2010-09-30

Skjut mig inte!!

Soundtrack: "I got a feeling" med Black Eyed Peas.Första ensamma dagen av fem innan kollegan är tillbaka igen. Det är skitkonstigt att jobba själv, att inte ha någon att bolla idéer eller fundera tillsammans med. Det känns halvt, liksom.

Dagen har ändå bara rusat förbi, så snabbt att jag sitter och dricker eftermiddagskaffet nu, en kvart efter stängning. Har ägnat luckorna i det löpande diskjobbet med att planera ett kombinerat bokprat och sagostund för två gymnasieettor, har filat på schemat för vårt kommande författarbesök, struntat i presentationen jag ska hålla i morgon bitti, lyckats tappa telefonen i golvet tre gånger (men jag missade i alla fall toaletten!) och börjat fundera lite smått på kommande bokprat med mellanstadiet. Typ.

Och så har jag haft besök av mitt "Glada Grodan"-gäng, ett par tre killar som nu går i åttan och som kommer in på biblioteket minst en gång varje vecka. De pratar, lånar, diskuterar, tipsar mig om böcker och verkligen gillar att vara här! Och det har de gjort sen jag började här för tre år sen! Helmysiga grabbar. Dagens lärdom stod Khaled, en av killarna för när han delade med sig av de tre mest användbara fraserna på arabiska:
"Hej, jag heter..."
"Jag är vilse och behöver hjälp att hitta hem."
Och så:
"Skjut mig inte!"

De har humor, de små liven... ;)Och jag har gott hopp för kvällen - sprang på den här skylten när jag gick på toa nyss.Tror MODO plockar Timrå rejält ikväll. Jorå.


2010-09-29

The library on the Internet

Soundtrack: "Små cyklar" med Lava och Vide.Sitter och våndas på jobbet. Inte nog med att jag nu är utan kollega i fem dagar igen, jag har dessutom tagit på mig två lite speciella lektionstillfällen.

Nästa fredag ska jag ha en informationssökningslektion - i ämnet Rättsvetenskap. Jag visste redan när jag sa "jajamen" att det här är ett misstag, eftersom mina kunskaper om de rättsvetenskapliga informationskällorna är minst sagt diminutiva. Men jag kan OMÖJLIGT säga ens ett "nja" till en lärare som ber så vackert! Nåja, det är ju inte förrän nästa vecka, och Referensbiblioteket har hjälpt mig ur mången knipa tidigare. Det löser sig, sa han som sket i badkaret! :)

Då känns det lite värre med den här veckans utmaning. På fredag får jag besök av ett gäng lärare, dels från Parkskolan, naturligtvis, dels från våra medarbetarskolor i Italien, Storbritannien och Bulgarien. Jag har blivit ombedd att hålla en liten presentation om bibliotekets webbaserade tjänster - och naturligtvis på engelska. Oh my f*ing God! :o

Vad ska jag säga då? Vad ska jag visa? Vad heter bibliotekskatalog på engelska, hur förklarar jag nedladdningen av daisy-böcker till våra elever med läsproblem och funktionen av strömmande e-ljudböcker? Hur vanligt är det att bibliotek i andra länder finns på Facebook, kan man låna musik via biblioteket i Italien och hur i hela friden hade jag tänkt mig lösa detta?

Jag är rädd att det blir som vanligt - tvärångest tio minuter innan. Och sen en suck av lättnad när det hela är över. Och förhoppningsvis feedback av mina lärare, så jag vet om jag var lite rätt ute eller flera mil från cykelvägen! :D


2010-09-28

"Och katten tog en mus" av Robert Cormier

Soundtrack: "The Farmer in the Dell", traditionell barnvisa.Känner mig lite som en elev ikväll. Sitter och tokläser "Och katten tog en mus" av Robert Cormier. En ungdomsbok med drygt 20 år på nacken, och som jag väl kanske egentligen borde ha läst när den var sprillans ny. Men jag läste ju liksom aldrig ungdomsböcker, jag. Kan känna att det är en liten miss så här i efterhand, det vore ju inte dumt om man åtminstone läst de mest omtalade ungdomsböckerna när man faktiskt jobbar i ett skolbibliotek, men, men.

