2011-01-24

"Norrtullsligan" av Elin Wägner

Soundtrack: "Sakta gå hem genom stan" med Monica Zetterlund.Insprirerad av Stockholm och ambitiösa elever tänkte jag ju beta av Elin Wägners "Norrtullsligan". Nåja, det var ju snabbt gjort. Det är en kort liten skrift, även om den har mycket innehåll. Flera gånger under läsningen kom jag på mig själv med att stanna upp och tänka "men vänta nu! Hon skrev ju det här för jättejättelängesen!" Innan Världskriget, innan kvinnlig rösträtt, innan det svenska välfärdssamhället!

Kortkort beskriver boken fyra kvinnor, ensamstående och självförsörjande, som delar lägenhet och tillsammans utgör Norrtullsligan. Det är glädje, ångest, vardag, bekymmer och kärlek. Det är rappt och roligt skrivet, även om budskapet är blytungt och allvarligt - det handlar om kvinnor som vill och försöker försörja sig själva, men som motarbetas av framför allt män som anser att deras uppgift är att sköta hem och barn, och inte ta männens arbetsuppgifter!

Pegg, som för pennan i boken, är tjugofem år (gamla människa!) och har tagit sig till Stockholm med Putte, en yngre bror, för att han ska kunna ha en inackordering och klara av skolgången. Pegg får anställning som kontorissa hos Häradshövdingen, en man som är känd för sitt kvinnotycke och som en förförare av stora mått. För att få bättre lön försöker några av flickorna att genomföra en strejk, något som bara resulterar i att de förlorar arbetet.

Jag hade också tänkt läsa på lite mer om Elin Wägner herself, och hittade bland det sedvanliga Wikipedia och andra tjafset även Elin Wägner-sällskapet och en blogg om Elin och hennes skrivande. Bakom bloggen står Birger Schlaug! Det kändes lite otippat. Bland det roligaste jag hittat är nog ändå rapporten/uppsatsen av AnneLee Hallonblad som jämför Norrtullsligan med Bridget Jones dagbok som en chick lit-roman. Läs den!

Jag kom flera gånger under läsningen att tänka på "Jag skulle vara din hund om jag bara finge vara i din närhet" som handlar om Ellen Key, denna kvinnosakskvinna som i hela sitt liv levde ensam och väntade på mannen som vunnit hennes hjärta, men jag tror att det mest beror på att tiden är densamma, inte att kvinnorna är särskillt lika varandra.

En bok jag varmt kan rekommendera till mina elever nästa gång de ska läsa svenska klassiker. Minsann!

Kommentarer
Postat av: Birger Schlaug

Otippat? Suck! Här har man åkt tunt i landet och pratat om Wägner i tio år och så är det otippat...:-)

Faktum är att utan Elin Wägner hade jag aldrig blivit politiker. De tio sista sidorna i hennes bok Väckarklocka - köpte boken i slutet av 79-alet av en slum, började läsa den på en tågresa, läste sista kapitlet först, började i Södertälje och läste det gång på gång till jag var i Flen. Då var jag en ny människa, men en ny världsbild. År av studier i nationalekonomi föll av som bjäfs!

2011-01-24 @ 16:07:36
URL: http://schlaug.blogspot.com/
Postat av: TinaO

Oj då. Men du har kanske inte varit i Ö-vik och pratat om henne? Hör av dig om du tycker det är dags. Kanske på Världsbokdagen? ;)Nä, skämt åsido, liiite skäms jag. F'låt.

2011-01-24 @ 18:28:39
Postat av: AnneLee

Kul att du uppskattar min uppsats.

2011-10-12 @ 21:30:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Om mig

Min profilbild

RSS 2.0