2011-02-08

Miljölöftet

Soundtrack: "Firework" med Katy Perry.Jag försöker hela tiden bli lite mera hållbar på det där "ingen kan göra allt men alla kan göra något"-sättet. Klart underskattat tänk!

Som en del i det avgav jag ifjol ett miljölöfte där jag lovade att bland annat äta mer grova grönsaker. Det har gått geschwint, och nu kändes tiden mogen att revidera det där löftet lite.

Vissa saker är sånt jag inte ens tänker på, att skriva på ett avtal med förnyelsebar el, våga vägra torktumlare, återvinna förpackningar, lämna hela och fungerande saker och kläder till second hand, ta bussen istället för bilen och självklart ha med tygkasse eller liknande när jag handlar.

Men om det ska bli en förändring måste ju något nytt tillkomma också! Nu ska jag försöka fokusera ännu mer på närodlad mat i säsong. Jag är lycklig mottagare av Rekolådan som kommer under hösten, men resten av året får jag försöka klara mig på det som finns i butiken. Kommer på mig själv med att scrolla genom Naturskyddsföreningens Gröna Guide (finns som app!) nästan varje gång jag handlar, och även om svenska äpplen är små och halvfula just nu så går är de helt OK att tugga på när jag tänker på hur gott det kommer bli att sätta tänderna i ett päron sen. Och säg tomaterna till sommaren... En god hjälpreda här är Säsongsbloggen, kolla in den! (Där man dessutom just nu kan vinna mat i säsong för 100 dagar.)

Och så tycker jag faktiskt att jag kastar för mycket mat. För det händer. Det är inte ofta och det är inte ens särskillt mycket. Men det händer som sagt. Och det känns som ett stort no-no. Där kan jag absolut förändra och förbättra.

Med mitt uppdaterade miljölöfte är min potentiella besparing 3,57 ton CO2, det känns schysst.

Och jag filar fortfarande på min Miljö- och Energistrategi. Jag menar, kan en kommunorganisation kan väl jag som privatperson, eller hur?

Kommentarer
Postat av: Ica

Problem med matavfall? Skaffa en kompost, ett får och en hund så har det löst sig ;)

2011-02-08 @ 20:08:16
Postat av: TinaO

Jag vet, men eftersom vi inte har mer än planat till tomten har jag inte plockat in sånt som ska stå ovanpå marken än. Så kompost kommer naturligtvis, men där ska ju ändå inte mat hamna, bara skräpet efter maten! :)Får i villaområde tror jag inte på, och hund saknar jag varje dag... :(

2011-02-09 @ 09:00:38
Postat av: Jenny

Gillar källsorteringen här i Mosjøen - allt kan kastas i soptunnan men i påsar med olika färg: grön=kompost/matrester, orange=papp/kartong, blå=mjuk- och hårdplast, vit=övrigt. Och så har vi säckar för tidningspapper som vi kan ställa vid sidan av soptunnan så hämtas det också. Och speciella säckar till jul för julklappspapper och -snören. Så ingen kan i alla fall klaga på att det är besvärligt att sortera!! Sen är det en annan sak att det blir hiskeliga utsläpp då lastbilarna kör det brännbara avfallet till Sundsvall resp. Umeå... eftersom vi inte har förbränning här i regionen.

2011-02-09 @ 09:46:28
URL: http://jennyinorge.blogg.se/
Postat av: TinaO

Ja, det låter onekligen underligt att köra brännbart avfall så långt...?Däremot tror jag stenhårt på att det ska vara så enkelt som möjligt - när jag hyrde en av åtta lägenheter hos en privat ägare i Östersund hade vi (trots så få lägenheter) ändå papper, kartong, glas, brännbart och kompost direkt där i vårt sophus. Plast sorterades inte där då, så det absolut mesta löste sig utan problem.Gillas!!

2011-02-09 @ 20:21:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Om mig

Min profilbild

RSS 2.0