Och så såg jag på Bokhora för någon vecka sedan ett förslag om att bokcirkla just "Och katten tog en mus". Nappade, lånade hem boken, men sköt upp läsandet lite. Och nu är det ju dags - bokcirklandet är i morgon...

Gillar verkligen det jag läst så här långt, även om stämningen i boken bitvis är ganska otäck utan att vara påtaglig. Tror att det mest sitter i titeln, orginalets titel är "I am the cheese" och den anspelar på barnvisan "The Farmer in the Dell". Jag är som sagt inte färdig än, men jag antar att det är Adam, pojken som är bokens huvudperson, som är den där ostbiten som står kvar där, ensam och bortvald. :(Men nu ser jag att det hela är uppskjutet en vecka! Ha! Då kan jag ju låta den vila lite, till helgen eller så... ;)


2010-09-27

I'm gonna save my money... OHH, SHOES!*

Soundtrack: "Diggi-Loo Diggi-Ley" med Herreys.Det är mycket jag älskar med mitt jobb - eleverna, lärarna, kollegan, småbarnen, tanterna, osv, osv. Sen finns det ett par saker som jag lärt mig uppskatta genom den tidigare avsaknaden av dem. Efter att ha jobbat på bland annat ett par olika bensinstationer i mååånga år har jag verkligen lärt mig att uppskatta att ta på mig mina egna kläder på morgonen. Ingen uniform, ingen tråkig, stel skjorta med dålig passform, utan MINA kläder. Och framförallt, MINA skor.

Jag har alltid gillat skor, alltid hittat minst ett par varje gång jag går in i en skoaffär, och alltid gillat att använda dem. Och det gör jag fortfarande. Innanför mitt och kollegans kontor har vi vårt bokmagasin, där vi även har våra klädskåp. Under sommaren städade jag ur magasinet lite, och vi fick en hel massa tomma hyllor - som jag nu fyllt. De fungerar mer som skohyllor än som bokhyllor, just nu...

Och idag fick jag en helt ny bok i min hand - "Fifty shoes that changed the world". En sådan titel förpliktar inte så lite, inte. Började bläddra i den och hittade bland annat Nikes Air Jordan, flip-flopen, stilettklacken och Converse, som tydligen hängt med ända sen 1917. Hade jag ingen aaaning om!

Och så fanns Foppa-toffeln med! Inte illa! Och med tanke på hur de där pjucksen används så kan man nog faktiskt säga att de förändrat världen lite. :)* I'm gonna save my money.. I'm gonna save my money.. OHH, SHOES!Och så har jag nog haft årets gulligaste gymnasieettor på besök idag. Så där underbart småpojksaktiga att man bara vill kasta sig på dem och göra en "goalelle", ni vet, när man på gammeltantsmanér tar tag i ena kinden och nyper till samtidigt som man säger typ "men vilken duktig liten pojke du är minsann!" :D


2010-09-26

Dags att kura lite

Soundtrack: "Your heart is as black as night" med Melody GardotTråkdag idag. Typisk "å nej det där måste jag ju göra innan månaden är slut"-dag. Blätråkigt. :(

Har i alla fall druckit en kopp kaffe i solen på altanen (den tar sig!) och nu ska jag ta med mig Melody Gardot, "Syskonkärlek" och kura i badkaret en stund.Ny dag i morgon, lite bokprat, lite introduktion, lite engelska, och så Arkenbibliotekets nya satsning "Måndagsboken", en bokcirkel för ungdomar mellan 13-18 år. Och så vi bibliotekarier, förstås! :)

Det ser jag fram emot!


