande att vara ensam halva veckorna när det är så mycket jag vill engagera mig i! Jag vet att jag verkligen måste bli bättre på att planera, men det känns som om det inte spelar någen roll hur mycket jag planerar. Jag vill ju ändå vara med på så mycket som möjligt, så därför säger jag "ja" även om jag är osäker på om det kommer att fungera. Den enda gång jag verkligen säger "nej", det är när det är helt kört.

Tur jag har snälla och förstående lärarkollegor som vet hur min vardag ser ut! :)Och så är jag himla stolt över min mamma och pappa som har varit med i Länstidningen! Eller, egentligen var det väl tänkt att fokus skulle ligga på huset, men jag är mer stolt över mams och paps och det otroliga arbete de lägger ner på mitt underbara barndomshem!  ;)

Pappa och mamma

Och visst ser han cool ut, lilla pappa! :D

Men nu känns det som om jag har geggamoja i skallen - tur jag ska få gå till Kristin, träffa resten av Soppsällskapet och bli bjuden på middag! Najs!


2010-10-03

Kul va?!

Soundtrack: "Nu tar vi dom" med Tre Kronor.Hockeyhumor när den är som bäst - min käre make P skrattar sig orkeslös V A R J E gång den här reklamen dyker upp på TV. OK, visst är den rolig, men jag tror att man faktiskt måste ha varit en sån som helt plötsligt lägger på en tackling i vardagsrummet för att verkligen uppskatta humorn i den.Ett annat slag av hockeyhumor är väl den underbara musikvideon Tre Kronor gjorde till VM-låten 1989. ;) När jag pluggade i Umeå var faktiskt Håkan Södergren en hel del i Beteendevetarhuset, och det var omöjligt att inte nynna på denna fantastiska slagdänga när man gick förbi honom där han satt i godan ro med en kopp kaffe...

Och naturligtvis hade jag den på kassett också. Typ fyra fem gånger i rad... :D


2010-10-03

Kliiga fingrar idag.

Soundtrack: "Autumn" med Paolo Nutini.Lördagar går oftast i vilans tecken, lite småplock, lite lite matlagning, en kortisprom, och så slappandet - över en bok, vid datorn eller som igår, framför TVn.

Söndagar, däremot, har en förmåga att fyllas med allt mellan himmel och jord! Veckans matplanering och matlagning av lunchdosor, kanske en sväng till Stugan (inte idag), till stan en snabbis med svärmor, världens bästa Klara på besök, läsa ut bokcirkelboken eller bara försjunka i något helt annat, skyffla ut gruslasset som ligger på hallgolvet, ett längre träningspass eller en långsväng ensam med tankarna... och så en vilja att komma igång med lite nya grejor!

Just idag vill jag ta tag i Cecilias inlägg om vad hon gör under sina jobbdagar, jag har ju fått i uppgift att på ett enkelt och kortfattat sätt tydliggöra vad vi gör i biblioteket för skolledning och övrig personal. Jag har påbörjat tankarna lite under veckan som gått, och inser nu när jag sitter här och det bara kliar i fingrarna att jag borde verkligen bli bättre på att använda Google Docs istället för att spara på användaren på jobbet. Eller också inte, man ska vara ledig på helgerna, va?

autumn fades

Autumn fades by Aunt Owwee CC (by)

Eftersom jag inte kunde lägga tid och energi på jobbtankar har jag istället försökt förstå det här med Creative Commons. Roligt, men lite lurigt. Någon som kan säga om jag gjort rätt? Eller vad jag gjort galet? ;)

Och Alicia, om du läser det här, kolla på CC du också, vore kul om du ville dela med dig av alla dina vackra bilder och samtidigt få lite länkning till dem! :)


2010-10-01

Bäst när det gäller - det är jag, det...

Soundtrack: "King of My Castle" med Wamdue Project.Överlevde morgonens engelskspråkiga timme med de besökande lärarna från Italien och Tyskland. Och inte bara överlevde - det var så klart jätteroligt! Kul att se dem intresserade och framförallt roligt att få visa på saker om de inte hade en aning om! Måste (lite skadeglatt) erkänna att när det kom fram att de aldrig hört talas om Project Gutenberg, då kände jag att det här är huuuur lugnt som helst! I'm Queen of my castle! :D

Fast jag tycker att det är lite fascinerande att man, utan några som helst problem, kan prata om det här i en dryg timme! (Och, ja, jag vet att jag har stavat fel!) :)I och för sig gjorde vi ett par små utsvävningar till bland annat Spotify och så fick jag tips på Filsh.net, en tysk tjänst för privat bruk. Inget att tipsa elever och allmänhet om, alltså. ;)


Om mig

Min profilbild

RSS 2.0