2011-02-25

I mitt bibliotek?I senaste numret av Skolledaren läser jag en mycket bra text om skolbibliotekens roll i den nya skolan, "Alla har nytta av ett bra bibliotek".

Utbildningsdepartementet har (om jag förstår skolbiblistan rätt) slagit fast att:

Med skolbibliotek avses en gemensam och ordnad resurs av medier och information som ställs till elevernas och lärarnas förfogande och som ingår i skolans pedagogiska verksamhet, med uppgift att stödja elevernas lärande. De ska bidra till att utveckla elevens förmåga att söka, ta till sig, värdera och hantera information. Skolbiblioteken ska vara ett verktyg för att förverkliga skolans pedagogiska inriktning och verksamhet.

Alltså, jag förtydligar: ... ingår i skolans pedagogiska verksamhet ... Ingår. Är en del av. Och: ... vara ett verktyg för att förverkliga skolans pedagogiska inrikting och verksamhet. Ett verktyg. Något man använder sig av för att nå ett resultat.

Funderar en stund på det. Igår hade jag ett bokprat för en av våra duktiga åk 6, roligt, fnittrigt, spännande och otroligt givande för både mig, dem och deras lärare. Sedan en sagostund för de små innan en källkritiklektion med en byggtvåa stod på schemat. Lunch och sen en mastodontlektion med en fordonsetta om källkritik, upphovsrätt, informationssök och sökstrategier. Jag tror det var länge sedan jag kände att jag i så hög grad ingick i skolans pedagogiska verksamhet och att jag och vårt bibliotek var ett verktyg för att förverkliga skolans pedagogiska inriktning och verksamhet.

Längre ner i texten läser jag att tillfrågade elever främst använder biblioteket för skolarbete, informations- och faktasökning. Däremot är andelen elever som använder det för att låna skönlitteratur ganska liten. Jag känner att jag stannar upp här, hjärnan spinner loss, blicken försvinner i fjärran och jag känner hur jag blir okontaktbar. Jag antar att elever som kommer in i biblioteket skulle kunna fundera på om bibliotekarien tagit något olämpligt...

Hur ser jag på biblioteket? Hur ser mina elever på det? Är det någon skillnad beroende på deras ålder? Känner en gnagande misstanke om att jag är så inkörd i mitt sätt att se på biblioteket och vår verksamhet att jag kanske omedvetet blundar för hur eleverna ser det och vill ha det? Oj. Det här måste jag fundera ordentligt på.
Och lärarna! Vad säger de? De enda jag känner att jag verkligen har frågat och försökt avkräva svar är skolledningen, men varför gå över ån efter vatten?

Känner att det är dags för lite empirisk forskning om verksamheten i mitt bibliotek.Hjørring bibliotek av angermann CC (by, sa)Men nu är det helg, och jag vet av erfarenhet att jag kommer lämna jobbet därhän iochmed att jag kliver ut genom skolans ytterdörr. I morgon är fokus ett helt annat: IKEA med bästa lilla syster och bästaste mamman. ♥


2011-02-23

Humor...Humorn ligger inte direkt på topp så här mitt i veckan. Det blir som segare och segare de här dagarna när jag jobbar ensam, och onsdagen innan kollegan kommer tillbaka är jag som en enda stor hög med jordnötssmör. Idag gick jag och småfnissade för mig själv under gallringen när jag nådde Bortre Indien* och tänkte på uttrycket "Nu må det väre Noc!"**

Kände att det var dags för paus, fixade en kopp kaffe och kollade av mailen. Och la av ett asgarv utan dess like! Var irriterad på websystemet tidigare under dagen och mailade datateknikern, och han har som alltid en lösning på det mesta::D* Bortre Indien = hyllan där geografiböckerna om Thailand, Malaysia, osv. står.
** Noc = SAB-beteckningen för ovanstående hylla...


2011-02-14

TerrakottaarménHade en tokrolig helg i bästa fina-Linas sällskap! Mycket surr om ... det mesta ;) en skvätt vin, en massa prommande, lite shopping, en skvätt vin till, någon pint öl, skön irländsk musik på mysigaste puben (tack Linas pappa för tipset!) och så Östasiatiska Museet och terrakottaarmén.

Helhäftigt! Så fascinerande att stå öga mot öga med en tvåmeters terrakottasoldat, tillverkad för mer än 2000 år sedan. Vore ju verkligen inte fel att få möta dem i deras rätta miljö...GeneralSoldatDetaljerna!De ca 7500 soldaterna har tio olika huvudformer, men sedan är de individuellt skulpterade i ansiktet.När armén hittades hade soldaterna fortfarande färger kvar. De försvann ganska snabbt när terrakottan utsattets för luft.SkosulaDär fanns även en annan armé, skapad för en senare kejsares gravkammare, och där var personerna betydligt mindre.Bokhållare ;)Även djuren följde med i graven.


2011-02-10

"Vem åker höger fram?"