2010-09-25

Trött och grinig men söt som socker

Soundtrack: "November rain" med Guns N' Roses.Jag är en människa med ritualer. Vissa saker vill jag verkligen bara ha på ett sätt, och jag kan bli riktigt grinig när mina cirklar rubbas. (Ja, jag vet att Archimedes inte sa så, men ni fattar vad jag menar.)

Mina morgonvanor är en sån sak. Jag är ingen morgonmänniska, har aldrig varit och har inga som helst illusioner om att någonsin bli det. När jag vaknar är jag alltid trött, grinig och jävligt jobbig. Det hindrar ju inte att P allt som oftast väcker mig på ett brutalt sätt - ofta genom att chocka mig genom att sjunga, rycka av mig täcket eller göra något annat som renderar ett regelrätt kuddkrig. Han menar som så att om jag ändå ska vara sur och grinig, kan han ju lika gärna ha lite kul när han väcker mig, eftersom resultatet är detsamma oavsett om han är snäll och försiktigt eller inte. Att han INTE skulle väcka mig, det finns liksom inte på hans karta.

Nåja.

När jag väl är uppe går allt på rutin. Toaletten, hämta tidningen, hacka ner en frukt i tallriken, hälla på youhurt, müsli, sätta mig, äta och läsa tidningen. Sen kaffe och ett ägg. Sen kanske börja tala lite. Kanske.

I morse läste jag en kort artikel om SAD, årstidsbunden depression. Jag har alltid gillat hösten, jag gillar färgerna, den klara luften, dofterna och att det känns som om vi börjar om med något. Att jag hamnade i ett skolbibliotek har bara förstärkt den känslan. Men i år har jag mest bara varit trött och gnällig. Jag nästan somnar när jag kommer hem, jag ids inte cykla till jobbet längre, jag gnäller över situationen på jobbet, jag beklagar mig inför mina lärarkollegor - den där glada och positiva Tina som brukar vara där är liksom borta!?

Naturligtvis bidrar min jobbsituation till det hela, något annat tror jag inte. Men lite funderar jag ändå när jag i artikeln läser:

"Vanligt är att känna stor trötthet som inte lindras av mer sömn. Ett annat vanligt tecken är ökat sötsug. Vissa får även svårt att sova och sämre aptit."

Trött är jag. Ändå sover jag bara halva nätterna. Och de senaste två veckorna har jag fått i mig mer socker än en vanlig ridskolehäst har tillgång till på ett helt år. Hm. Tror det är dags att skippa datorn nu, dra på regnstället och ta en prom i det lilla dagsljus vi ändå har.

Och se över min sockerkonsumtion lite när jag kommer hem...2010-09-22

E-boksläsning

Soundtrack: "Banankontakt" med Electric Banana Band.Ja, alltså, jag är ju lite av en tekniknörd, det har jag ju nyligen erkänt. Redan tidigt på vårvintern köpte jag mig en läsplatta, och jag gillar den! Jag tror på den idén, och är övertygad om att de kommer att bli betydligt vanligare även om det fattas en del på de plattor som finns nu.

Min Letto är en helt vanlig standardplatta, inget WiFi, inget lull-lull, och det är väl det jag saknar mest. Drömmen vore att slippa gå ut till brevlådan på morgonen, att jag istället kan ta min läsplatta, starta den och läsa tidningen (HELA tidningen, inte någon lousy förkortad onlineversion) där istället. Att snabbt och enkelt kunna ladda ner böcker, dagstidningar, vecko- och vetenskapsmagasin, filer, allt som ska läsas - det vill jag ha!

Men det kräver ju också att förlag och tidningsredaktioner slutar vara så himla rädda för piratkopiering och att de slutar med att i panik skrika upphovsrättigheter hela tiden och istället ser möjligheterna.

Jag har ännu inte köpt några e-böcker, utan jag lånar dem från Elib genom biblioteket här i Ö-vik. De finns bara i några olika format, och det har ju med säkerheten att göra, att det ska vara svårare att kopiera eller skriva ut dem. En del tycker att det gör det lite knövligt att låna och lägga över dem på en platta, och jag hade en del bekymmer själv innan jag helt sonika struntade i minneskortet och bara sparar direkt på plattans minne.

Jag har faktiskt haft en annan bärbar "läsplatta" i flera år. På min förra telefon, en Nokia N76, hade jag laddat ner MobiReader, ett program som möjliggjorde läsning av vissa av Elibs böcker. Det var lite litet att läsa på den skärmen, men det funkade faktiskt. Och tänk hur det skulle vara på iPhonen! Meeen! Alltså, jag vet ju att Elibs böcker inte har fungerat på iPhone och så på grund av kopieringsskyddet, men jag trodde väl att de skulle ha fixat en app till nu!? Jag menar, hur svårt kan det vara?!? ;)

Sätt lite fart, för böfvlen!


2010-09-21

Minsann! Hade ja'nte rätt, va?

Soundtrack: "Alltid rött, alltid rätt" med Imperiet.Jag var på ett möte förra veckan. Ett möte där jag ville ha klargjort vilken verksamhet Parkbiblioteket ska ha nu när vi tappat 25 % av vår arbetstid. Det kändes faktiskt klarare när jag gick därifrån, även om allt inte är löst så hade jag en känsla av att ha kommit en bit på vägen.

Med mig hade jag också en liten iskall hand som kramade om mitt inre. Flera gånger under samtalet fick jag försvara de bokprat jag har med eleverna. Det var absolut inte självklart att det var något jag skulle ha för högstadiet, tvärtom! Och när jag pratade om verksamheten på gymnasienivå blev jag riktigt förbannad över det svar jag fick.

Att läsfrämjande är en del av min profession, att jag jobbar tillsammans med lärare och annan pedagogisk personal för att öka elevernas läsförståelse oavsett ålder, det bemöttes på ett sätt som jag inte kunde uppfatta som något annat än väldigt nedlåtande. Mot både mig och de elever jag möter.

Jag blev väldigt besviken på det här, och samtidigt börjar ju tankarna snurra - tänk om jag faktiskt har fel? (Det har hänt förut. En gång i alla fall...)

Så idag fick jag ett tips om en debattartikel som Stefan Eklund, Svenska Dagbladets kulturchef, skrivit om kultur- och skolpolitiken. Läs den i sin helhet här! Ett kort utdrag som värmde mitt hjärta och delvis smälte den där kalla handen är:

Att ge den uppväxande generationen verktyg för att förstå det främmande har sällan haft plats på agendan för kulturpolitiska satsningar de senaste 15-20 åren. Resultatet har blivit en kunskapsbrist, den främsta drivkraften bakom SDs framgångar.

Den uppväxande generationen - var är den övre åldersgränsen för den? Nog borde väl gymnasieungdomar gå in under det epitetet?

Vidare skriver Eklund att:

Skolbibliotekens roll har försvagats enormt. Idag saknar var tredje elev tillgång till ett skolbibliotek. Kontakten med kvalificerad skönlitteratur är ovärderlig för en tolerant människosyn. Entusiastiska och kunniga bibliotekariers möjlighet att påverka unga människors läsande kan inte överskattas.

Tack för det!

Jag hade alltså inte fel den här gången!

(Heller.)


2010-09-19

Bättre att ascha i gruset än att aldrig starta en båge*

Soundtrack: "Non, je ne regrette rien" med Edith Piaf.

Jag har en ganska enkel livsfilosofi: var glad, var snäll och var inte rädd för att ångra dig.

Det skadar aldrig att testa saker! Det enda jag tycker man behöver ångra här i livet, det är när man har gjort någon annan illa. Det är det enda. Det betyder naturligvis inte att jag bara har gjort saker som jag inte ångrar, men det är egentligen bara småtjafs. Bara små ångestglimtar över saker och ting som i det långa loppet inte betyder något. Ni vet, "vem bryr sig om hundra år"-saker.