Dagens: "Tomorrow" med Europe.Äntligen kollega på jobbet igen, och full fart direkt! Sagostund och infosöklektion stod på schemat idag, och det är alltid lika kul att prata informationssökning, källkritik och upphovsrätt med eleverna!! Jag kan helt ärligt surra hur länge som helst. Och så måste jag erkänna att jag gillar att visa hur snabbt och enkelt det är att redigera wikiartiklar! ;)

Och i morse klickade jag iväg ett mail med en jobbansökan. Känns spännande och ganska pirrigt. Det är ett jobb som ligger väldigt nära det jag hade i åtanke när jag började plugga informationvetenskap, och som onekligen ligger nära ämnet för min och Sofias examensuppsats - Vem åker höger fram?. Håll tummarna för mig, OK?Crowded car - Herat, Afghanistan av Marius Arnesen, CC (by, sa)

Och i morgon tänkte jag vara ledig och laddar för fullt för en helg i en underbar kompis och före detta kollegas sällskap.


2011-02-08

Miljölöftet

Soundtrack: "Firework" med Katy Perry.Jag försöker hela tiden bli lite mera hållbar på det där "ingen kan göra allt men alla kan göra något"-sättet. Klart underskattat tänk!

Som en del i det avgav jag ifjol ett miljölöfte där jag lovade att bland annat äta mer grova grönsaker. Det har gått geschwint, och nu kändes tiden mogen att revidera det där löftet lite.

Vissa saker är sånt jag inte ens tänker på, att skriva på ett avtal med förnyelsebar el, våga vägra torktumlare, återvinna förpackningar, lämna hela och fungerande saker och kläder till second hand, ta bussen istället för bilen och självklart ha med tygkasse eller liknande när jag handlar.

Men om det ska bli en förändring måste ju något nytt tillkomma också! Nu ska jag försöka fokusera ännu mer på närodlad mat i säsong. Jag är lycklig mottagare av Rekolådan som kommer under hösten, men resten av året får jag försöka klara mig på det som finns i butiken. Kommer på mig själv med att scrolla genom Naturskyddsföreningens Gröna Guide (finns som app!) nästan varje gång jag handlar, och även om svenska äpplen är små och halvfula just nu så går är de helt OK att tugga på när jag tänker på hur gott det kommer bli att sätta tänderna i ett päron sen. Och säg tomaterna till sommaren... En god hjälpreda här är Säsongsbloggen, kolla in den! (Där man dessutom just nu kan vinna mat i säsong för 100 dagar.)

Och så tycker jag faktiskt att jag kastar för mycket mat. För det händer. Det är inte ofta och det är inte ens särskillt mycket. Men det händer som sagt. Och det känns som ett stort no-no. Där kan jag absolut förändra och förbättra.

Med mitt uppdaterade miljölöfte är min potentiella besparing 3,57 ton CO2, det känns schysst.

Och jag filar fortfarande på min Miljö- och Energistrategi. Jag menar, kan en kommunorganisation kan väl jag som privatperson, eller hur?


2011-02-07

Indigo

Soundtrack: "Dina färger var blå" med Tommy Nilsson.Jag har påbörjat en mindfulnessresa igen. Försöker vara lite mera här, lite mera ofta.

Och det är då de dyker upp, de där små, små sakerna om gör hela skillnaden. Solen som lyser genom kala grenar, en bortglömd, halvt inrasad jordkällare och så himlen, som kan vara så djupt indigoblå dessa februaridagar att det fullständigt tar andan ur mig.Och ändå.

Ändå kan jag inte låta bli att längta lite...

Och mest längtar jag till på fredag. *mys*


2011-02-06

Beautiful Blogger Award

Soundtrack: "Sniper: Ghost Warrior Debut Trailer".Har fått två utmaningar senaste veckan, den ena är lite större än den andra och jag gruvar mig lite för den. Den här dök upp senast, och känns lite mer överkomlig :)

Ta upp närmsta bok, slå upp sidan 18 och läs rad fyra, vad står det där?
"Då det hade varit meningslöst att inte göra det" ur Oates "Mörkt vatten".

Vad var det senaste du såg på TV?
Ha. Ha. När Färjestad straffade ut MODO igår.

Bortsett från datorn, vad hör du på just nu?
Mullrande kanoner och automatvapeneld. P dödar ungar i Sniper : Ghost Warrior igen.

Vad har du på dig?
Tjocksockar, mjukisbrallor och urtvättad hoodie. Söndagar är sköna dagar!

Vilken var den senaste filmen du såg?
Oj. Det kan kanske ha varit någon av Wallander-filmerna?

Skulle du överväga att flytta utomlands?
Nej. Eller, jo, kanske. Emellanåt. Fast nee.


2011-02-05

Vad är det för en dag idag...?Nu är det inte riktigt idag hon fyller år, så det blir mer firande i veckan. Och självklart firar man inte bara med ljus och tårta, en hel del bus blir det också...Om mig

Min profilbild

RSS 2.0