Idag fick jag en sån där liten onödig ångestattack. Jag har på ett lite korkat sätt lämnat ut delar av mig själv som jag egentligen inte vill att någon annan än mina närmaste ska veta. Men i ett härligt sällskap, när samtalet pågått ett tag och vi lärt känna varandra lite mer, så slank ett och annat obetänksamt ord ur mig. Och idag fick jag alltså lite ångest över det.

Och då finns det ju bara ett att göra, eller hur? Ta tag i det, prata och förklara hur jag känner och varför, och hoppas på förståelse. Och det var tack och lov både snabbt och enkelt gjort!

Sen gjorde jag en rödvinsbärspaj med kolasås. Det klär mig mycket bättre än en svart ångestmantel. :)Så, nej, jag ångrar ingenting.* Rubriken är ett citat från en sketch i Ammerårevyn där Fred Seldahl spottar ur sig ordspråk (om än lite modifierade) på löpande band. Jag tycker att det här är så mycket bättre än orginalet "Bättre lyss till den sträng som brast, än att aldrig spänna en båge".


2010-09-18

Nu är den här!

I måndags låg det där på bänken i hallen - ett litet, litet vitt paket, men ack så efterlängtat! Äntligen!! Min Iphone!! :)
(För er som inte riktigt känner mig - tekniska pryttlar är en stooor svaghet jag har...)Snabbt upp med lådan som låg i, packade ur innehållet och startade datorn. Man skulle tydligen börja med att synka den mot datorn. Ut på nätet och hämta hem rätt programvara, installera och... Nähä? Just det ja - sim-kortet måste ju i! Fram med min slitna, stackars sprukna Nokia och efter en lååång och alldeles för jämn kamp gick jag äntligen segrande ur striden med batteriluckan och fick fram sim-kortet. Och då är det inte ett microsim! Besvikelse! Jag vet att jag kollade upp att jag hade rätt kort när jag beställde telefonen, det var bara det att jag kollade på minneskortet istället för simkortet. Klantigt! Bara att ringa Telia och be dem skicka ett nytt, alltså. :(

Men alltså, sitta med en ny efterlängtad telefon och inte kunna använda den?! Kikade lite på sim-kortet och tog sen fram saxen och friserade det lite, pusslade in det  korthållaren och - JA! Det funkade!! :D

Fast något galet blev det ändå, fick inte med telefonboken fast jag faktiskt dubbelkollade att jag hade fört över kontakterna till sim-kortet. Nåja, det kunde vänta tills det nya kortet kom, och nu sitter jag här, synkroniserar, för över, letar appar och bara myser. ;)

Ska in till stan senare, och då tänkte jag testa min Nike + Ipod-app.


Mmmmm.... tekniska grejjer....Soundtrack: "Material girl" med Madonna:2010-09-16

I ett av världens hörn

Jag är född i en liten by
i ett av världens hörn.
Vid en landsväg där allt tar slut...


Var hem till Boberg i helgen. Kändes skönt att komma hem utan att det var något extra, bara en vanlig helg. Och dessutom riktigt länge sedan jag var med på älgjakten, det blev några efterlängtade timmar i skogen. Försökte mig också på att fånga Skutt, mamma och pappas hund, på bild. Det gick väl sådär. ;)


Men till slut så! Matdags...

Fin-bubben! :)Och här är soundtracket till det här inlägget:2010-09-14

Fifties makeover

Har fått mig en rejäl makeover idag! Det hela började egentligen med ett par riktigt snygga skor jag hade på jobbet för någon vecka sedan, och slutade med en håruppsättning och sminkning idag som hette duga! :DJag har länge velat prova på en håruppsättning a la femtiotal med tillhörande sminkning, men inte kommit mig riktigt för med att kolla upp hur man ska göra. Började surra om det igen när jag hade mina nya pjuks för någon vecka sedan, och förra veckan kastade jag ur mig en fråga om det till en av lärarna på Frisörprogrammet.

Hon nappade direkt och sa att en av tjejerna i trean säkert var villig att testa. Tösen dök upp i biblioteket lite senare och vi bestämde att jag skulle komma till salongen idag på förmiddagen. Sagt och gjort.

Och idag var det dags. Hon tvättade och la upp håret på spolar, sen var det toupering så det stod härliga till innan hon lugnt och målmedvetet började lägga frisyren tillrätta. Och så bra det blev!! :D

Och som grädde på moset fick jag mig en sminkning också, och jag är bara SÅ nöjd med resultatet! Fick lite tips och tricks med mig hem också, ifall jag vill testa på en annan (liiite enklare) femtiotalsfrisyr senare.

Och på vägen hem smet jag in på Åhléns och köpte eyeliner och ett riktigt rött läppstift. :thumbup:Fick en hel del kommentarer under resten av dagen från både lärare och elever. Och skillnad är det ju - så här brukar jag se ut på jobbet:

Tro hur jag ser ut imorgon? ;)


2010-09-09

1337

Ibland känner jag mig bara så himla gammal! :D

1337, till exempel.

Alltså, när vi kollar genom våra elevers kontaktuppgifter vill vi att de också ska välja en kod. Jag ljuger inte om jag säger att en tredjedel av alla ettor har valt just 1337. Vadå 1337? I don't get it?! "Elit" svarar en av de (betydligt) yngre bekantskaperna. OK...?

:question:

Gör en googling och förstår... lite mer. Men ändå inte. Vadå "elit"? Ursäkta, men ÄR jag så jäkla gammal att jag inte fattar att hela grejen är att... det inte är något mer? Bara, ja, "elit"?

Jag fattar inte.

Och språkförbistringen går åt båda hållen. Under poesilektionen jag och kollegan från Boklådan i Själevad hade med niorna i tisdags var det en av killarna som skrev en riktigt bra haikudikt. Jag gillade den skarpt och frågade:

- Får jag knycka den?
- Va?
- Ja, får jag knycka den av dig, liksom?
- Eeeh, vadå? Knicka?
Här lägger sig en av tjejerna i klassen i.
- Meh. Hon menar baxa, juh!
Killen ljusar och ansiktet spricker upp i ett leende.
- Ja, men självklart! Hörde ni det? ropar han till kompisarna en bit bort. Hon ska ta min dikt, jag är redan berömd, juh!

Ursäkta mig. Baxa? Alltså... då flyttar man på ju något stort och tungt. Eller? :bigeyes:borde bli poet
för jag är den bästa är
är så fucking stolt

//W i nian på Sörlidenskolan


2010-09-08

Scrappning i biblan

Nog måste man väl gilla idén att ta en etikett från en snusask och scrappa den på en bok om scrappning...?Underfundiga, underbara elever!! :)


2010-09-06

Religionslektion

Vad gör man om får till uppgift att under religionslektionen illustrera en av Odens korpar? Man går naturligtvis till biblioteket och letar bra förebilder! Dessvärre tror jag att lexikonet drog det kortare strået, och att korparna i Hälge fick stå modell istället...
2010-09-04

Höstdrömmar

Drömmer om långa sköna turer i en höstdoftande skog. Att känna fukten bita tag i byxorna, kanske se lite svamp, höra en fågel en bit bort eller bara gå genom tystnaden och känna den som en skyddande vägg, något som håller den jobbiga, tråkiga, saker-jag-inte-kan-påverka-känslan borta.

Istället sitter jag vid min dator den här helgen också, försöker säkerhetskopiera allt jag vill ha kvar eftersom datoreländet nu sjunger på näst sista versen. Imorgon hoppas jag kunna formatera och påbörja installationerna av allt det där som man inte tänker på - drivrutiner till nätverkskort, ljudkort, dvd-brännare, allt sånt där trist som bara ska fungera.Men nästa helg hoppas jag att jag finns i en höstdoftande skog. Har jag tur (?) kanske jag och Stora Syster får traska till Oxpasset, eller så får vi se solen stiga över vackra, vackra Rävbacken.

Hoppas.


2010-09-02

Moderne Andy och en riktigt bra bibliotekarie

Har läst på om modernismen idag. Flera lärare har varit in i biblan under veckan och frågat efter böcker och annan information om modernismen och alla de små-ismer som hör den till. Anledningen är naturligtvis Andy.Tycker att det är inte så lite coolt att Örnsköldsviks museum har fått hit en utställning av och om Andy Warhol! Jag har inte varit och sett den själv än, men utställningen är kvar i tre veckor till, och jag tänker inte missa den! Skitcoolt! Fantastiskt bra jobbat!!!

Och att det dessutom innebär att jag måste läsa på lite om modernismen, expressionismen, dadaismen och de andra moderna ismerna (plus fascismen och nazismen), gör ju egentligen ingenting. Många lucköppningar har det varit idag. "Rimbaud? Ahaaa....!" Det är inte utan att det känns som att det saknas en bit av bibliotekarieutbildningen eftersom jag aldrig läst litteraturvetenskap. Men kom och fråga mig något som har med det historiska området att göra, och jag lovar att rocka brallorna av er!! :D

Och apropå litteraturvetenskap - Sofia, en av alla dessa underbara elever som tog studenten i våras var förbi idag. Hon läser litteraturvetenskap i Umeå och skulle läsa Homeros i helgen. Blir så glad i hjärtat när de "gamla" kommer in, ger mig en kram och frågar om hjälp. Att de gör sig omaket att komma upp på Park när de behöver bibliotekshjälp istället för att ta enklaste vägen och gå till Arken, det värmer.

Då skiter jag i att jag inte har läst litteraturvetenskap.

För jag är en bra bibliotekarie ändå.

Jävligt bra.2010-09-01

Introduktioner, poesi och samtal med en chef

Idag har hela dagen gått i 100 knyck! Rivstartade med biblioteksinroduktion för en etta, fortsatte med en poesilektion i åk nio på Sörliden och avslutade sen dagen med ytterligare en introduktion. Härliga gymnasieettor som inte tvekar att ta för sig och som inte är rädda för att synas. Sånt gillas!

Poesilektionen är en del av PoesÖ-projektet som biblioteken i Örnsköldsvik har dragit igång. Det hela började egentligen igår när Daniel Boyacioglu var på besök, och han hade utan tvivel gjort intryck! Tyvärr hade inte jag möjlighet att vara med igår, men Maria, min bibliotekariekollega i det här projektet, var med. Bland annat sa han att poesi handlar inte om orden på papperet som i prosa, utan om mellanrummet mellan raderna. Bra sagt! En av killarna i klassen mindes en av Daniels dikter och gav den som exempel på vad han menade. När vi pratade om olika sorters poesi kom de med massor av bra förslag, och både jag och Maria fick lära oss något nytt! :)

Sedan fick de prova på att göra ett poesipussel. En del tyckte att det var väldigt svårt, medan andra verkligen såg det som en utmaning. Vi fick in jättefina dikter och jag är helt övertygad om att Annika, som egentligen är deras lärare, kommer att få dem uträtta storverk senare under poesiskrivningen!Alldeles i slutet av dagen pratade jag med en av mina före detta chefer, en av dem som jag tycker allra, allra mest om, och det var ett samtal som verkligen gladde och lyfte mig. Jag fick cred för vad jag kan och kände att jag har gjort bra ifrån mig när jag jobbade där. Annars hade jag inte fått de där peppande orden i örat, och inte heller känt mig så lätt till sinnes när jag la på.

Tack för det!

Kärlek!


Om mig

Min profilbild

RSS 2.0